Με αφορμή τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, γνωστού και αγαπητού μέσα από τη σειρά «Τα φιλαράκια», σε ηλικία μόλις 54 ετών, ανατρέχουμε σε ξαφνικές απώλειες ηθοποιών και μουσικών που προκάλεσαν σοκ σε εκατομμύρια θαυμαστές τους και όχι μόνο.

Τζέιμς Ντιν

(1931-1955)

Με μόνο τρεις μεγάλους ρόλους στην καριέρα του, στις ταινίες «Επαναστάτης χωρίς αιτία», «Ανατολικά της Εδέμ» και «Γίγας», ο Τζέιμς Ντιν έγινε το απόλυτο είδωλο της επαναστατημένης γενιάς της εποχής του, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα ακόμα και τον Μάρλον Μπράντο. Και ακριβώς τότε, στο απόγειο της καριέρας του, οδηγώντας την αγωνιστική του Porsche Spyder στην Τσολέιμ της Καλιφόρνια, ο Ντιν συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο και σκοτώθηκε αμέσως αφού έσπασε ο λαιμός του (η ειρωνεία είναι ότι δύο ώρες πριν από το δυστύχημα είχε λάβει κλήση για υπέρβαση ταχύτητας από την τροχαία). Ηταν μόλις 24 ετών και σε αυτό, κυρίως, οφείλεται ο θρύλος που δημιούργησε ο θάνατός του: η πολύ σύντομη καριέρα, ο εξαιρετικά βίαιος θάνατος και μια κηδεία που άφησε εποχή λόγω της δημοσιότητας που πήρε μεταμόρφωσαν το ονειροπόλο παιδί από την Ιντιάνα που κοπίασε αρκετά για να δει το όνειρό του πραγματικότητα σε αντικείμενο διαχρονικής λατρείας.

Μοντγκόμερι Κλιφτ

(1920-1966)

Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα υποκριτικής που έχουν  περάσει ποτέ από το σινεμά και το θέατρο στις ΗΠΑ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, στη σύντομη ζωή του είχε αντιμετωπίσει διάφορα: αλλεργίες και κολίτιδα (ο στρατός τον είχε απορρίψει για στρατιωτική θητεία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω χρόνιας διάρροιας), προβλήματα με χάπια, αλκοολισμός. Επίσης, είχε άστατη σεξουαλική ζωή (αμφιφυλόφιλος) και από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν αποκλειστικά ομοφυλόφιλος (κάτι που έκρυβε). Το 1954 ένα τροχαίο ατύχημα του κατέστρεψε το πρόσωπο το οποίο όμως κατάφερε να επιδιορθώσει με πλαστικές επεμβάσεις. Δώδεκα χρόνια αργότερα, στις 23 Ιουλίου 1966 και σε ηλικία 45 ετών, η σορός βρέθηκε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη από τον προσωπικό γραμματέα/ σύντροφό του Λορέντζο Τζέιμς. Αιτία θανάτου του σύμφωνα με τη νεκροψία «αποφρακτική στεφανιαία νόσος».

Μπρους Λι

(1940-1973)

Παραμένει η σημαντικότερη μορφή του κινηματογράφου Πολεμικών Τεχνών γιατί αν δεν ήταν ο Μπρους Λι και οι ταινίες του γυρισμένες στις αρχές της δεκαετίας του 1970, είναι αμφισβητήσιμο αν αυτό το κινηματογραφικό είδος θα είχε ποτέ διεισδύσει στην κουλτούρα του μαζικού κοινού της Αμερικής και της Ευρώπης. Στις 20 Ιουλίου 1973, λίγους μήνες πριν γίνει 33 ετών, ο Λι ενώ βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ πήρε ένα φάρμακο για τον πονοκέφαλο ονόματι Equagesic και κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και το βράδυ εκείνης της ημέρας διαπιστώθηκε ο θάνατός του από «εγκεφαλικό οίδημα που προκλήθηκε από αντίδραση στο δισκίο πονοκεφάλου Equagesic». Είναι δε τραγική ειρωνεία που 20 χρόνια αργότερα, ο γιος του Μπρους Λι, Μπράντον Λι, επίσης ηθοποιός και μάλιστα επιτυχημένος, σκοτώθηκε από ατύχημα στα γυρίσματα της ταινίας «Το κοράκι» σε ηλικία 28 ετών.

