Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση των κοριών το τελευταίο διάστημα στη χώρα, με το τελευταίο γνωστό και σοβαρό κρούσμα να έρχεται από την Χαλκίδα.
Αυτή τη φορά ένα μόλις 5 μηνών αγοράκι τσιμπήθηκε από κοριό μέσα στο διαμέρισμα οικογενείας στη Χαλκίδα, το οποίο είχαν προηγουμένως αξιοποιήσει ως Airbnb για τη φιλοξενία τουριστών.
Όπως περιέγραψαν οι γονείς στο evima.gr, το σπίτι αξιοποιούνταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ως Airbnb και, όπως φαίνεται, το πλήθος κόσμου που το επισκέφθηκε σε συνδυασμό με την μη κατάλληλη, προφανώς, αποστείρωση-απεντόμωση του χώρου είχε ως αποτέλεσμα το αγοράκι να τσιμπηθεί και να γεμίσει με κόκκινα εξανθήματα που παρέπεμπαν σε «γάζωμα» από κουνούπια.
Οι γονείς του βρέφους μη καταλαβαίνοντας τι είχε συμβεί αρχικά, και πιστεύοντας πως πρόκειται για κάποια αλλεργική αντίδραση από σκνίπα ή κουνούπι, το πήγαν στον παιδίατρο, ο οποίος τους ενημέρωσε πως τα σημάδια ήταν δείγματα κοριού.
Τσίμπημα κοριού: Επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε το Σάββατο στο ζήτημα των κοριών, μέσω ανάρτησης στο Facebook, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις επιπτώσεις από το τσίμπημά τους αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσακρής έγραψε: «Εύλογα προκαλούν ανησυχία αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι κοριοί δεν είναι ξενιστές μεταδοτικών ασθενειών, όπως τα κουνούπια, με εξαίρεση την νόσο του Chagas, η οποία όμως δεν ενδημεί στη χώρα μας. Το τσίμπημά τους, βέβαια, μπορεί να προκαλέσει από ήπια φαγούρα μέχρι δευτερογενή δερματική λοίμωξη και, σπανιότερα, αλλεργικό σοκ».
Πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζεται συμπτωματικά με αντιισταμινικές ή κορτιζονούχες κρέμες. Και για να ευθυμήσουμε λιγάκι: Οι κοριοί όταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί. Η έκφραση “παριστάνει τον ψόφιο κοριό” είναι πέρα για πέρα αληθινή».