Το μυστήριο μιας μουμιοποιημένης «γοργόνας Φίτζι» προσπαθούν να λύσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Το περίεργο πλάσμα έφερε από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ ένας Αμερικανός ναυτικός το 1906 και δώρισε την «γοργόνα» στην Ιστορική Εταιρεία της κομητείας Clark στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο.
Η μουμιοποιημένη «γοργόνα» φαίνεται να είναι εν μέρει ψάρι, εν μέρει μαϊμού και εν μέρει ερπετό. Το τρομακτικό και μυστηριώδες πλάσμα για δεκαετίες εκτίθεται στο μουσείο, ανατριχιάζοντας τους επισκέπτες.
Τώρα όμως οι επιστήμονες επιχειρούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της.
Σύμφωνα με την Daily Mail, για πρώτη φορά, καθηγητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι υπέβαλλαν την μούμια σε ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί η πραγματική της φύση.
Ο Joseph Cress, ακτινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι, δήλωσε: «Η μούμια αποτελείται από το κεφάλι και τον κορμό πιθήκου, τα χέρια φαίνονται να είναι σαν πόδια αμφίβιου – από αλιγάτορα, κροκόδειλο ή σαύρα. Και μετά υπάρχει η ουρά ενός ψαριού – άλλα από άγνωστα είδη».
«Η μούμια είναι προφανώς κατασκευασμένη, κάτι σαν τον Φρανκενστάιν– οπότε θέλουμε να μάθουμε ποια μέρη και πώς συναρμολογήθηκαν» δήλωσε ο Joseph Cress.
Ο Joseph Cress δήλωσε ότι η αξονική τομογραφία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διαπιστώσουν αν κάποιο τμήμα της μουμιοποιημένης «γοργόνας»ήταν κάποτε πραγματικό ζώο.
Τα δεδομένα θα σταλούν σε ειδικούς στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι και στο ενυδρείο του Νιούπορτ, ώστε να εντοπιστούν ποια πλάσματα – αν υπάρχουν – συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν τη «γοργόνα».
Στην Ιαπωνία έχουν βρεθεί 14 τέτοιες «γοργόνες», που μοιάζουν με το Ningyo, ένα μυθικό πλάσμα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου που έμοιαζε με ψάρι, είχε ανθρώπινο κεφάλι και θεωρείτο ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
Το 2022 βρέθηκε σε έναν ναό στην επαρχία Οκαγιάμα της Ιαπωνίας μία παρόμοια «γοργόνα» περίπου 30,5 εκατοστών, που αποδείχθηκε ότι ήταν μια «κούκλα» του 1700 (σαν τις κούκλες βουντού») με πραγματικά ζωικά στοιχεία, όπως τρίχες και δόντια.