Ως αποκλιμάκωση των τόνων εκτιμώνται οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που επηρεάστηκαν κατά κύριο λόγο από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενότητας εντός του κόμματος αλλά και στη δημόσια παρουσία των στελεχών του. Χαρακτηριστικά απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να χαμηλώσουν τους τόνους και επιδείξουν συντροφικότητα. Τόνισε πως αυτό που ζητεί από όλους, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε το διαχρονικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι η παρουσία των στελεχών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ζήτησε ενιαία έκφραση στα ΜΜΕ και να δημιουργηθεί «ένας μηχανισμός έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα». Άλλωστε αυτό ήταν κοινή παραδοχή των περισσότερων στο κόμμα και επί της προεδρίας Τσίπρα και -φυσικά- πλήγωσε αρκετά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
«Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η σημαντική απόφαση για τα ΜΜΕ
Παράλληλα το εκτελεστικό γραφείο συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα ΜΜΕ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προτείνει να βγει σήμερα απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα ΜΜΕ, με το γραφείο Τύπου να καθορίζει τα διαδικαστικά.
Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης
Παραδοχή λαθών και φυγή προς τα εμπρός
Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε και στην παραδοχή λαθών, χωρίς, όμως, να φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα. «Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά, με βάση το καταστατικό και τις θέσεις του, απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχθηκε για καταστρατήγηση του καταστατικού του κόμματος. «Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως είπε, έχουν ξεπεραστεί όρια στην κριτική που δέχθηκε από στελέχη του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. «Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου», υπογράμμισε.
Αχτσιόγλου: Την ευθύνη ενότητας την έχουν άπαντες αλλά κυρίως ο πρόεδρος
Η Έφη Αχτσιόγλου, όπου ασπάστηκε τον Στέφανο Κασσελάκη πριν την έναρξη του εκτελεστικού γραφείου δείχνοντας ένα σπάσιμο πάγου σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Υπάρχει σοβαρή κρίση στο κόμμα και η ανακοίνωση των διαγραφών την επιβεβαιώνει, σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ακόμη, τόνισε, ότι την ευθύνη της ενότητας του κόμματος την έχουν άπαντες, αλλά, κυρίως, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης.
Σημειώνεται ότι στην εκτελεστική γραμματεία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, οι Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και η πρώην βουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Τσακαλώτος σε Κασσελάκη: Πάρε πίσω τις διαγραφές – Συνάντηση σε καλό κλίμα
Πριν όμως το εκτελεστικό γραφείο είχε προηγηθεί η συνάντηση -σε καλό κλίμα- μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην προχωρήσουν οι παραπομπές από το πειθαρχικό για διαγραφή των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Στέφανου Τζουμάκα και Νίκου Φίλη.
«Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Του εξήγησα, όμως, ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα, όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Με άκουσε με θετικό τρόπο, θα δούμε τι θα κάνει κι αν θα το λύσει αυτό. Θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανό η όχι είναι η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να λύσει το θέμα και είπε θα το μεριμνήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε κατά πληροφορίες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως θέλει πειθαρχία, όπως και ότι επιθυμεί τα στελέχη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους να είναι προσεχτικά και όποιες διαφωνίες έχουν να τις λένε στα όργανα, σύμφωνα με το καταστατικό.
Καυστικές δηλώσεις Τσακαλώτου
Πέραν της σημερινής επίσκεψης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κουμουνδούρου και -φυσικά- τη συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε συνέντευξη χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», όπου, επεσήμανε πως δεν έχει «την απαίτηση να βρίσκεται σε ένα κόμμα που όλοι συμφωνούν με εκείνον, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε ως μια πλατιά συμμαχία.
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «φάνηκε από τη δημοσκόπηση της GPO ότι οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τον Στέφανο Κασσελάκη ως αριστερό», τονίζοντας πως οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς».
Τόνισε, ταυτόχρονα, πως ήταν αντίθετος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση και το είχε εκφράσει πριν το τελευταίο συνέδριο, διευκρίνισε όμως ότι ο νέος πρόεδρος έχει «νομιμοποιημένη θέση και δεν είναι σοβαρά όσα αναφέρονται περί καθαίρεσής του».
Παρά ταύτα παρότι ήταν καυστικός σε αρκετές από τις θέσεις που διατύπωσε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως απαιτείται ηρεμία, ψυχραιμία και σοβαρό πολιτικός διάλογος, ενώ, είπε ότι ανησυχεί πάρα πολύ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς απομακρύνεται από τις παραδοσιακές του θέσεις.
Εκτιμάται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και μέλη της αριστερής τάσης του κόμματος, θα πιέσουν το ερχόμενο διάστημα ώστε να γίνει αποδεχτός ο ρόλος τους ως εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς, ο Στέφανος Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα, να τους απεμπολεί. Διαφορετικά, όπως φαίνεται, τα πνεύματα θα οξυνθούν, όπως συνέβη και τις προηγούμενες μέρες.
«Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» – Κάλεσμα ενότητας από 27 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Τεμπονέρα
Κατά τη διάρκεια του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκδόθηκε κείμενο από 27 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρωτοστατούντος του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Διονύση Τεμπονέρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπογραφή της Διάνας Βουτυράκου, νέας συντονίστριας των Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τα στελέχη εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του κόμματος στο κείμενο και, σύμφωνα με πληροφορίες του In, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δημιουργία νέας τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως επισημαίνουν στο κείμενό τους, «το πρώτο ζητούμενο είναι η σύνθεση και η υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες», προσθέτοντας πως «ο επικεφαλής μαζί με το υπόλοιπο κόμμα επωμίζονται την ιστορική ευθύνη να αναζητήσουν νέες προτάσεις και οδηγήσουν τον χώρο σε νέες ιστορικές αναγκαιότητες».
Ακόμη, προσθέτουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μείνει σε τροχιά κυβερνησιμότητας», όμως, «οφείλει να αφουγκραστεί την επιτακτική ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο κόμματος».
Οι 27 καλούν κατ’ουσίαν στο κείμενό τους σε ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, καθώς, όπως λένε, «οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να χτίσουμε ΜΑΖΙ ένα Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς».
Κασσελάκης στον Economist: Θέλω να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων
Το βράδυ της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο συνέδριο του Economist, λέγοντας πως επιθυμεί να είναι επόμενος πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, αυτών στο εσωτερικό και αυτών στο εξωτερικό. «Των ευάλωτων, όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ονομαστικά, λέγοντας ότι «η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δισ. ταμειακό απόθεμα ως «πολύ μεγάλη ρευστότητα» για το μέγεθος της οικονομίας. Και να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ. στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα».
Προέβαλε επίσης τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μιλώντας για τα εργασιακά επισήμανε ότι «για εμάς δεν αποτελεί λύση ο εργασιακός μεσαίωνας», ενώ, στρέφοντας τα βέλη του προς τη ΝΔ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει άλλη στρατηγική. Οι διαφορές είναι εμφανείς».