Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά το αυτοκινητικό για τις μετακινήσεις μας καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όταν σκεφτόμαστε το πιο βρόμικο σημείο στο αυτοκίνητο το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως τα εξωτερικά σημεία όπως τα λάστιχα λόγω της επαφής με το οδόστρωμα, η μηχανή, η εξάτμιση και γενικότερα οτιδήποτε από το εξωτερικό περιβάλλον.
Ο εχθρός φωλιάζει αλλού
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει στον πληθυσμό των μικροβίων, φαίνεται πως λανθασμένα θεωρούμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας καθαρό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α. διαπιστώθηκε ότι το 32% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων καθαρίζει την καμπίνα του αυτοκίνητου τους μόλις μία φορά το χρόνο και το 12% δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον καθαρισμό του. Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την υγιεινή των επιφανειών της καμπίνας του αυτοκινήτου, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν ότι ένα 20% των οδηγών τρώνε και πίνουν μέσα σε αυτό.
Ποιοι όμως οργανισμοί αναπαράγονται στην καμπίνα του αυτοκίνητου; Περίπου 700 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων. Και γίνεται χειρότερη η κατάσταση όσο τρώμε και πίνουμε και μετά ακουμπάμε τις επιφάνειες του εσωτερικού του αυτοκινήτου μας. Σκεφτείτε ότι οποιασδήποτε μορφής τροφή ή υγρό πέφτει στο ιδανικό για μικροοργανισμούς περιβάλλον της καμπίνας του αυτοκίνητου μας (σκοτεινά σημεία και μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας), βοηθά στην αναπαραγωγή των βλαβερών βακτηρίων.
Ποιο είναι λοιπόν το πιο βρόμικο σημείο στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας;
Μα φυσικά, το τιμόνι.
Σύμφωνα με την έρευνα, είναι έξι φορές πιο βρόμικο από την οθόνη του smartphone σας, τέσσερις φορές από το καπάκι μιας δημόσιας τουαλέτας και δύο φορές από τα πλήκτρα του ασανσέρ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το car and motor μελέτη που πραγματοποιήθηκε αναφέρει ότι η λαβή της αντλίας καυσίμου όταν γεμίζετε οι ίδιοι με καύσιμο το αυτοκίνητό σας, είναι 11.835 φορές πιο βρόμικη από το κάθισμα μιας δημόσιας τουαλέτας. Ακόμα και οι πιο προσεκτικοί σε τομείς υγιεινής οδηγοί δεν καθαρίζουν τα χέρια τους μετά την επαφή με την λαβή της αντλίας καυσίμου, με αποτέλεσμα όλα τα μικρόβια να μεταφέρονται στις χειρολαβές, το τιμόνι, το κλειδί και πάει λέγοντας.
Τι πρέπει όμως να κάνει ο οδηγός για να έχει μια καθαρή και υγιεινή καμπίνα; Θα πρέπει να καθαρίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το τιμόνι, τους διακόπτες, τα κλειδιά και όλα τα χειριστήρια με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. Επιπλέον, καλό θα είναι να ψεκάσετε με ειδικό απολυμαντικό τους αεραγωγούς και το φίλτρο καμπίνας του συστήματος κλιματισμού. Ακόμα, τα πατάκια και οι επενδύσεις σε καθίσματα και ουρανό θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε δίμηνο με ειδικά προϊόντα υγιεινής και περιποίησης.