Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή να επηρεάζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ειδικά, φαίνεται πως οι συζητήσεις Αθήνας – Αγκυρας για μια διμερή συμφωνία για τις ροές βρίσκονται το τελικό τους στάδιο, με στόχο να υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας από τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ως τότε, οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Δημήτρης Καιρίδης και Αλί Γερλικαγιά, τακτοποιούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και την ανταλλαγή προσωπικού. Κοινώς, τη στάθμευση τουλάχιστον ενός έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος και, αντιστοίχως, ενός τούρκου λιμενικού στη Λέσβο. Ωστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος και επικοινωνία για τις μεταναστευτικές ροές.
Βίζα μεγάλης διάρκειας στα νησιά
Οι κινήσεις καλής θέλησης δεν θα μείνουν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Καιρίδης και Γερλικαγιά, σε συνεννόηση με την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, συζητούν το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης προγράμματος «διευκόλυνσης βίζας» (visa facilitation) ειδικά για τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με αυτό οι τούρκοι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν με πιο απλοποιημένη διαδικασία θεωρήσεις μεγάλης χρονικής διαρκείας, για να μετακινούνται ευκολότερα προς τη Ρόδο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέσβο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελλόριζο.
Αμερικανικά πυρά κατά του Ερντογάν
Σας έγραφα χθες για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ΗΠΑ για τον Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις υποστήριξης προς τη Χαμάς. Είναι τόσο κακό που ένας γερουσιαστής έφτασε να ζητήσει την… έξωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, Μάικ Λι, που, αντιδρώντας στις υποστηρικτικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου για τη Χαμάς, έκανε λόγο για μια θέση που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και υποστήριξε πως πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Συμμαχία. Η πρότασή του ακούγεται ακραία και πρωτοφανής, καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ οικειοθελής αποχώρηση ή έξωση κράτους-μέλους από το ΝΑΤΟ. Είναι όμως απολύτως ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν είχαν πρόβλημα με τον Ερντογάν – ο Τραμπ τον έλεγε και «Ερντι».
Η φοροδιαφυγή στο Υπουργικό
Για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει στους υπουργούς σήμα εγρήγορσης και κλεισίματος των εκκρεμοτήτων. Η ατζέντα περιλαμβάνει εκκρεμή νομοσχέδια και δράσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτικής Προστασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας και Πολιτισμού. Αλλά το βάρος αναμένεται να πέσει σε αυτά που αφορούν την οικονομία και την καθημερινότητα. Πρώτο είναι το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν από τον Κωστή Χατζηδάκη οι ρυθμίσεις που στοχεύουν κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που συστηματικά εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Το νέο επίδομα θέρμανσης
Δεύτερο «καυτό» θέμα είναι η ενίσχυση των νοικοκυριών έναντι του ενεργειακού κόστους. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αναλάβει να κάνει τη σχετική εισήγηση για το νέο επίδομα θέρμανσης που θα αφορά ειδικά όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή το ενεργειακό είναι στις μεγάλες ανησυχίες της κυβέρνησης, μαζί με την ακρίβεια, και ο Πρωθυπουργός έχει αναθέσει στο επιτελείο, εκτός από τα στοχευμένα μέτρα για τις τιμές (έλεγχοι, διαπραγματεύσεις με πολυεθνικές κ.λπ.), να βρουν το κατάλληλο μείγμα μέτρων ενίσχυσης, είτε με παράταση ήδη ισχυουσών ρυθμίσεων είτε με τη μορφή νέων επιδομάτων.
Καταγγελίες Μπελέρη για καθυστέρηση
Ανακοίνωση μέσα από τις φυλακές όπου κρατείται εξέδωσε ο Φρέντι Μπελέρης, καταγγέλλοντας καθυστερήσεις στην εκδίκαση της υπόθεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο και υποστηρίζοντας ότι σκοπός της παράτασης είναι η έμμεση στήριξη του πολιτικού αντιπάλου του στον δήμο της Χειμάρρας. Τον οποίο, θυμίζω, ο Μπελέρης είχε κερδίσει στις εκλογές παρότι δεν του έχει επιτραπεί από τις αλβανικές Αρχές να ορκιστεί στα καθήκοντά του και, άρα, να τον διαδεχθεί επισήμως. «Οι δικαστές που αγνοούν τις διαδικαστικές προθεσμίες και διαστρεβλώνουν τον νόμο, δυστυχώς, ακόμη και στην ανώτατη δικαστική Αρχή της Αλβανίας, ως μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου», υποστηρίζει, «παρατείνουν στην πραγματικότητα τη θητεία του πιο διεφθαρμένου και απεχθούς δημάρχου Χειμάρρας», επιμένοντας πως «τμήματα της Δικαιοσύνης έχουν τεθεί στην υπηρεσία της πολιτικής».