Μέριλιν Μονρόε

(1926-1962)

Ενα από τα διασημότερα είδωλα στην ιστορία του θεάματος, η Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, ήταν επίσης ένας πολύ ευαίσθητος, σχεδόν καταθλιπτικός χαρακτήρας και όλα δείχνουν ότι πράγματι δεν άντεξε το βαρύ φορτίο της φήμης της. Μικρή είχε τραυματικές εμπειρίες (η μητέρα της μπαινόβγαινε σε ψυχιατρικές κλινικές), αργότερα παντρεύτηκε τρεις φορές και χώρισε άλλες τόσες (τον Τζέιμς Ντόχερτι, τον πυγμάχο Τζο Ντι Μάτζιο και τον διανοούμενο συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ) και ενώ είχε αξιοζήλευτη καριέρα με τεράστιες επιτυχίες («Στάση λεωφορείου», «Επτά χρόνια φαγούρα», «Μερικοί το προτιμούν καυτό» κ.ά.), το όποιο ταλέντο της ελάχιστους ενδιέφερε. Στις 4 Αυγούστου 1962, στα 36 της και ενώ κυκλοφορούσαν φήμες για ερωτικό σκάνδαλο με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, η Μονρόε βρέθηκε νεκρή από «οξεία δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά» όπως αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής μιλώντας και για «πιθανή αυτοκτονία». Μετά τον θάνατό της που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ θα ακολουθούσαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα αίτιά του.

Ρίβερ Φίνιξ

(1960-1993)

Ενας από τους πιο προικισμένους ηθοποιούς της γενιάς του («Στάσου πλάι μου», «Το δικό μου Αϊντάχο», «Τρέχοντας στο κενό»), ο Ρίβερ Φίνιξ, μεγαλύτερος αδελφός του Χοακίν Φίνιξ, έφυγε από τη ζωή στα 23 του, την ώρα ακριβώς που απολάμβανε την τεράστια φήμη του και στελέχη του Χόλιγουντ τον είχαν κατατάξει στους πιο πολύτιμους ερμηνευτές εκείνης της εποχής. Συν τοις άλλοις ο Ρίβερ Φίνιξ ήταν γνωστός για τον υποδειγματικό επαγγελματισμό του, για την αφοσίωσή του στον ακτιβισμό υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, για την ευαισθησία του ως περιβαλλοντολόγου και για την αυστηρή χορτοφαγία του. Και όμως, πέθανε από οξεία δηλητηρίαση από πολλαπλά ναρκωτικά που αφορούσαν θανατηφόρα επίπεδα κοκαΐνης και μορφίνης έχοντας καταρρεύσει έξω από το Viper Room, νυχτερινό κέντρο του Λος Αντζελες, το οποίο εκείνη την εποχή ανήκε στον Τζόνι Ντεπ. Ο θάνατός του συγκλόνισε την υφήλιο.

Φίλιπ Σίµορ Χόφµαν

(1967-2014)

Bρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη στις 2 Φεβρουαρίου με μια σύριγγα στο αριστερό του χέρι. Eρευνώντας το διαμέρισμά του, η Αστυνομία βρήκε σχεδόν 70 μικρές σακούλες με λευκή ουσία και αργότερα το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης ήταν ότι η αιτία θανάτου του 46χρονου Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν ήταν «μια τυχαία υπερδοσολογία ναρκωτικών». Τεράστιο ταλέντο στην υποκριτική, ο Χόφμαν ξεκίνησε από πολύ μικρούς ρόλους (πολλοί θα τον θυμούνται στον ρόλο του κακομαθημένου μαθητή στο «Αρωμα γυναίκας») και εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς μέσα από ταινίες όπως το «Capote» για την οποία κέρδισε το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου, «The master», «Αμφιβολία» και «Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες», όπου κατά τραγική ειρωνεία υποδύθηκε έναν ηρωινομανή.

Χιθ Λέτζερ

(1979-2008)

Οταν στα 20 του χρόνια ο Αυστραλός Χιθ Λέτζερ απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού, πολύ εύκολα (και πολύ πρόχειρα) τον συνόδευε ο χαρακτηρισμός «ένα ακόμα όμορφο αγόρι». Θα χρειαζόταν να περάσουν αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς ώστε ο Λέτζερ να αποβάλει αυτή την εικόνα και ακριβώς την περίοδο που τα είχε καταφέρει παίζοντας σε ταινίες όπως το «Μυστικό του Brokeback Mountain» (2005) και «Ο σκοτεινός ιππότης» (2008), βρέθηκε νεκρός από «τυχαίο τοξικό συνδυασμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων» όπως ήταν το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Πολλά έχουν γραφεί για τον καταθλιπτικό χαρακτήρα του, πάντως ο θάνατός του σόκαρε κάθε φαν του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γιατί η δημοτικότητα του Λέτζερ τόσο με το «Brokeback Mountain» (όπου υποδύθηκε έναν ομοφυλόφιλο γελαδάρη) όσο και με τον «Σκοτεινό ιππότη» (όπου έδωσε μια εντελώς δική του εικόνα του Joker) είχε ανεβεί στα ουράνια. Για τον «Ιππότη» προτάθηκε για μεταθανάτιο Οσκαρ (Β ρόλου) και το κέρδισε.

