Αν και μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ορκιστεί να προβούν σε αντίποινα κατά της ένοπλης οργάνωσης για την βίαιη σφαγή αμάχων, δεν έχουν καταλήξει στο τρόπο με τον οποίο θα το πράξουν. Λένε όμως ότι η καθυστέρηση αυτή δίνει στους διαπραγματευτές τον χρόνο να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν ορισμένους από τους 200 ομήρους που αιχμαλώτισε η ένοπλη οργάνωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα στρατεύματα έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα και είναι έτοιμα να κινηθούν, αλλά ακόμη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έχει εγκρίνει το πολεμικό σχέδιο που του έχουν υποβάλλει οι ένοπλες δυνάμεις. Μία από τις ανησυχίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ότι ανησυχεί πως μια εισβολή θα μπορούσε να παρασύρει τον ισραηλινό στρατό σε μια δύσκολη αστική μάχη στο εσωτερικό της Γάζας
Ερωτήματα και ανησυχίες για τους ομήρους
Θέμα συζήτησης στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο είναι και το ποιος θα κυβερνά τη Γάζα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε κατάληψη. Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για τη τύχη των ομήρων, καθώς ήδη βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση τουλάχιστον ορισμένων από αυτού.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στις συνομιλίες αυτές για να σημειώσουν πρόοδο, προκειμένου να απελευθερωθούν γυναίκες και παιδιά που είναι όμηροι της Χαμάς.
Αν και δεν υπάρχει μεγάλη εσωτερική διαφωνία σχετικά με το να επιτραπεί ένα μικρό χρονικό περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, υπάρχει διαφωνία μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου και τμημάτων της κυβέρνησης του Νετανιάχου σχετικά με το τι πρέπει να γίνει εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Διαφωνίες και ανησυχίες για την προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα
Δεν υπογράφει ο Νετανιάχου
Η στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη οριστικοποιήσει ένα σχέδιο εισβολής, αλλά ο κ. Νετανιάχου έχει εξοργίσει τους ανώτερους αξιωματικούς αρνούμενος να το υπογράψει – εν μέρει επειδή θέλει ομόφωνη έγκριση από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που συγκρότησε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με δύο άτομα που ήταν παρόντα στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Νετανιάχου είναι επιφυλακτικός στο να δώσει μονομερώς το πράσινο φως, επειδή, η εμπιστοσύνη του κοινού στην ηγεσία του έχει ήδη μειωθεί, και φοβάται ότι θα κατηγορηθεί αν η επιχείρηση αποτύχει.
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις στο υπουργικό συμβούλιο
Πέραν της απόψεως του πρωθυπουργού του Ισραήλ, στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν διχογνωμίες σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνει μία πλήρη εισβολή στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να βυθίσει τα χερσαία στρατεύματα σε μία συνεχή μάχη εναντίον χιλιάδων μαχητών της Χαμάς που κρύβονται μέσα σε ένα δίκτυο σηράγγων, οι οποίες είναι σκαμμένες βαθιά κάτω από τη Γάζα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι υπουργοί εξετάζουν ένα άλλο σχέδιο που περιλαμβάνει πολλές εισβολές που θα στοχεύουν ένα μικρό τμήμα του θύλακα κάθε φορά. Ενδεικτικό παράδειγμα του διχασμού που επικρατεί μέσα στο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί η δήλωση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος δεν περιέγραψε τη διάσωση των ομήρων, σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, ως έναν από τους στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ.
Ακόμη, η κόντρα μεταξύ του στρατού και του πρωθυπουργού είναι τόσο βαθιά που οι δημόσιοι υπάλληλοι απαγόρευσαν στους στρατιωτικούς να φέρνουν καταγραφικό εξοπλισμό στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με δύο παρευρισκόμενους. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια να περιοριστεί ο όγκος των στοιχείων που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε μια εθνική έρευνα μετά τον πόλεμο.
Απομονωμένος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο κ. Νετανιάχου είναι ασυνήθιστα απομονωμένος μετά την επίθεση της Χαμάς, εν μέσω καταβαράθρωσης των ποσοστών του και κατηγοριών ότι η χαοτική ηγεσία του κατά το περασμένο έτος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την καταστροφική αποτυχία της ασφάλειας στις 7 Οκτωβρίου.
Ελάχιστα μέλη της κυβέρνησής του που τον υποστήριξαν ανεπιφύλακτα από εκείνη την ημέρα, λένε ότι ο έλεγχος των λαθών της κυβέρνησης θα πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.
«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι ο Νετανιάχου και ολόκληρη η κυβέρνηση του Ισραήλ και όλοι όσοι το έβλεπαν αυτό να συμβαίνει φέρουν ευθύνη για ό,τι έγινε», δήλωσε την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό ένας υπουργός της κυβέρνησης από το κόμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Μίκι Ζοχάρ. Πρόσθεσε δε ότι «Αυτό είναι σαφές και για τον Νετανιάχου. Ότι φέρει και αυτός την ευθύνη».