Σε στρατιωτικό επίπεδο το Ισραήλ έχει στραμμένη την προσοχή του στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με τον Λίβανο και τη Συρία, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και οι «εκπλήξεις» δεν λείπουν – όπως η χθεσινή εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Χαμάς με στόχο την τουριστική πόλη Εϊλάτ, που απέχει περίπου 220 χιλιόμετρα από τη Γάζα.
Σύμφωνα μάλιστα με τη «Wall Street Journal», αποφάσισε να αναβάλει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, μέχρις ότου οι ΗΠΑ αναπτύξουν στην περιοχή επαρκή συστήματα αεράμυνας. Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, διεμήνυσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οφείλει να ευθυγραμμιστεί με το δίκαιο του πολέμου, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνιζε σε διάγγελμά του πως οι ετοιμασίες για την εισβολή συνεχίζονται.
Την ίδια στιγμή, όμως, δεν λείπουν οι αντίπαλοι, αν όχι εχθροί, και σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο.
Τα τελευταία δύο 24ωρα, μάλιστα, δύο είναι αυτοί που ξεχωρίζουν (εκτός του Ιράν): αφενός ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο ξέσπασε ανοιχτή κόντρα μετά την ομιλία που έκανε το απόγευμα της Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφετέρου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η νέα αντιπαράθεση με τον οποίο εξελίσσεται σε κατά μέτωπο σύγκρουση, καθώς το Ισραήλ (και η Δύση) θεωρεί ότι «ξεπλένει» τη Χαμάς χαρακτηρίζοντάς τη «απελευθερωτικό κίνημα» – και τινάζοντας στον αέρα τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι απελευθερωτικό κίνημα»
«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι ένα απελευθερωτικό κίνημα, μουτζαχεντίν που μάχονται για να προστατεύσουν τα εδάφη και τον λαό τους», ισχυρίστηκε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ.
«Η Χαμάς είναι μια απεχθής τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από τον ISIS», απάντησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, για να προσθέσει: «Ακόμη και η προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που είδε όλος ο κόσμος».
Ο Ερντογάν επιτέθηκε όμως και στη Δύση, λέγοντας ότι «τα δάκρυα που χύνει για το Ισραήλ είναι μια πράξη απάτης». Αφησε δε σαφείς αιχμές κατά ΗΠΑ και ΕΕ, τονίζοντας ότι «παράγοντες που δεν ανήκουν στην περιοχή οφείλουν να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά στηρίζοντας το Ισραήλ».
Παράλληλα, κάλεσε τα αραβικά καθεστώτα να στηρίξουν ενεργά τη λύση των δύο κρατών, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος η Τουρκία να γίνει «εγγυήτρια δύναμη» για την πλευρά των Παλαιστινίων, οργανώνοντας και μια διεθνή διάσκεψη.
Ο ίδιος έσπευσε, επίσης, να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ, που είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Νετανιάχου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «μας εξαπάτησε».
Γκουτέρες: «Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου»
Οσον αφορά τον Γκουτέρες, υπενθυμίζεται πως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, κυρίως εξαιτίας δύο φράσεων. Η μία ήταν ότι οι επιδρομές της 7ης Οκτωβρίου «δεν ήρθαν από το πουθενά (καθώς) ο παλαιστινιακός λαός υπόκειται σε 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».
Οσο για την άλλη, περιελάμβανε την αναφορά σε «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων – «όπως τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν δικαιολογούν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, έτσι και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Η τοποθέτηση αυτή, πέρα από την άμεση αποχώρηση από τη συνεδρίαση του ισραηλινού πρέσβη, προκάλεσε μια σειρά ακόμη ενεργειών.
To Ισραήλ απαίτησε την παραίτηση του Γκουτέρες, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ελι Κοέν μαζί του, ενώ αποφάσισε να μη χορηγεί, μέχρι νεωτέρας, βίζα σε κανέναν αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γκουτέρες επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Μου προκαλεί σοκ η παρερμηνεία τμήματος των δηλώσεών μου (…) σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο».
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τα «απόνερα» έφτασαν και στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας νέα διάσταση απόψεων: ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γκουτέρες, κάτι που επανέλαβε λίγο αργότερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Στη Βρετανία, αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου του πως θεωρεί λάθος τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.