Το 1958 στο MIT, όταν ο επιστήμονας και μαθηματικός John McCarthy επινόησε τη LISP (List Processing), τη δεύτερη σε ηλικία ανώτερη γλώσσα προγραμματισμού μετά τη Fortran, καθώς και αυτή που κυριάρχησε στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συστήνοντας για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο όρο, δεν θα πίστευε πως το 2023 ξεκλειδώνουμε συσκευές με το πρόσωπό μας. Ούτε πως οδηγούμε αυτοκίνητα με αισθητήρες που σώζουν ζωές, πως μας εξυπηρετούν 24/7 ευγενικά chat bots, πως απολαμβάνουμε ένα εξατομικευμένο content, τα προνόμια του Google Lens, των smart οικιακών συσκευών που μας καταλαβαίνουν απόλυτα, αλλά και των virtual φίλων, όπως η Siri και η Alexa.
Η ραγδαία εξάπλωση της AI από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας στην ιατρική, τo marketing, τις μεταφορές, τη γεωργία, την καθημερινή ζωή, είχε συμβεί πριν το καταλάβουμε και μας βρήκε κάπως απροετοίμαστους. Για αυτό, από τη δεκαετία του ’50 συνεχίζει να διεγείρει προβληματισμούς και συζητήσεις, να καλλιεργεί διχογνωμίες ανάμεσα σε ανυπόμονους που ελπίζουν το καλύτερο και καχύποπτους που υποθέτουν τα χειρότερα, για το «θαύμα» της AI. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πώς ένα τόσο ισχυρό εργαλείο, μπορεί να αξιοποιηθεί με γνώμονα το κοινό καλό;
Σε αυτό το ερώτημα απαντά το πρόγραμμα «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», το οποίο πραγματοποιείται από τη βραβευμένη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY) με την υποστήριξη της Teleperformance Greece. Το πρόγραμμα επιδιώκει να αναβαθμίσει, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον ρόλο σημαντικών κοινωνικών φορέων, συγκεκριμένα έντεκα Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, οι οποίοι αναλαμβάνουν περιβαλλοντικές δράσεις ή πρωτοβουλίες που προωθούν τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε μία προσπάθεια να διευρύνει το κοινωνικό τους αποτύπωμα.
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγει τις ΜΚΟ σε ένα σύγχρονο «ταξίδι» καινοτομίας
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τεχνητή νοημοσύνη «πρωταγωνιστεί» τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας. Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έντεκα μικρές και μεγάλες ΜΚΟ θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης καθημερινών, πολύπλοκων προκλήσεων, να καταφέρουν να συμβαδίσουν με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ώστε μετέπειτα να εξελιχθούν. Με λίγα λόγια, να ενσωματώσουν τις καινοτομίες της ΑΙ στις πρακτικές τους, στην εταιρεία ή τον οργανισμό τους εν γένει.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciFΥ με την αρωγή της Teleperformance Greece, θα πραγματοποιήσει workshops και σεμινάρια που θέτουν ερωτήματα, όπως «τι είναι το AI και τι δεν είναι AI» ή «τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για εσάς», σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζουν στα πολύτιμα εργαλεία, τις εφαρμογές και τη χρησιμότητα της ΑI, σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής αλλά και της κοινωνικής δραστηριότητας. Το πρώτο διαδραστικό workshop ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, στη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι των οργανισμών είχαν την ευκαιρία να μάθουν πως η AI έχει τη δύναμη να βελτιώσει τις καθημερινές λειτουργίες, και όχι μόνο, των ΜΚΟ. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν έννοιες, όρους και τεχνικές όπως, Robotic Process Automation (RPA), Deep Learning και Data Mining, να διαμορφώσουν μία κοινή γλώσσα με βάση την AI, να ενσωματώσουν στοιχεία της στην ανάπτυξη προϊόντων, τον σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών, την αναδιαμόρφωση εσωτερικών διαδικασιών και όχι μόνο. Μέσα από την επαφή τους με σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι ΜΚΟ θα βελτιωθούν στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων, στην τεκμηρίωση των θέσεών τους, καθώς και στην εξυπηρέτηση των ωφελούμενων τους.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει το πεδίο δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα διευρύνει το διεθνώς βραβευμένο έργο της SciFY, «Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη», στον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, φιλοδοξώντας να επιφέρει αποτελέσματα σε πολλά επιπλέον πεδία δράσης. Παρόλα αυτά, δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Αρκεί να αναφέρουμε πως η Κοινωνία των Πολιτών στηρίζει περίπου 88.400 θέσεις εργασίας, για να καταλάβουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αλλάξει ριζικά το «τοπίο», ευελπιστώντας πως σε βάθος χρόνου θα επιλύσει και σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν στη διακίνηση ψευδών ειδήσεων, την ασφάλεια των παιδιών στον κυβερνοχώρο, αλλά και στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Άλλωστε, όπως εύστοχα επεσήμανε και ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing & Social Impact Manager της SciFY, «πώς μπορεί ένας ΜΚΟ που ασχολείται με την προστασία του παιδιού να μην ξέρει ότι σήμερα έχουν αναπτυχθεί chatbots που ήδη συνομιλούν με μικρά παιδιά online, οπότε να προετοιμάσει τα παιδιά κατάλληλα; Πώς μπορεί ένας ΜΚΟ που ασχολείται με τις τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις να μην αξιοποιεί την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, για να αναλύσει δεδομένα και να παρέμβει έγκαιρα εκεί που χρειάζεται; Πώς μπορεί ένας ΜΚΟ που ασχολείται με τη φτώχεια, να μην αξιοποιεί big data, για να τεκμηριώσει τις θέσεις του και να ασκήσει πιέσεις με επιχειρήματα;», ενώ συνεχίζει, «οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολύπλοκες και πιεστικές, απαιτούν νέα εργαλεία που θα δώσουν δύναμη στους φορείς αλλαγής… και χάρη στην υποστήριξη της Teleperformance Greece, το έργο γίνεται πραγματικότητα».
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», υλοποιείται δωρεάν για τους συμμετέχοντες ΜΚΟ, ενώ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και των πρωτοβουλιών της Teleperformance Greece, που αποβλέπουν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Επιπλέον, όπως δήλωσε η Charlotte Foucteau, CEO της εταιρείας, «Η Teleperformance Greece είναι περήφανη που στηρίζει τη Science For You στην υλοποίηση του προγράμματος “Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη”. Ως ηγέτιδα εταιρεία παροχής ‘Digital Integrated Business Services’, η εταιρεία μας δεσμεύεται να προάγει την καινοτομία και της ψηφιακή πρόοδο, και αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με την αποστολή της να προωθεί τη χρήση τεχνολογιών αιχμής προς όφελος της κοινωνίας μας. Πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δύναμη να φέρει μια θετική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών αντιμετωπίζουν τις πιεστικές προκλήσεις. Μέσα από αυτήν την συνεργασία, ελπίζουμε να δούμε τις οργανώσεις αυτές να φέρνουν καινοτόμες λύσεις στο προσκήνιο, δημιουργώντας έτσι ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα. Είμαι προσωπικά ενθουσιασμένη που είμαστε μέρος αυτού του ταξιδιού .»