Η Κίνα έχει βάλει τώρα στο στόχαστρο τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της τεχνολογικής εταιρείας Foxconn Τέρι Γκου, θυμίζοντας τον στενό κλοιό στον οποίο βρέθηκε πρώτος ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής της Alibaba, ο οποίος είχε γίνει πολύ ισχυρός για τα γούστα του Πεκίνου.
Οι λόγοι για τις έρευνες που έχει ξεκινήσει η Κίνα κατά της Foxconn φαίνεται ότι είναι και σε αυτή την περίπτωση εξίσου πολιτικοί όσο είναι και οικονομικοί. Αφού κατόρθωσε να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής iPhone για λογαριασμό της Apple στον κόσμο, ο Ταϊβανός Τέρι Γκου θέλησε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του νησιού βάζοντας υποψηφιότητα ενόψει των εκλογών.
Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές αυτές ωστόσο ο Γκου, του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται από το «Forbes» στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιμετωπίζει τώρα μεγάλες προκλήσεις. Εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε προεκλογική εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, την ημέρα που ανακοινώθηκε από κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι οι Αρχές ξεκίνησαν φορολογικούς ελέγχους για τις δραστηριότητες της Foxconn στην Κίνα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Γκου παραιτήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τη διαχείριση της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών προϊόντων, βάσει συμβάσεων, στον κόσμο.
Η φορολογική έρευνα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την ελεγχόμενη από το Πεκίνο εφημερίδα ταμπλόιντ «Global Times». Τα ίδια αυτά δημοσιεύματα φέρουν τώρα το Πεκίνο να είναι δυσαρεστημένο από το γεγονός ότι ο Γκου εμφανίζεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί πλήρως η Κίνα. Η Ταϊβάν για τη Δύση θεωρείται ως μερικώς αναγνωρισμένο de facto κράτος της Ανατολικής Ασίας – και έχει ως πολίτευμα τη συνταγματική δημοκρατία.
Το Πεκίνο, σύμφωνα με την «Global Times», θεωρεί ότι ο Γκου θα έμπαινε σφήνα στην αντιπολίτευση αποσπώντας ψήφους από αυτή και ότι «στο τέλος θα ευνοούσε τον αποσχιστή» αντιπρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ Τε καθιστώντας τη νίκη του πιο σίγουρη, ανέφερε σχετικά το Reuters.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική της και πιστεύει ότι ο Λάι, ο οποίος ηγείται των δημοσκοπήσεων, είναι αυτονομιστής που επιθυμεί επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας. Ο Λάι λέει ότι θα διατηρήσει το status quo και πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.
Κριτική στο Πεκίνο
Ο Γκου έκανε επίσης το ίδιο λάθος που είχε κάνει και ο Τζακ Μα, ασκώντας δημοσίως κριτική προς το Πεκίνο. Πριν από δύο μήνες ο Γκου, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στην πατρίδα του, την Ταϊβάν, υποστήριξε ότι η Κίνα – η έδρα των περισσότερων από τα εργοστάσια όπου ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο παράγει τα iPhone της Apple – δεν μπορούσε να αγγίξει τον ίδιο ή την εταιρεία του.
Τώρα, το Πεκίνο παρενέβη και φορολογικοί επιθεωρητές μπήκαν στις θυγατρικές της Foxconn σε δύο κινεζικές επαρχίες και ερευνούν τη χρήση γης από εταιρείες του ομίλου σε άλλες δύο ακόμη θυγατρικές. Πρόκειται για συντονισμένη έρευνα μεγάλης κλίμακας για την οποία στελέχη επιχειρήσεων της Ταϊβάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι προμηνύεται καταστολή με πολιτικά κίνητρα.
Ο Τζακ Μα είχε επικρίνει τις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας πριν από τρία χρόνια με αποτέλεσμα τότε οι ρυθμιστικές Αρχές να κινηθούν άμεσα εναντίον της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ant Group του ιδίου. Η καταστολή ανάγκασε τον Μα να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του και στη συνέχεια επεκτάθηκε λαμβάνοντας τη μορφή εκστρατείας για να πειθαρχήσει ο αναπτυσσόμενος ιδιωτικός τομέας της Κίνας, ανέφεραν σχετικά οι «Financial Times».