Ο Ρίσι Σούνακ απέλυσε μέλος της κυβέρνησής του επειδή ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έσπασε έτσι την κυβερνητική γραμμή των Συντηρητικών.
Συγκεκριμένα ο Κοινοβουλευτικός Ιδιωτικός Γραμματέας της υπουργού Επιστημών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Μισέλ Ντόνελαν και βουλευτής των Τόρις, Πολ Μπρίστοου, σε επιστολή του προς τον Ρίσι Σούνακ είχε ζητήσει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.
Στην επιστολή του την οποία δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook, o Μπίρστοοου ανέφερε ότι «μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα έσωζε ζωές και θα επέτρεπε τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο».
Ακόμα στην επιστολή ανέφερε πως «η πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για τον παλαιστινιακό λαό. Οι ψηφοφόροι μου και εγώ θα ήμασταν ευγνώμονες για τα σχόλιά σας σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή μας για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα δεν θα αντιμετωπίσουν συλλογική τιμωρία για τα εγκλήματα της Χαμάς».
«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς αυτό κάνει το Ισραήλ πιο ασφαλές ή, στην πραγματικότητα, κάνει οτιδήποτε καλύτερο», ανέφερε ακόμα η επιστολή.
Η απάντηση του Ρίσι Σούνακ ήταν άμεση καθώς απέλυσε τον ανώτερο Συντηρητικό για παραβίαση της «συλλογικής ευθύνης».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξακολουθεί να επιμένει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Χαμάς κι ενώ υποστηρίζει «ανθρωπιστικές παύσεις» δεν τάσσεται υπέρ μία πλήρους πλήρη κατάπαυσης του πυρός.
«Σε σχόλια που δεν συνάδουν με τις αρχές της συλλογικής ευθύνης»
Αναφερόμενος στην απόφαση ένας εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Ο κ. Σουνάκ είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: ‘Ζητήθηκε από τον Πολ Μπρίστοου να εγκαταλείψει τη θέση του στην κυβέρνηση μετά από σχόλια που δεν συνάδουν με τις αρχές της συλλογικής ευθύνης’».
Ο ίδιος ο Μπίρστοου από την πλευρά του μιλώντας στο BBC, δήλωσε: «Καταλαβαίνω απόλυτα την απόφαση του πρωθυπουργού και με λύπη αφήνω μια δουλειά που μου άρεσε. Αλλά μπορώ τώρα να μιλήσω ανοιχτά για ένα θέμα για το οποίο πολλοί από τους ψηφοφόρους μου νοιάζονται βαθιά. Πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω αυτό καλύτερα από τα πίσω έδρανα παρά ως μέλος της κυβέρνησης».
Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν «ποινικοποιεί» τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καθώς καταδίκασε τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες και τις χαρακτήρισε ως «πορείες μίσους».
Η Μπράβερμαν δήλωσε ότι στις διαδηλώσεις συμμετείχε «μεγάλος αριθμός κακών παραγόντων» που συμπεριφέρθηκαν με «εντελώς απεχθή» τρόπο. Επίσης, πρότεινε ότι ήθελε η Μητροπολιτική Αστυνομία και άλλες δυνάμεις να κάνουν περισσότερα για να πατάξουν τη μάστιγα του αντισημιτισμού.