Διεθνής ομάδα ανθρωπολόγων παρουσίασε μια εντυπωσιακή ανασύνθεση του προσώπου ενός κοριτσιού που θυσιάστηκε από τους Ίνκας για να κατευνάσoυν τους θεούς πριν από 500 χρόνια.
Επιστήμονες από το Περού και την Πολωνία χρησιμοποίησαν ψηφιακές, τρισδιάστατες σαρώσεις της καλοδιατηρημένης μούμιας, η οποία βρέθηκε το 1995 σε ταφικό θάλαμο κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Αμπάτο, έξω από την πόλη Αρεκίπα στο νότιο Περού.
Κάποτε κυρίαρχοι μιας τεράστιας έκτασης κατά μήκος των Άνδεων και της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής, οι Ίνκας είδαν την πλούσια και ισχυρή αυτοκρατορία τους να πέφτει στα χέρια ισπανών κατακτητών το 1532.
Λίγο νωρίτερα, μεταξύ του 1440 και του 1480, χρονολογείται η θυσία της «Κυράς του Αμπάτο», όπως έγινε γνωστή η μούμια, αν και πολλοί προτιμούν το όνομα «Χουανίτα».
Το κορίτσι ήταν 12-15 ετών όταν σκοτώθηκε από χτύπημα με αμβλύ όργανο στο κεφάλι, μια συνήθη πρακτική για τη θυσία παιδιών. Σε άλλες περιπτώσεις οι Ίνκας στραγγάλιζαν τα παιδιά ή τα έθαβαν ζωντανά.
Τέτοιες ανθρωποθυσίες πραγματοποιούνταν σε περιπτώσεις θανάτου αυτοκρατόρων, γέννησης διαδόχων ή νίκης σε μάχες. Πραγματοποιούνταν επίσης για να κατευναστούν οι θεοί και να μην στείλουν στην αυτοκρατορία φυσικές καταστροφές.
Αλκοόλ και κόκα
Χημικές και γενετικές αναλύσεις στα μαλλιά της «Χουανίτα» έχουν αποκαλύψει ότι το κορίτσι κατανάλωνε κρέας και καλαμπόκι, τροφές που προορίζονταν κυρίως για την ελίτ, σε αντίθεση με το διαιτολόγιο των φτωχών που περιλάμβανε κυρίως λαχανικά.
Οι αναλύσεις των τριχών έδειξαν επίσης ότι πριν από τη θυσία δόθηκαν στο κορίτσι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και φύλλων κόκας, κάτι που σημαίνει ότι ίσως ήταν σχεδόν αναίσθητη όταν δέχτηκε το θανατηφόρο πλήγμα, πιθανώς με ξύλινο ρόπαλο.
Άλλα ευρήματα από την περιοχή του Περού δείχνουν ότι τα παιδιά που προορίζονταν για ανθρωποθυσία μεταφέρονταν από πόλη σε πόλη πριν θυσιαστούν, και στο τελευταίο εξάμηνο της ζωής τους κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κόκας.
Η Χουανίτα φορούσε καπέλο από φτερά παπαγάλου μακάο, σάλι από μαλλί αλπακά και άλλα περίτεχνα ρούχα που φαίνεται ότι προήλθαν από το Κούσκο, πρωτεύουσα των Ίνκας. Δίπλα τις βρέθηκαν αγαλματίδια από χρυσό, ασήμι και όστρακα.
Το ρεαλιστικό ομοίωμα της Χουανίτα εκτίθεται πλέον στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία στην Αρεκίπα.
«Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό» σχολίασε στο Reuters ο Γιόχαν Ράινχαρτ, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τη μούμια. Η ανασύνθεση ήταν δύσκολη, δεδομένου ότι το πρόσωπο του κοριτσιού ήταν εκτεθειμένο και δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση, επισήμανε.
«Το να βλέπω το πρόσωπό της όπως ήταν εν ζωή είναι μια διαφορετική εμπειρία. Δείχνει τόσο αληθινό» σχολίασε ο αρχαιολόγος.