Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ο Ολυμπιακός υποδέχονταν τον Παναθηναϊκό με πλεονέκτημα +3 από τον μεγάλο αντίπαλο του στον πίνακα της Super League. Απόψε στην εκτός έδρας αποστολή του στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ παίρνει θέση μάχης από το -4.
Το γεγονός ότι εν πολλοίς όλο αυτό (υπάρχει και η νίκη του ΠΑΟ επί των Σερρών στον λογαριασμό) οφείλεται στην απόφαση ενός δικαστηρίου, άλλοι το βαφτίζουν δίκαιο και άλλοι άδικο. Ελάχιστοι όμως στέκονται στο αυτονόητο: Ότι το καθιστά παράταιρο με το ποδόσφαιρο.
Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κάποιο στιγμή το ίδιο το ποδόσφαιρο που εν έτη 2023 παραμένει εγκλωβισμένο σε σκεπτικό του προηγούμενου αιώνα. Από την νοοτροπία των ομάδων και την κουλτούρα του κοινού τους ως τον ΚΑΠ και το Πειθαρχικό Δίκαιο
Την περασμένη εβδομάδα το πειθαρχικό όργανο της γαλλικής League 1 κλήθηκε να πάρει μια απόφαση για την τύχη της αναμέτρησης Μονπελιέ-Κλερμόν που διακόπηκε στις καθυστερήσεις (90΄+1΄) γιατί μια κροτίδα έσκασε κοντά στον γκολκίπερ των φιλοξενούμενων, Ντιαό.
Κεκλεισμένων των θυρών και με αφαίρεση ενός βαθμού από τη Μονπελιέ, αλλά από την αρχή.
Δεν γνωρίζω αν η Κλερμόν επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της «κύριας παρέμβασης» ή αν θέλησε την διακομιδή του τερματοφύλακα της σε ιδιωτικό νοσοκομείο της αρεσκείας της. Ούτε αν ο διαιτητής του ματς, διέγραψε όσα υποστήριξε στο φύλλο αγώνα μέσω ενός προσωπικού e-mail. Το σίγουρο είναι ότι οι Γάλλοι δεν μπορούν να διανοηθούν πως έχουν ένα elite πρωτάθλημα που τα αποτελέσματα του μπορούν να γίνουν προϊόν δικαστικών αποφάσεων.
Κάπου 600 εκατ ευρώ τον χρόνο προβλέπει το τηλεοπτικό συμβόλαιο της League 1, στην φετινή τελευταία του χρονιά και όπως είναι λογικό οι εκπρόσωποι του αποσκοπούν σε ακόμη μεγαλύτερα έσοδα. Το πρώτο που έχουν να κάνουν λοιπόν είναι να προστατέψουν το προϊόν τους. Το γεγονός ότι ξαναβάζουν τις δύο ομάδες στο γήπεδο, δεν βρίσκει αφετηρία ούτε στην σοβαρότητα του τραυματισμού του Ντιαό, ούτε στο ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Η αφετηρία είναι η προστασία ενός προϊόντος που το οικοσύστημα του αφορά σε χιλιάδες οικογένειες. Δεν θα πουλήσουν τηλεοπτικά δικαιώματα από την αίθουσα του αθλητικού δικαστή.
Και μιας και μιλάμε μόνο για όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα; Από χθες το βράδυ οι Γάλλοι έχουν να διαχειριστούν ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Την επίθεση στο πούλμαν της Λιόν στη Μασσαλία. Τα σοβαρά επεισόδια που άφησαν πίσω τους τραυματισμένους μέλη της αποστολής των φιλοξενούμενων και αυτονόητα οδήγησαν στην αναβολή του ματς. Εδώ η ιστορία είναι άλλης κλίμακας. Πραγματικά όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον η παρακολούθηση της και τελικά η απόφαση της Αθλητικής Δικαιοσύνης.
