Οσο το Μαξίμου παρακολουθεί στενά το εσωκομματικό χάος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας από τα κυβερνητικά στελέχη να μη σχολιάζουν δημοσίως τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να απαντούν άμεσα στις «εκτός πραγματικότητας» αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, στη ΝΔ ανοίγει η φάση της προετοιμασίας για το δικό της συνέδριο.
Ενόψει των ευρωεκλογών, της τελευταίας πραγματικής πολιτικής σφυγμομέτρησης για την τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει ταχύτερους ρυθμούς απόδοσης από την κυβέρνησή του αλλά και ζωηρή παρουσία του κόμματος στην κοινωνία.
Για τη ΝΔ δρομολογούνται κινήσεις γαλάζιας αναδιάταξης σε τρεις δόσεις και σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για αλλαγές προσώπων και ρόλων.
Η πρώτη φάση, καθοριστική για το οργανόγραμμα της ΝΔ, θα είναι τον Νοέμβριο, πιθανότατα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο και αφορά τη διαδοχή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος, την οποία ο κυβερνητικός πορτ παρόλ κατέχει από τον Δεκέμβριο του 2021.
Σχετικές εισηγήσεις φτάνουν σύντομα στο γραφείο του Μητσοτάκη, υπό τη μορφή μιας short list ονομάτων, με τους γαλάζιους να επιμένουν ότι ο Μητσοτάκης θα ανοίξει ακόμα και το μπλοκάκι του για να αξιολογήσει πρόσωπα ως προς την κινητικότητα που είχαν ή δεν… επέδειξαν για τις αυτοδιοικητικές μάχες.
Στόχος είναι η ΝΔ να συνεχίσει το μοντέλο «ανοίγματος» προς τις τοπικές κοινωνίες με «ενωτικό, μετριοπαθή λόγο», όπως λέει η ηγετική ομάδα της Πειραιώς, δηλαδή με νέες θεματικές επισκέψεις, τακτικές επαφές με φορείς, ζυμώσεις στις περιοχές από όπου η Πειραιώς λαμβάνει ενδείξεις δυσφορίας.
Η δεύτερη φάση θα είναι το συνέδριο «αρχών και θέσεων», το οποίο παραπέμπεται για το 2024 (έτος κατά το οποίο η ΝΔ συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της) και πιθανότατα για τον Ιανουάριο. Τότε θα έχει συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του νέου τετραετούς κύκλου διακυβέρνησης ενόσω όλα τα κομματικά επιτελεία θα ανάβουν τις μηχανές για την ευρωκάλπη του Ιουνίου.
Σε τρίτη φάση θα δρομολογηθεί η ανανέωση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, εκτός κι αν αυτή ενταχθεί τελικά στις συνεδριακές διαδικασίες.
Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι δεν είναι εξέλιξη του επόμενου μήνα, ενώ θα επιχειρηθούν νέα «ανοίγματα» και συμβολισμοί από τα πρόσωπα.
Συνολικά ο Μητσοτάκης θέλει την κυβέρνηση και το κόμμα σε συντονισμό και χωρίς παραφωνίες, επιστρέφοντας στο αφήγημα της «σταθερότητας» μπροστά στις δυσκολίες και σε ένα ταραγμένο διεθνές σκηνικό.
Κατά την ανάγνωση του πρωθυπουργικού επιτελείου η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε στις διπλές εθνικές κάλπες, δεν θα απειλείται από τις όποιες διεργασίες στα δεξιά και στα αριστερά της εφόσον η κυβέρνηση θα δίνει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι σε θέση να απευθύνεται σε ευρεία ακροατήρια – στην «πλατιά κοινωνική συμμαχία» με την ορολογία του Μητσοτάκη.
Κυριαρχία με καμπανάκια
Στο γαλάζιο ραντάρ μπαίνει προσώρας η ανάλυση των πρώτων πανελλαδικών δημοσκοπήσεων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ξεκάθαρα τα «καμπανάκια» στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και άλλα θέματα καθημερινότητας, αλλά και με διαπιστώσεις σε πολιτικό επίπεδο ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «τραβήξει» προς τα εμπρός το κόμμα ούτε ο ίδιος καταγράφει διείσδυση σε ευρύ ακροατήριο, αμφισβητώντας τη γαλάζια κυριαρχία. Ενδεικτικό είναι το γκάλοπ της GPO που παρουσιάστηκε χθες (Star), στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 36,6% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με απώλειες στο 12,9%, το ΠΑΣΟΚ με 11,9%, το ΚΚΕ με 8,5%.
Ο Μητσοτάκης δεν αμφισβητείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, καθώς με 48% αφήνει δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη (13,8%) και τρίτο τον Κασσελάκη (12,1%). Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 70,6% απαντά ότι το κόμμα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ωστόσο η εικόνα αλλάζει στις απαντήσεις που δίνουν όσοι λένε ότι προτίθεται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.