Η Γάζα βομβαρδίζεται μέρα και νύχτα, αδιάκοπα. Η φρίκη του πολέμου έχει την ίδια όψη για τους αμάχους, που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα, αλλά και για τις οικογένειες όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Κάποιοι από τους νεκρούς της 7ης Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Οι ιατροδικαστές καλούνται να μετατρέψουν τους αριθμούς σε πρόσωπα. Οι περισσότεροι είναι καμένοι και η διαδικασία της ταυτοποίησης γίνεται από τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα δόντια.
Το MEGA βρέθηκε στη στρατιωτική βάση Σούρα όπου μέσα σε ψυγεία βρίσκονται 825 σοροί αμάχων, γυναίκες, ηλικιωμένοι και μικροί παιδιά.
«Εδώ δεν έχουμε δει απλά φόνους. Εδώ δεν έχουμε δει απλά πόλεμο. Είδαμε σφαγή αμάχων και γηραιότερων. Δεν έχουμε πάντα το Dna ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Ακόμα χειρότερα, έχουμε περιπτώσεις τόσο σκληρής κακοποίησης που κάποιες φορές δεν βλέπεις, καν, ένα κεφάλι. Βλέπεις μια σορό που έχει πυροβοληθεί σε όλο το σώμα και ένα πρόσωπο που έχει «πατηθεί» από ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό που πέρασε τόσες φορές μπρος-πίσω, που δεν διακρίνεις το κεφάλι», είπε οδοντίατρος του ισραηλινού στρατού.
«Είδαμε φρικτά πράγματα. Είδαμε έναν σωρό στάχτες, συλλέξαμε βιομετρικές πληροφορίες και μάθαμε αργότερα, όταν μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία, ότι επρόκειτο για δύο ανθρώπους, που αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον και έτσι πέθαναν», είπε με τη σειρά του επικεφαλής ιατροδικαστών ισραηλινής αστυνομίας.
Μέχρι σήμερα και με μεγάλη δυσκολία έχουν ταυτοποιηθεί 732 σοροί και έχουν παραδοθεί στους συγγενείς των θυμάτων για να πραγματοποιηθεί η ταφή τους.
«Η αποστολή μας είναι να παραλάβουμε έναν αριθμό, να τον αντιστοιχήσουμε σε έναν άνθρωπο και να τους παραδώσουμε στις οικογένειες που περιμένουν με αγωνία, την προοπτική να θάψουν έναν αγαπημένο, ώστε να μπορέσουν συναισθηματικά να ολοκληρώσουν αυτή την ιστορία και να προχωρήσουν», είπε ιατροδικαστής του ισραηλινού στρατού.
Οι εικόνες που έχουν αντικρίσει οι ιατροδικαστές του ισραηλινού στρατού είναι ιδιαιτέρως σκληρές, ωστόσο οι εικόνες με τα νεκρά, μικρά παιδιά, θα παραμείνουν για πάντα, όπως λένε, εντυπωμένες στο μυαλό τους.