Αρκετές μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η ΕΕ αφού επιβεβαίωσε το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εγκαινίασε μια ανθρωπιστική αεροπορική γέφυρα ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη Γάζα, για να υποστηρίξει τους αμάχους.
Είναι όμως το ενδιαφέρον του μπλοκ ειλικρινές ή προφάσεις εν αμαρτίαις;
Για δεκαετίες, η ΕΕ όχι μόνο ήταν ανήμπορη να δοηθήσοει στην επίλυση του παλαιστινιακού με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει αρμονικά με το Ισραήλ, αλλά συντελεί στη ενίσχυση της αμυντικής το βιομηχανίας με χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων.
Οι δύο αμυντικοί κολοσσοί του Τελ Αβίβ, η Israel Aerospace Industries (IAI) και η Elbit Systems που εφοδιάζουν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις με υπερσύγχρονα και έξυπνα όπλα, αντλούν χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Φερ’ ειπείν, η Israel Aerospace Industries συμμετείχε στο πρόγραμμα SAFEDRONE για την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις πολύ χαμηλά επίπεδα όπου η αεροπορία, η κρατική αεροπορία και τα drones θα μοιράζονται τον εναέριο χώρο. Το κόστος μόνο αυτού του προγράμματος ανήλθε στα 1.455.768,75 εκ. ευρώ.
Στρατιωτικές οντότητες άξιες ευρωπαϊκών χρημάτων
H EE φροντίσει να δικαιολογήσει βέβαια αυτές τις συνέργειες με ένα κράτος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά. Το 2016 η Κομισιόν είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή ισραηλινών φορέων στο Horizon 2020 υπόκειται στη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες που εγκρίθηκανν τον Ιούνιο του 2013. Αυτούς αφορούσαν την επιλεξιμότητα των ισραηλινών οντοτήτων και τις δραστηριότητές τους στα εδάφη που κατέχονται από το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967 για επιχορηγήσεις, βραβεία και χρηματοδοτικά μέσα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ από το 2014 και μετά».
Η Κομισιόν, έτσι, ξεκαθάρισε ότι οντότητες που εκτελούν στρατιωτικές ή αμυντικές δραστηριότητες δεν εξαιρούνται από τη συμμετοχή, προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει νομική βάση για τον αποκλεισμό οντοτήτων/εταίρων έργων εάν διεξάγουν στρατιωτικές δραστηριότητες εκτός των δράσεων του προγράμματος».
Έτσι το διακεκριμένο ισραηλινό ινστιτούτο Technion ενώ έχει προσφέρει στην έρευνα, είναι αυτό που δημιούργησε την υπερ-μπουλντούζα D9R, η οποία χρησιμοποιείται για την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών για να ανοίξει ο δρόμος για παράνομους οικισμούς. Το ίδρυμα αυτό παίρνει μερίδιο 89,6 εκατομμύρια ευρώ από την πίτα του Horizon.
H IAI επωφελείται και με άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το RESPONDRONE για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Την ίδια στιγμή όμως η εν λόγω εταιρεία είναι βασικός συνεργάτης της ισραηλινής κυβέρνησης για να εκτελεί περιπολίες στο τείχος που έχουν φτιάξει οι Ισραηλινοί γύρω από τη Γάζα, συντηρώντας έτσι, ίσως ένα μοναδικό καθεστώς απαρτχάιντ.
Η Elbit κατασκευάζει οπλισμένα σμήνη drones, λευκό φώσφορο και πυροβολικό με βόμβες διασποράς, η χρήση των οποίων είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι Ευρωπαίοι όμως ενέταξαν την εταιρεία και σε πρόγραμμα Man Machine Interface.
Δοκιμασμένα όπλα σε Παλαιστινίους, λέει η TNI
Μόλις λοιπόν δοκιμαστούν αυτά τα όπλα στους Παλαιστινίους, τότε αποδεικνύεται ότι είναι έτοιμα προς πώληση στους… Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με έρευνα της δρ. Sophia Goodfriend στο Πανεπιστημίου Ντιουκ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cambridge University Press, πολλές ισραηλινές τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για να δοκιμαστούν, καθώς εκεί ο στρατιωτικός κανόνας του Ισραήλ επιτρέπει στις εταιρείες να πρωτοτυπήσουν και να βελτιώσουν τα προϊόντα τους πριν τα εξάγουν στο εξωτερικό.
Στρατός και εταιρείες διασυνδέονται άμεσα. «Όταν ιδιωτικές εταιρείες συνεργάζονται στενά με τον ισραηλινό στρατό σε γενικά μη ρυθμιζόμενο νομικό πλαίσιο, μηχανικοί και αναλυτές που έχουν εκπαιδευτεί στον στρατό αναπτύσσουν εκτεταμένες τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην άνθηση του Ισραήλ του ιδιωτικού τομέα επιτήρησης μόλις ολοκληρωθεί η υποχρεωτική υπηρεσία τους».
Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα πρόσφατα ενέταξε στο ενεργητικό του το μη επανδρωμένο Hermes 900 της Elbit. Από το 2021, η ευρωπαϊκή Frontex, της οποίας η παρουσία ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Ελλάδα, βασίζεται σε δεδομένα που παράγονται από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Heron-1 της IAI .
«Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίσουν αδιάκριτα τη Γάζα και να επιτηρήσουν τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», τοπνίζει στο Euobserver η η Niamh Ní Bhriain, συντονίστρια του προγράμματος Πολέμου και Ειρήνευσης σττο Διεθνικό Ινστιτούτο (TNI) «τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιπολούν τώρα τη Μεσόγειο και συχνά αποτελούν το σημείο εκκίνησης από το οποίο ξεκινούν παράνομες επιχειρήσεις απέλασης ή απαγωγής κατά ατόμων που αναζητούν διεθνή προστασία».
«Επιπλέον, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ αγόρασαν οπλισμό από ισραηλινές εταιρείες για να αναπληρώσουν και να εκσυγχρονίσουν τα αποθέματά τους στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία» προσθέτει η Bhriain.
Μόνο στο πρόγραμμα Horizon (H2020) οι Ισραηλινοί αιτούντες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ, με ισραηλινές οντότητες να κερδίζουν 1.661 επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1,28 δισ. ευρώ, δηλαδή 17 φορές την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
«Με λίγα λόγια, οι φορολογούμενοι της ΕΕ πληρώνουν δύο φορές, οι ισραηλινές οντότητες επωφελούνται δύο φορές και οι θανατηφόρες συνέπειες γίνονται δύο φορές αισθητές, κυρίως από τον παλαιστινιακό λαό, αλλά όλο και περισσότερο από εκείνους που φεύγουν από άλλους πολέμους και συγκρούσεις και έρχονται αντιμέτωποι με το θανατηφόρο καθεστώς των συνόρων της ΕΕ» καταλήγει η εμπειρογνώμονας.