Κάθε φορά που ερωτάται, ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντάει πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η ΝΔ να έχει έναν «αξιόμαχο, προοδευτικό αντίπαλο» και το πρόγραμμα του κόμματος να είναι κυβερνητικό – δηλαδή, σκοπός είναι να παρουσιάσουν μια «ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ανομολόγητο βήμα, το οποίο ωστόσο συζητείται ευρέως πια στα κεντροαριστερά πηγαδάκια και λόγω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές – θέση που θεωρούν πως, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσει να φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο σε αυτή τη φάση, στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να συγκρίνουν τη δική τους παρέμβαση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ – αντιθέτως, τα σχόλια για τη σημερινή κατάσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ελάχιστα και πολύ προσεκτικά, τονίζοντας πως η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως υπάρχει «κενό αντιπολίτευσης».
Το αντίθετο ακριβώς λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, τα στελέχη της οποίας επισημαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ ασκεί μια αντιπολίτευση που επιβραβεύτηκε ήδη δύο φορές.
Το επόμενο διάστημα επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο πολιτικής με το οποίο θα πορευτούν και στο τέλος του εκλογικού κύκλου, το ερχόμενο καλοκαίρι, και μετά από αυτό, εν όψει του 2027.
Η βάση
Γι’ αυτόν τον λόγο αναβαθμίζουν την παρέμβαση της βάσης, υπενθυμίζοντας την ψηφιακή πλατφόρμα που υπάρχει και τη δυνατότητα συνδιαμόρφωσης των προτάσεων του κόμματος, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συμμετέχει ο ίδιος σε θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα – την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Ηπειρο για την παιδεία, ενώ χθες ήταν στη Νάξο, για μια εκδήλωση που αφορά τη δημόσια υγεία στα νησιά.
«Εχουμε επιλέξει να επιμείνουμε στον δρόμο της αξιοπιστίας, του σύγχρονου λόγου που δίνει ρεαλιστικές και συνάμα προοδευτικές απαντήσεις στις αγωνίες και τα προβλήματα του ελληνικού λαού» ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία στη Νάξο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Αυτή την πορεία επιδοκίμασε ο λαός τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές», επεσήμανε, μιλώντας για ένα κόμμα που βρίσκεται σταθερά «στην όχθη των νικητών», υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του «για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και πολιτική αυτονομία».
Η κριτική που ασκείται στη ΝΔ είναι σε κάθε περίπτωση πολιτική και ιδεολογική, με στόχο την προσέγγιση και του ενδιάμεσου ακροατηρίου, του λεγόμενου προοδευτικού Κέντρου – γι’ αυτό δίνεται έμφαση σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, την οικονομία, αλλά και τις θεσμικές αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στις αλλαγές που έγιναν στη σύνθεση της ΑΔΑΕ.
Από εδώ και πέρα, η κριτική προς την κυβέρνηση θα γίνεται όλο και πιο αιχμηρή, και με ιδεολογικό στίγμα, ώστε η προσέγγιση να είναι αμφίπλευρη και να περιλαμβάνει και απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.