Μπορεί ακόμη οι ζέστες να κρατούν όμως ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Τα ελαστικά είναι ουσιαστικά το μοναδικό εξάρτημα του αυτοκινήτου που μας «δένουν» με τον δρόμο. Η άψογη κατάσταση τους, η ενδεδειγμένη πίεση και η σωστή επιλογή των διαστάσεων αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ασφαλέστερη και καλύτερη απόδοση τους.

ΠΟΤΕ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Η αγορά των ελαστικών θα πρέπει να απασχολεί τους οδηγούς  όταν πλέον διαπιστώσει ότι ήρθε η ώρα της αντικατάστασης τους, είτε γιατί έχουν γεράσει, είτε επειδή έχουν φθαρεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή ελαστικών πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 χρόνια ή κάθε 35.000-40.000 χιλιόμετρα.

ΠΙΕΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών στο αυτοκίνητο μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή το αργότερο μια φορά το μήνα. Η συχνότητα αυτή εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που διανύουμε αλλά και την κατάσταση τους ( αν είναι καινούργια ή πιο παλιά).

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

 

To πιο σημαντικό στον έλεγχο ενός ελαστικού είναι η κατάσταση του πέλματος. Είναι ουσιαστικά και το σημείο που εξασφαλίζει την πρόσφυση με το δρόμο, και την επαφή με αυτόν. Το ύψος του πέλματος έχει πρωταρχικό ρόλο στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, την οδική συμπεριφορά του. Ο έλεγχος της κατάστασης τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα εξονυχιστικό τσεκ- απ σε ένα βουλκανιζατέρ.

Πότε χρειαζόμαστε θερινά ελαστικά, πότε χειμερινά και πότε για όλες τις εποχές;

Να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο ελαστικό για κάθε εποχή. Αυτό σημαίνει να χρησιμοποιείτε θερινά ελαστικά τη ζεστή εποχή του χρόνου και χειμερινά ελαστικά κατά την ψυχρή περίοδο. Έτσι έχετε τη μέγιστη απόδοση σε θέματα ασφάλειας και κόστους με όλες τις καιρικές συνθήκες. Τα ελαστικά για όλες τις εποχές δεν μπορούν να προσφέρουν τη βέλτιστη απόδοση με όλες τις καιρικές συνθήκες.

Πρακτικός κανόνας: Θερινά ελαστικά μεταξύ Πάσχα και Οκτωβρίου.

Πότε χρειαζόμαστε θερινά ελαστικά;

Όταν ο καιρός ζεσταίνει (θερμοκρασίες πάνω από 7°C) συνιστούμε εμφατικά να χρησιμοποιείτε θερινά ελαστικά. Μόνο τα θερινά ελαστικά μπορούν να εγγυηθούν υψηλό επίπεδο πρόσφυσης σε βρεγμένους και στεγνούς δρόμους με τα ειδικά σχέδια και μείγματα πέλματος. Τα θερινά ελαστικά προσφέρουν επίσης υψηλή ευστάθεια κατά την οδήγηση στις στροφές και βέλτιστη χιλιομετρική απόδοση στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Πότε επιλέγουμε χειμερινά ελαστικά;

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι οδηγοί θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για όσες εκπλήξεις μπορεί να κρύβουν οι επερχόμενες κακοκαιρίες. Αν χρειαστεί να πειστείτε, απλώς ακούστε τους μετεωρολόγους στο δελτίο καιρού. Προβλέπουν ότι σε άλλες περιόδους θα υπάρχουν χιόνια, σε άλλες πάγοι και άλλες θα είναι ξηρές. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το μείγμα διαφορετικών οδικών συνθηκών συνιστώνται με έμφαση τα χειμερινά ελαστικά.

Όταν λοιπόν πλησιάζει ο χειμώνας και το θερμόμετρο πέσει στους 7 °C – έχει έρθει η ώρα να βγάλετε τα θερινά ελαστικά για να ξεκουραστούν. Οι δρόμοι θα είναι κρύοι, βρεγμένοι και ολισθηροί και, στις συνθήκες αυτές, τα χειμερινά ελαστικά προσφέρουν πολύ καλύτερο κράτημα από τα θερινά ελαστικά. Για την ασφάλειά σας, είναι καλή ιδέα να βάλετε τα χειμερινά ελαστικά πριν από την ψυχρή περίοδο.

Tα πλεονεκτήματα των χειμερινών ελαστικών

Σε στεγνούς και σε βρεγμένους δρόμους, αλλά και στο πατημένο χιόνι, τα χειμερινά ελαστικά με μεγαλύτερο πλάτος προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα χειμερινά ελαστικά με το σύνηθες πλάτος. Τα πλατιά χειμερινά ελαστικά βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας χάρη στα καλύτερα χαρακτηριστικά οδήγησης.

Να Επιλέξτε για τα χειμερινά σας ελαστικά ίδιο ή μεγαλύτερο πλάτος από τα θερινά ελαστικά σας.

Γιατί πρέπει να επιλέγουμε φαρδιά ελαστικά τον χειμώνα!

Αποτελεί μία κοινή λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φαρδιά ελαστικά τον χειμώνα. Όμως αυτό είναι ξεπερασμένο. Για την ακρίβεια, προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων:

  •  Όσο πιο φαρδύ το ελαστικό, τόσο καλύτερη η απόδοσή του σε όλες τις χειμερινές συνθήκες
  •  Περισσότερες εγκοπές που συμπλέκονται με το έδαφος, ακόμα και στο χιόνι
  •  Μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος λόγω των μεγαλύτερων μπλοκ πέλματος
  •  Σταθερή και ισορροπημένη ικανότητα οδήγησης και καλύτερη ακρίβεια τιμονιού
  •  Πιο σπορ άνεση κατά την οδήγηση

Στην κατηγορία μας των ελαστικών υψηλών επιδόσεων, διαθέτουμε εξαίρετες επιλογές από φαρδιά ελαστικά για οχήματα υψηλών επιδόσεων, αυτοκίνητα πολυτελείας και μεσαίας κατηγορίας, καθώς και SUV.