Πολλά είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη τη Δευτέρα 23/10, για διαβίβαση της υπόθεσης των υποκλοπών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση.
Ερωτήματα όπως, πώς θα καλύψει ο κ. Ζήσης, τον χρόνο ερευνών των προκατόχων του, αλλά και το τι άλλαξε και οι εισαγγελείς (Ελευθεριάνος, Τριανταφύλλου, Σπυρόπουλος) που με βάση τα ευρήματα τους κινήθηκαν προς τη διαλεύκανσή της, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς υπόθεση και με την έμμεση μομφή ότι εξαιτίας τους καθυστέρησε η περάτωσή της. Και αυτό όταν στον απόηχο της παρέμβασης Αδειλίνη είδαν το φως της δημοσιότητας, νέα στοιχεία για κοινή επιχειρησιακή δράση ΕΥΠ και Predator.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητούσε να διασταυρωθεί η διαφαινόμενη ύπαρξη ενιαίου κέντρου ΕΥΠ – Predator, ωστόσο υπό τη νέα της σύνθεση (που προέκυψε από τη σύμπλευση ΝΔ-Ελληνικής Λύσης) η ΑΔΑΕ παρέπεμψε τους δύο αρμόδιους εισαγγελείς στη γνωμοδότηση Ντογιάκου περί απορρήτου.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επανήλθαν την Παρασκευή (20/10) με νέο αίτημά τους προς την ΑΔΑΕ όμως με παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της δικαστικής έρευνας μίας δικογραφίας χιλιάδων σελίδων και ανακριτικών ενεργειών διάρκειας 15 μηνών.
Από την έρευνα των υπευθύνων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπό τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, προέκυψε ότι με την αποστολή παραπλανητικών links είχαν παγιδευτεί συνολικά 92 κινητά 88 ατόμων, ενώ κατεγράφησαν ακόμα 150 απόπειρες και 200 δοκιμαστικές αποστολές SMS που περιείχαν αλλοιωμένους ιστότοπους.
Μεθοδεύσεις για μη διαλεύκανση της υπόθεσης;
Στις 28 Σεπτεμβρίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών έστειλε στην ΑΔΑΕ ρητή παραγγελία να ελέγξει το κατά πόσον τα 92 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από το Predator είχαν παράλληλα παρακολουθηθεί με επισύνδεση από την ΕΥΠ. Αυτό θα τεκμηρίωνε την ύπαρξη κοινού κέντρου μεταξύ ΕΥΠ και Predator, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Reporters United που εφιστούν την προσοχή στο ότι η κ. Αδειλίνη παρενέβη ενώ είχε προηγηθεί έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βάσει της οποίας η ΑΔΑΕ θα προχωρούσε άμεσα σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί (ή να διαψευστεί) ο δεσμός μεταξύ της ΕΥΠ (και της κυβέρνησης) και του Predator.
Όμως εκείνες τις ημέρες η κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ και έτσι την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, η σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής αποφάσισε κατά της εκτέλεσης της εισαγγελικής παραγγελίας, με τον πρόεδρο Ράμμο και άλλα δύο μέλη να μειοψηφούν.
Η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ζήτησε το θέμα να παραπεμφθεί στο τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον νέο νόμο για τις υποκλοπές. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η εισαγγελία Πρωτοδικών με νέο έγγραφο απαγόρευσε στα μέλη της ΑΔΑΕ να κοινοποιήσουν τη λίστα Μενουδάκου (δηλαδή τη λίστα με τα 92 πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το Predator) στο τριμελές όργανο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαρροή πολύ σημαντικών ευρημάτων της δικογραφίας προς τρίτους που δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ετοιμαζόταν να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με σκοπό τη διακρίβωση ή όχι της παρακολούθησης των 92 στόχων του Predator και από την ΕΥΠ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Τι άλλαξε;
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις μέρες που μεσολάβησαν, το μέλος της ΑΔΑΕ Γιώργος Μπακάλης (ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εναντιώθηκαν στην εισαγγελική παραγγελία) ενημέρωσε εγγράφως την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εισαγγελική παραγγελία και την πρόθεση Ράμμου να προχωρήσει σε ελέγχους.
Και φτάσαμε στη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, οπότε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με έκδηλη σπουδή, καθώς «αφενός ζητάει η απόφασή της να εκτελεστεί «άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον», αφετέρου η ανακοίνωσή της έχει τυπογραφικά λάθη».
Διώκουν τους ελεγκτές της ΑΔΑΕ
Σημειώνεται ότι δύο ημέρες έπειτα από την αφαίρεση της δικογραφίας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερευνούσαν την υπόθεση και τη διαβίβαση της έρευνας στον Άρειο Πάγο, καλούνται ως οιονεί κατηγορούμενοι τα μέλη της ΑΔΑΕ που διενεργούσαν τους ελέγχους.
Η παραγγελία διατάχθηκε από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, δύο μέρες πριν αυτός εγκαταλείψει τη θέση του.
Τα μέλη της ΑΔΑΕ που καλούνται στις 9 Νοεμβρίου ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας είναι η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου, η θητεία της οποίας είχε λήξει και αντικαταστάθηκε προσφάτως και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανος Γκρίτζαλης. Και οι δύο στήριξαν τις αποφάσεις του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστου Ράμμου για τους ελέγχους που τον έφεραν σε δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Μαζί τους καλούνται και δύο ακόμα μέλη του κλιμακίου ελέγχων.
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν δεσμευόταν από την παραγγελία Ντογιάκου, και θα μπορούσε αν ήθελε να την ανακαλέσει.