Στο ερώτημα γιατί αυξάνεται ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, η απάντηση βρίσκεται στην τελειότητα μετά από θεραπείες και φίλτρα που προβάλουν οι influencers και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και είναι τέτοια η ανάγκη των νεότερων κοριτσιών για την κατάκτηση της, που στη Βρετανία, όπου και απαγορεύεται από το 2021 το αισθητικό botox και τα εμφυτεύματα υαλουρονικού (lip fillers) σε όσες είναι κάτω των 18 ετών, είναι μεγάλος αριθμός αυτών που πάνε στην Ουαλία και τη Σκωτία για να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, αφού εκεί δεν έχουν τεθεί ανάλογοι φραγμοί.
«Έχουμε αναφορές για παιδιά από το Μπρίστολ και το Χέρφορντ που ταξιδεύουν στην Ουαλία ή από το Νιουκάστλ προς τη Σκωτία», δηλώνει στον Independent ο Άστον Κόλινς, διευθυντής του Save Face, ενός οργανισμού στον οποίοι είναι καταγεγραμμένοι όλες οι κλινικές και οι γιατροί που έχουν την άδεια για να πραγματοποιούν τέτοιες επεμβάσεις.
Οι αντιγηραντικές θεραπείες κάνουν θραύση στις μικρές ηλικίες
Όπως λέει ο ίδιος κάθε μήνας που περνά αυξάνονται τα παράπονα γονέων που από τη μία στιγμή στην άλλη βλέπουν τα ανήλικα παιδιά τους να έχουν για παράδειγμα τεράστια χείλια, χωρίς ποτέ οι ίδιοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους για μια τέτοια ενέργεια. Με δεδομένο ότι επί της ουσίας πρόκειται για θεραπείες αντιγήρανσης, παραμένει απορίας άξιο γιατί έχουν τέτοια πέραση στις μικρές ηλικίες.
«Ανοίγεις το Instagram και βλέπεις όλες αυτές τις influencers που διαφημίζουν ότι δεν φορούν καθόλου μακιγιάζ στο πρόσωπο τους και είναι τόσο τέλειες ολοφάνερα μετά από θεραπείες που θες κι εσύ να το δοκιμάσεις», λέει η Μίλι που σκέφτηκε σοβαρά να προσθέσει όγκο στα χείλη της όταν είχε πάει σε κέντρο αισθητικής για να βγάλει τα φρύδια της και της είπαν ότι εκείνη την ημέρα είχαν προσφορά και θα το έκανε μόνο με 50 ευρώ. Είχε όμως να αγοράσει βιβλία για το πανεπιστήμιο, οπότε αρνήθηκε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν το σκέφτεται να το κάνει στο μέλλον.
«Υπάρχει μια πίεση για να έχεις μια συγκεκριμένη εμφάνιση για να θεωρείσαι όμορφη. Είναι πολύ δύσκολο να μην σε καταβάλει όλο αυτό», λέει η ίδια στη βρετανική εφημερίδα. «Έχει να κάνει με το ότι θέλεις να ταιριάζεις με τους υπόλοιπους και να νιώθεις αυτοπεποίθηση», συμπληρώνει η 19χρονη Καλ, που ακόμη δεν έχει κάνει καμιά αισθητική επέμβαση, αλλά όλες της οι φίλες έχουν κάνει ήδη αρκετές, αφού η διάρκεια αυτών των θεραπειών που κοστίζουν από 100 έως 350 ευρώ είναι 6-18 μήνες.
Εξωπραγματικά online στάνταρ ομορφιάς
Σε όλα αυτά μεγάλο ρόλο παίζει η υπευθυνότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα. Όπως λέει η Δρ. Λέα Τότον, η οποία δεν έκανε αισθητικές επεμβάσεις σε ανήλικες και πριν τη σχετική απαγόρευση «όλα έχουν να κάνουν με την επιθυμία κατάκτησης των online στάνταρ ομορφιάς (συχνά εξωπραγματικών και αδύνατων να επιτευχθούν), ώστε να έχεις την αποδοχή σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το TikTok και το Snapchat».
Τα ίδια κανάλια επικοινωνίας, άλλωστε, χρησιμοποιούν αυτοί που διαφημίζουν τις σχετικές προσφορές και δεν διστάζουν να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις σε έφηβα κορίτσια χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους και πολλές φορές με καταστροφικά αποτελέσματα, αφού ένα χέρι άνευ εμπειρίας μπορεί μα οδηγήσει σε μολύνσεις, ασυμμετρία στο αποτέλεσμα, ακόμη και μόνιμη βλάβη.
«Ενθαρρύνοντας την ψυχική υγεία, την αυτοπεποίθηση και τον προσωπικό χαρακτήρα στα πράγματα θα περιοριστεί ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», εκτιμά η Δρ. Τότον για να καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των νεότερων γενιών είναι «η καλλιέργεια μιας κουλτούρας αυτό-αποδοχής και υπεύθυνων αισθητικών πρακτικών».