Πολ Γουόκερ

(1973-2013)

Εγινε διάσημος οδηγώντας «πειραγμένα» αυτοκίνητα που έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις ταινίες του διάσημου franchise «The Fast and the Furious» και η μοίρα το θέλησε να πεθάνει ως συνοδηγός μέσα στην Porsche την οποία οδηγούσε ο φίλος του Ρότζερ Ρόουντας στη Βαλένσια, Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια (ο θάνατος ήταν ακαριαίος μετά την πρόσκρουση του οχήματος σε κολόνα). Μάλιστα, ο θάνατός του συνέπεσε με την εποχή που ο Πολ Γουόκερ είχε αποφασίσει να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά του και να εξερευνήσει τον κόσμο (αρκετές ταινίες του προβλήθηκαν μετά τον θάνατό του). Είχε πάθος για τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή, ενώ μία από τις δραστηριότητές του αφορούσε τη συμμετοχή του στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Αϊτής μετά τον καταστροφικό σεισμό. Διόλου τυχαία ο τόσο άδικος αυτός θάνατος του πολύ όμορφου και πολύ αγαπητού Πολ Γουόκερ συγκλόνισε εκατομμύρια θαυμαστές του.

Ρόμπιν Γουίλιαµς

(1951-2014)

O θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς σε ηλικία 62 ετών στις 11 Αυγούστου 2014 είναι ένα κλασικό παράδειγμα για το πόσο εύκολα ο κινηματογράφος μπορεί να παραπλανά κρύβοντας τη σκληρή πραγματικότητα: ο Γουίλιαμς ήταν κυριολεκτικά το συνώνυμο του γέλιου και της αισιοδοξίας, γι’ αυτό και διέπρεψε ως κωμικός, κατ’ αρχάς στην τηλεοπτική σειρά «Mork and Mindy» και αργότερα σε ταινίες όπως η «Κυρία Νταπφάιαρ» και «Τζουμάντζι». Διέκρινες το μοναδικό χιούμορ του ακόμα και σε ταινίες με δραματικό, κατά βάση, χαρακτήρα όπως οι «Καλημέρα Βιετνάμ», «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» και «Ξυπνήματα». Και όμως αυτός ο άνθρωπος, ο τόσο ευχάριστος, ευγενής και καλόκαρδος, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Tιμπουρόν της Καλιφόρνια, θύμα «προφανώς αυτοκτονίας», σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μάριν. Αν η αυτοκτονία ισχύει, τότε είναι προφανές ότι πίσω από το μόνιμο χαμόγελό του κρυβόταν μια βαθιά καταθλιπτική, τραυματισμένη ψυχή που δεν μπορούσε να αντέξει κάποια πράγματα…

Τσάντγουικ Μπόουζµαν

(1976-2020)

Πριν από τρία χρόνια και σε ηλικία 43 ετών άφησε την τελευταία πνοή του υποκύπτοντας στις επιπλοκές του καρκίνου του παχέος εντέρου ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν, ο οποίος μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Black Panther», είχε εξελιχθεί σε ηγετική μορφή του κινηματογραφικού χώρου, επάξιος διάδοχος κορυφαίων μαύρων σταρ της Αμερικής, όπως ο Σίντνεϊ Πουατιέ και ο Ντένζελ Ουάσιγκτον. Τον θάνατό του θρήνησαν εκατομμύρια φαν σε όλο τον κόσμο, τα κοινωνικά δίκτυα πήραν στην κυριολεξία φωτιά και μάλιστα το Twitter ενεργοποίησε ξανά το αρχικό emoji «Black Panther» για να βοηθήσει τους θαυμαστές να συνδεθούν και να μιλήσουν για την κληρονομιά που ο ηθοποιός άφησε πίσω του. Την εποχή του θανάτου του ο Μπόουζμαν είχε μόλις ολοκληρώσει αρκετές ταινίες και για μια από αυτές, τη «Θρυλική Μα Ρέινι», ειρωνικά, επρόκειτο να κερδίσει μια μεταθανάτια υποψηφιότητα για Οσκαρ.