Δεν λέει κανείς να μην τιμωρούνται οι ομάδες. Δεν λέει κανείς να μην υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο κανονισμών. Επιβάλλεται όμως ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα πατά στο σήμερα και όχι σε πράγματα που γράφτηκαν στο χαρτί δεκαετίες πριν. Ο γιατρός του ντέρμπι Χρήστος Γώγος έλεγε στα αποδυτήρια επί δύο ώρες ότι δεν ξέρει αν ο Χουάνκαρ ήταν ή δεν ήταν fit όπως προβλέπει ο κανονισμός. Έλεγε ότι τον βλέπει καλά, αλλά ότι το γήπεδο δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό σε μηχανήματα για να το επιβεβαιώσουν. Ο Χουάνκαρ έπρεπε να υποβληθεί σε ακοόγραμμα: Υπάρχει σε κάποιο γήπεδο του κόσμου το σχετικό μηχάνημα; Πως λοιπόν μπορεί να εφαρμοστεί ο κανονισμός;
Και όταν δεν ξέρει ο γιατρός, πως μπορεί να ξέρει ένας διαιτητής; Στην προκειμένη περίπτωση ο Φάμπιο Μαρέσκα που την Δευτέρα το πρωί έγραψε με την ησυχία του στο ξενοδοχείο το «φύλλο αγώνα», και την Τρίτη έστειλε ένα ανεπίσημο e-mail στην Πρωτοδίκη που ανέλαβε την υπόθεση. Άλλα έγραψε τη Δευτέρα, άλλα έγραψε την Τρίτη. Την Δευτέρα εξηγούσε πως δίχως την απάντηση του γιατρού –την απάντηση που προβλέπει ο κανονισμός- δεν είχε και αυτός απαντήσεις άρα έπειτα από 140΄ διέκοψε το ματς οριστικά. Την Τρίτη ότι τα 140΄ αναμονής επιβεβαίωναν τον τραυματισμό του Χουάνκαρ!
Με το φύλλο αγώνα δεν υπήρχε τιμωρία. Με το προσωπικό email που ο Ολυμπιακός πολύ λογικά αμφισβητεί το κύρος και την επισημότητα του, η Αθλητική Δικαιοσύνη αποφάσισε (σε πρώτο βαθμό) ότι το ντέρμπι κρίνεται στα χαρτιά!
Στην Ελλάδα μέσα στο 2023 είναι η δεύτερη φορά που συζητάμε μια τέτοια ιστορία. Η προηγούμενη ήταν έπειτα από το περίφημο Ατρόμητος-ΑΕΚ και το ύψος των δοκαριών στο γήπεδο του Περιστερίου. Η Ένωση που ήθελε το ματς στα χαρτιά, άσκησε Έφεση σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης. Και όταν έχασε και στην Επιτροπή Εφέσεων, και αναγκάστηκε να δώσει τελικά το ματς, απείλησε ότι θα πάει στο CAS. Εκεί που δεν αποκλείω καθόλου να κριθεί τελικά η τύχη του ντέρμπι.
Γιατί ο Ολυμπιακός ήδη από την Παρασκευή είπε κάτι που λίγοι του έδωσαν σημασία: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα να καταδείξουμε τις στρεβλώσεις της διαδικασίας και τις ανεπίσημες αλληλογραφίες που έδωσαν πάτημα για αυτή την ΑΛΛΟΙΩΣΗ του Πρωταθλήματος» είπε.
Και σήμερα συμπλήρωσε πως «Οι φίλαθλοί μας να γνωρίζουν ότι ο Ολυμπιακός θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την δικαίωσή του, χωρίς να παραλείψει να έχουν νόμιμες συνέπειες όσοι εσκεμμένα συνέβαλαν στην διαμόρφωση μιας ψευδούς εικόνας εις βάρος του Συλλόγου». Είναι καθόλα νόμιμο δικαίωμα του να αναζητήσει αυτό που θεωρεί δίκιο του. Εδώ όμως η κουβέντα δεν αφορά το δέντρο αλλά το δάσος. Και τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν εν έτη 2023 η κουβέντα έπειτα από μια διακοπή δεν αφορά στο πως θα συνεχιστεί ένα παιχνίδι, αλλά στο ποιος θα πάρει τους βαθμούς της νίκης.
«Ναι, αλλά τι έγινε τότε…» απαντούν -κατά το δοκούν- όσοι τέλος πάντων θεωρούν ότι το παρελθόν τους επιτρέπει να αφήνουν το ποδόσφαιρο στην άκρη. Το ποδόσφαιρο όμως θα πάει μπροστά με καλύτερους κανόνες, όχι αναζητώντας εκδίκηση για τα προηγούμενα. Δεν είναι δουλειά του κοινού αυτή η απόφαση. Είναι δουλειά όμως, όσων το ποδόσφαιρο είναι η δουλειά τους…