Πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές αποτελούν η ελληνική αγορά ακινήτων, παρά τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις συναλλαγές. Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει αμείωτο και τα επόμενα χρόνια κόντρα στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.
Πρόκειται για την κοινή εκτίμηση που εξέφρασαν κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού real estate στο χθεσινό συνέδριο της Prodexpo. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, με εταιρείες να μισθώνουν χώρους γραφείων, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια πραγματοποιούνται greenfield projects», σημείωσε ο Εταίρος της Arbitrage RE, Γιώργος Βιτούλας.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Solum PY Gloval, Advisory Board RICS Greece Πάνο Χαραλαμπόπουλο, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά μικρή προσφορά.
«Ο,τιδήποτε νεόδμητο γίνεται ανάρπαστο, ενώ υπάρχουν πολλά κενά ακίνητα σε δημόσιους φορείς και funds, με τις αυξήσεις στις τιμές να είναι δυσθεώρητες» σημείωσε ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν 150.000 ακίνητα σε πλατφόρμες διαμοιρασμού και πρέπει να δούμε πώς αυτά τα ακίνητα θα μπορέσουν να βγουν στην αγορά.
Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το 2024, καθώς η ελληνική αγορά ακινήτων εκτιμάται πως κινείται σε λογικές τιμές και παραμένει μία από τα φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη στην τιμή ανά τ.μ.
Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων παίζει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Κάτι που επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, Φώτης Γιόφτσιος.
«Η χώρα προσφέρει μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις. Πρέπει να εστιάσουμε στο τι προσφέρει η χώρα και να εντοπίζουμε τις ευκαιρίες» ανέφερε ο κ. Γιόφτσιος, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πολλά ακίνητα στις τράπεζες και τους servicers, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επενδυτών.
O Σωτήρης Μπακαγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Properties υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της σταθερότητας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
«Η Ελλάδα υπεραποδίδει γιατί αποτελεί έναν παγκόσμιο προορισμό για τουρισμό και επενδύσεις» είπε ο κ. Μπακαγιάννης, εκτιμώντας ότι η αγορά θα εξακολουθήσει τη θετική της πορεία, παρά το αυξημένο κόστος κατασκευής και τα υψηλά επιτόκια.
Μάλιστα, ο Αντώνης Μαρκόπουλος, Συν-ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty τόνισε πως σε μία εποχή υψηλών επιτοκίων και πολλών προβλημάτων, το παράδοξο είναι ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαθεσιμότητα.
Ο Μηνάς Δήμος, Ιδρυτής της Plasis Real Estate + Development είπε πως στην αγορά ακινήτων η προσφορά βρίσκεται πίσω από τη ζήτηση, με τις τιμές σε κάποιες περιοχές να έχουν εκτοξευθεί.
«Για παράδειγμα στη νότια Αττική και το παραλιακό μέτωπο διατίθενται ακίνητα από 7.000 ευρώ/τμ. έως και 20.000 ευρώ/τ.μ.» εξήγησε ο κ. Δήμος, λέγοντας πως περίπου το 50% των αγοραστών οικιστικών ακινήτων είναι ξένοι.
Οι δυσκολίες
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand μάλιστα εκτίμησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια η χώρα μας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στάθηκε στην ανάγκη «να ασχοληθούμε σοβαρά με την περιορισμένη δυνατότητα των εταιρειών να υλοποιήσουν τον μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων έργων».
Στις αρρυθμίες που παρατηρούνται στη συμμετοχή εργολάβων σε δημοπρατήσεις έργων ανά την χώρα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Βιτούλας, Εταίρος της Arbitrage RE, τονίζοντας πως «καταγράφεται μεγάλη δυσκολία στην ανάληψη των έργων και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων».
Για τον Κώστα Μαρκάζο Διευθύνων Σύμβουλος της Premia η Ελλάδα για να ανταγωνιστεί τους ξένους, «δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτά που μας τραβάνε πίσω, π.χ. δεν έχουμε κτηματολόγιο αλλά μας ταλαιπωρουν».