«Το αφεντικό δίνει ένα μέρος του σχεδίου σε κάποιον, ένα μέρος σε κάποιον άλλο, ολόκληρο σε κανέναν». Αν ισχύει αυτό που έγραφε ο V. στο βιβλίο του «The Mafia Manager», έναν οδηγό επιτυχίας με βάσει τους νόμους του οργανωμένου εγκλήματος, τι μπορεί να σημαίνει η συνάντηση των αρχηγών της Ντρανγκέτα, της Καμόρα και της Κόζα Νόστρα στο Μιλάνο;
Μακριά από τις έδρες τους, αφού η Ντρανγκέρα εδρεύει στην Καλαβρία , η Καμόρα στη Νάπολη και η Κόζα Νόστρα στη Σικελία, οι capo di tutti cappi τα είπαν πάνω από ένα πιάτο πάστα με καυτερή σάλτσα συνοδεία ενός κόκκινου Merlot σε έναν κήπο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Από τον κοροναϊό όμως οπότε η μαφία στη γειτονική χώρα αύξησε κατακόρυφα τις δραστηριότητες της, αλλά και τα έσοδα της, η ιταλική αστυνομία έχει κι εκείνη εντατικοποιήσει τις παρακολουθήσεις της με στόχο τη σύλληψη όσοων των δυνατών περισσότερων στελεχών της.
Η εγκληματική οργάνωση των «3» στο Μιλάνο
Η συνάντηση αυτή που έγινε τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με την Telegraph, και την οποία ακολούθησαν πολλές άλλες, έχουν γεννήσει τον φόβο ότι έχει δρομολογηθεί μια ακόμα μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση των «3» αυτή τη φορά στον πλούσιο βορά της Ιταλίας.
Αυτό επιβεβαιώνουν όσα κατάφεραν οι αρχές να υποκλέψουν από εκείνη την πρώτη συνομιλία με τον δον της Καμόρα να λέει στα άλλα αφεντικά της μαφίας «αυτό είναι το Μιλάνο. Δεν είμαστε στη Σικελία, δεν είμαστε στη Ρώμη, δεν είμαστε στη Νάπολη, είμαστε εδώ που μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα». «Χτίζουμε μια αυτοκρατορία», είναι η απάντηση του «συναδέλφου» του της Κόζα Νόστρα.
Οι τρεις μαφιόζικες οργανώσεις κερδίζουν σε ετήσια βάση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επενδύοντας σε νόμιμες επιχειρήσεις στο Μιλάνο, μια πόλη περισσότερο γνωστή για το καλό φαγητό, τους οίκους μόδας και τις κομψές λεωφόρους της, παρά για παράνομες δραστηριότητες κάθε είδους. Είναι πολύ μακριά, εξάλλου, από τις ρίζες τους στον ηλιόλουστο νότο της Ιταλίας, που αδυνατεί να αποτινάξει τη φτώχεια από πάνω του.
«Ένα εξελιγμένο εγκληματικό δίκτυο»
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι παντοδύναμοι «3» του εγκλήματος έχουν παραμερίσει τις ιστορικές τους αντιπαλότητες για να σχηματίσουν μια μεγάλη συμμαχία που εκμεταλλεύεται τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην εύπορη περιοχή της Λομβαρδίας στο βορρά της χώρας, σε αυτό που μια ιταλική εφημερίδα περιέγραψε πρόσφατα ως «κοπερνίκεια επανάσταση».
Δημιούργησαν «ένα εξελιγμένο εγκληματικό δίκτυο», αφού πέτυχαν να συνάψουν μια σταθερή συμφωνία διαρκείας μεταξύ των μελών της μαφίας σε Καλαβρία, Σικελία και Ρώμη, μια τρόπο τινά συνομοσπονδίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εισαγγελικές αρχές της γειτονικής χώρας..
Η μαφία στη Ρώμη, η οποία αποτελεί επίσης ένα σχετικά πρόσφατο «μαγαζί», είναι ένα υβρίδιο των εγκληματιών της Καμόρα και της Ντρανγκέτα.
Η έμφαση στο white-colar crime
Σε αντίθεση με τους μαφιόζους, όπως τους έχει μάθει ο κόσμος από τα βιβλία και τη διάσημη τριλογία του Νονού, η νέα γενιά του οργανωμένου εγκλήματος προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ και ασχολείται περισσότερο με το λεγόμενο white-colar crime. Πρόκειται, δηλαδή, για εγκλήματα που αφορούν τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, για παράδειγμα υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή, οικονομικές απάτες, κατάχρηση εξουσίας και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.
Με απλά λόγια δεν θα τους δει κανείς να ανταλλάζουν πυρά στη μέση των δρόμων, αντίθετα οι αρχές δίνουν μεγάλο αγώνα για να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο επενδύουν τα κέρδη τους από τη διακίνηση ναρκωτικών σε νόμιμες επιχειρήσεις, όπως είναι οι κατασκευές, τα νοσοκομεία και οι χώροι στάθμευσης των αεροδρομίων, οι αγορές φρούτων και λαχανικών, ακόμη και οι κρατικές συμβάσεις για την κατασκευή ή την ανακαίνιση φυλακών.
Οι ίδιες πηγές τους θέλουν να απομυζούν, επίσης, και τα κεφάλαια αποκατάστασης της ιταλικής οικονομίας μετά την Covid-19 που χορηγεί η κυβέρνηση της Ρώμης.
Επιχείρηση «Λερναία Ύδρα»
Τα παραπάνω δημοσιοποιήθηκαν στον απόηχο της πραγματοποίησης τριών μυστικών επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία «Λερναία Ύδρα» των ιταλικών αρχών που οδήγησαν στη σύλληψη 11 υψηλόβαθμών αξιωματούχων της ιταλικής μαφίας και την κατάσχεση 225 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα ο Φεντερίκο Βαρέσε, καθηγητής της εγκληματολογίας στο κολέγιο Nuffield της Οξφόρδης «όταν οι μαφιόζοι είναι μακριά από τις έδρες τους –δηλαδή στη βόρεια Ιταλία- συνεργάζονται. Δεν είναι ανόητοι».
«Είναι μια win-win κατάσταση για όλους, παρότι δεν είναι εύκολη η συνεργασία μεταξύ τους, γιατί δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό σήμερα μπορεί να κάνουν δουλειές μαζί, αλλά αύριο να προσπαθούν να βγάλουν τα μάτια ο ένας τον άλλον. Και αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος της ιταλικής μαφίας», καταλήγει ο ίδιος.