Η κλήση έντεκα εν ενεργεία βουλευτών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για εξαπάτηση των εκλογέων δεν είναι μια απλή υπόθεση, ούτε μπορεί να κλείσει σε μια νύχτα. Η επιμονή της έρευνας ύστερα από τις καταγγελίες του ίδιου του προέδρου του κόμματος που μπήκε στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές είναι η απόδειξη πως η θεσμική θωράκιση απέναντι σε έναν πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία είναι το μόνο, ισχυρό όπλο του πολιτικού συστήματος.
Υπάρχουν βουλευτές των «Σπαρτιατών» που φαίνεται πως πίστεψαν ότι μπορούν να προσπεράσουν τον νόμο, να κοροϊδέψουν τους ψηφοφόρους, καθώς φέρονται να παίρνουν εντολές από έναν πρωτόδικα καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού. Η ελληνική πολιτεία όμως διαθέτει ασφαλιστικές δικλίδες.
Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της και να ρίξει άπλετο φως, ώστε να αποκαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί με τους «Σπαρτιάτες», τι κρύβεται πίσω από ένα κόμμα που εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.
Αν όντως έντεκα βουλευτές αναγνωρίζουν ως πραγματική τους ηγεσία έναν καταδικασμένο εγκληματία, η αποπομπή τους από το Κοινοβούλιο είναι μονόδρομος.
Ετσι θα σταλεί και ένα χρήσιμο μήνυμα σε όποιον προσπαθήσει να τους μιμηθεί: η Ελλάδα δεν είναι κράτος – μπανανία, διαθέτει συστήματα συνταγματικού ελέγχου και, όταν αυτά αποφασίσουν να λειτουργήσουν, μπορούν να κλείσουν τον δρόμο σε όποιον πιστεύει ότι μπορεί να παίξει με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των πολιτών.