Μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα για το πολιτικό σκηνικό καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Για την αντιπολίτευση κυρίως, αφού η γαλάζια υπεροχή επιμένει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τον τίτλο του καταλληλότερου πρωθυπουργού. Παρά τους κλυδωνισμούς που καταγράφονται για την ακρίβεια και την οικονομική ανασφάλεια των πολιτών, που είναι τα δύο προβλήματα που αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα από τους ερωτηθέντες. Τα καινούργια στοιχεία που βλέπουμε αφορούν τη μετεκλογική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Το συμπέρασμα από τη μέτρηση της Metron Analysis είναι ότι τα κόμματα του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν ενισχύσει την εικόνα τους στους ψηφοφόρους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το 68,5% δηλώνει ότι ενισχύθηκε το ΠΑΣΟΚ και το 61,5% ότι ενισχύθηκε το ΚΚΕ. Αντιστοίχως για τον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εικόνα αποδυνάμωσης στο 15,7%. Και γενικώς η εικόνα του είναι πάρα πολύ κακή ως προς την αξιολόγηση του αντιπολιτευτικού έργου του νέου αρχηγού Στέφανου Κασσελάκη και τη συσπείρωσή του.

Προβάδισμα 23 μονάδων

Ξεκινώντας από τα βασικά στοιχεία, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,4%, το ΚΚΕ 10,2%, η Ελληνική Λύση 6,9% και η Πλεύση Ελευθερίας 3,7%. Το ΜέΡΑ25 εμφανίζει μια μικρή επανάκαμψη με 3,5%, η ΝΙΚΗ είναι στο 3,2%, ενώ οι «Σπαρτιάτες» έχουν πλέον υποχωρήσει στο 2,6%. Στη σύγκριση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη αξιολογείται θετικά από το 35,7% και αρνητικά από το 58,9%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογείται θετικά από το 8,9% και αρνητικά από το 87,9%. Οσον αφορά την αξιολόγηση των ως τώρα επιδόσεων του Στέφανου Κασσελάκη, στις δημοτικότητες των αρχηγών, θετικά τοποθετήθηκε το 16,4% και αρνητικά το 71,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει συσπείρωση στο 64,7%.

Πρωτιά Κουτσούμπα

Κάτι τελευταίο, για τον Περισσό ειδικά, είναι ότι, εκτός από τη δικαίωση της στρατηγικής του, φαίνεται πως είναι πολύ δυνατό όπλο του και το πρόσωπο του γενικού γραμματέα. Στις συσπειρώσεις των κομμάτων, το ΚΚΕ είναι το πρώτο κόμμα που ωφελείται από τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερο, με μικρή διαφορά, το ΠΑΣΟΚ). Επίσης, στις δημοτικότητες των αρχηγών ο Κουτσούμπας είναι πρώτος με 47,2%, ξεπερνώντας τον Μητσοτάκη που έχει 44,1% και τον Ανδρουλάκη που ακολουθεί με 39,6%. Καλά νέα για τον γραμματέα που βγήκε από το νοσοκομείο και αναρρώνει στο σπίτι του μετά το χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη.

Καλούν ως υπόπτους τους ελεγκτές της ΑΔΑΕ

Από ελεγκτές της υπόθεσης των υποκλοπών, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου ως μελών της ΑΔΑΕ, τώρα βρίσκονται στη θέση του… ελεγχομένου. Ο λόγος για τα δύο πρώην μέλη της Αρχής, Κατερίνα Παπανικολάου και Στέφανο Γκρίτζαλη, που αναπληρώθηκαν πρόσφατα, αλλά και δύο ακόμα μέλη της που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης. Θυμίζω ότι πρόκειται για τη δικαστική έρευνα κατά των μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ που είχε παραγγείλει ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, για διαρροές στοιχείων στα ΜΜΕ από έρευνα που είχαν διενεργήσει τα μέλη της Αρχής σε συγκεκριμένο πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Ηταν μάλιστα η τελευταία ενέργειά του πριν από την αποχώρησή του λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας τον περασμένο Ιούνιο. Η δικογραφία, έπειτα από την παροχή εξηγήσεων, θα επιστραφεί στην Εισαγγελία προκειμένου να κριθεί αν τους ασκηθεί δίωξη. Αυτό είναι το δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Η ουσία της είναι πολύ πιο σημαντική καθώς μιλάμε για μέλη συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης Αρχής, που έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αποκάλυψη λεπτομερειών που παρέμεναν κρυφές, στο πλαίσιο των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων τους.

Ο Ράμμος στην Ευρωβουλή

Την εξέλιξη σχολίασε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε χθεσινή ακρόασή του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (LIBE), κάνοντας λόγο για «ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ». «Η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές», είπε, προσθέτοντας πως «η ίδια Δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους».

Νέος γρίφος Ερντογάν

Σας έγραφα χθες ότι αμερικανοί βουλευτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού Κρις Πάπας, συνέταξαν επιστολή προς τον Αντονι Μπλίνκεν με την οποία ζητούν να απαιτήσει από την Τουρκία να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και να διερευνηθεί η βοήθεια που ενδεχομένως της παρέχει. Στις ΗΠΑ πλέον καταγράφεται πολύ μεγάλη ανησυχία για τη στάση του Ερντογάν, μετά και την ακύρωση της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τις δηλώσεις του, στις οποίες εξήρε τον αγώνα της Χαμάς, όπως και την παρουσία τούρκων κυβερνητικών βουλευτών σε πορείες υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ. Η πρώτη μεγάλη κίνηση, μάλιστα, προς τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε από διακομματική ομάδα 110 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό τον Δημοκρατικό βουλευτή Τζος Γκοτχάιμερ, που ζητούν ισχυρά μέτρα πίεσης προς την Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ (έχει ειδική σημασία ότι βάζουν την Τουρκία στο ίδιο κάδρο με τις άλλες δύο) για να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη Χαμάς και να απελάσουν τα μέλη της που φιλοξενούν.

Προβληματισμός

Το κλίμα αυτό, το παρακολουθεί πολύ στενά και με προβληματισμό και η Αθήνα. Διότι, εκεί που ο Ερντογάν είχε ανοίξει νέους διαύλους με τους δυτικούς συμμάχους μας και το Ισραήλ, πλασάροντας ένα προφίλ «ειρηνοποιού» της περιοχής, ο πόλεμος στη Γάζα τον οδήγησε σε μια στροφή 180 μοιρών απέναντι στη διακηρυγμένη θέση του ΝΑΤΟ.

Αναβολή στην έκδοση

Μιας κι αναφέρθηκα στους αμερικανούς συμμάχους μας, όμως, θυμήθηκα και την υπόθεση του έλληνα επιχειρηματία των αμυντικών Νικόλα Μπογονικολού, εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει δίωξη για λαθρεμπόριο και συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας. Μαθαίνω ότι η έκδοση του επιχειρηματία στις ΗΠΑ (παραμένει σε κράτηση εδώ και έξι μήνες στο Παρίσι) πήρε αναβολή ενός μήνα. Οι γαλλικές δικαστικές Αρχές αναμένουν την αποστολή συμπληρωματικών εγγράφων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο ίδιος επικαλείται, εκτός από την αθωότητά του, προβλήματα υγείας και αμφισβητεί ότι θα γίνουν σεβαστά τα ατομικά του δικαιώματα από τις αμερικανικές Αρχές.