Το πλήκτρο “S.O.S” ή “eCall” αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού των σύγχρονων αυτοκινήτων και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε δύσκολες καταστάσεις.

Το eCall είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται σε οχήματα σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο πραγματοποιεί αυτόματα μια δωρεάν κλήση έκτακτης ανάγκης στο 112 εάν το όχημά σας εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε το eCall χειροκίνητα πατώντας ένα κουμπί.

Ο λόγος που το e-call είναι σημαντικό είναι γιατί με την άμεση ειδοποίηση των υπηρεσιών διάσωσης  τα πρώτα 60 λεπτά που ακολουθούν από ένα συμβάν, ώστε να σώζονται περισσότερες ζωές και να μετριάζονται οι συνέπειες των ατυχημάτων.

Η “έξυπνη κλήση έκτακτης ανάγκης” στέλνει τις συντεταγμένες του οχήματος απευθείας στο τηλεφωνικό κέντρο, που συνδέει τον οδηγό με το τοπικό κέντρο συντονισμού διάσωσης. Με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων, μπορεί να προσδιοριστεί και η κατεύθυνση του ταξιδιού, εκτός από τη θέση ατυχήματος, έτσι ώστε ακόμη και δύσκολοι σε εντοπισμό προορισμοί να προσεγγίζονται γρήγορα από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Πώς λειτουργεί το eCall

Το σύστημά σας eCall λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Όπου κι αν βρίσκεστε, εάν το όχημά σας εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, θα συνδεθείτε με το πλησιέστερο δίκτυο έκτακτης ανάγκης.

Όταν το eCall είναι ενεργοποιημένο, συνδέεται με το πλησιέστερο κέντρο απόκρισης έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας σύνδεση τηλεφώνου και δεδομένων. Αυτό επιτρέπει σε εσάς και τους επιβάτες του οχήματος να επικοινωνείτε με τον χειριστή του κέντρου έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα, μεταδίδεται αυτόματα ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων (η ακριβής τοποθεσία σας, η ώρα του ατυχήματος, ο αριθμός αναγνώρισης του οχήματός σας και η κατεύθυνση του ταξιδιού) . Αυτό επιτρέπει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν την κατάστασή σας.