Αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σχεδόν, σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κατευθύνοντας τους πόρους τους στο κυνήγι των ηγετών της Αλ Κάιντα και αργότερα του Ισλαμικού Κράτους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Ουάσινγκτον υπολόγισε ότι επειδή η Χαμάς δεν έχει απειλήσει ποτέ άμεσα τις ΗΠΑ παραχώρησε την ευθύνη στο Τελ Αβίβ, με την πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του θα εντόπιζαν οποιαδήποτε απειλή.
Λανθασμένη η εκτίμηση των ΗΠΑ
Με περισσότερους από 30 Αμερικανούς νεκρούς και 10 αγνοούμενους, με αυξανόμενους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο και δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό να κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ εκτίμησαν λανθασμένα την απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Νυν και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η CIA, είχαν αρκετούς αναλυτές που θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τις επιθέσεις, αλλά βασίζονταν στο Ισραήλ για να διεισδύσουν στη Χαμάς και να παρακολουθούν την ομάδα με τεχνολογία υποκλοπών.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ούτε οι ισραηλινές, ούτε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προειδοποίησαν για την επιδρομή-αστραπή, κατά την οποία η Χαμάς διείσδυσε στη συνοριακή άμυνα του Ισραήλ και σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Οι επιθέσεις προκάλεσαν μια συνεχιζόμενη ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, έχει σκοτώσει 8.000 Παλαιστίνιους.
«Καμπανάκι» της CIA για ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
Σε δημόσιες ομιλίες στις αρχές του 2023, ο διευθυντής της CIA William Burns προειδοποίησε για αυξημένες εντάσεις και πιθανή βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αντανακλώντας την ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών εκείνη την εποχή. Αλλά η ιδέα ότι η Μέση Ανατολή δεν ήταν ώριμη για έναν νέο πόλεμο ενισχύθηκε σε ένα δοκίμιο για την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπάιντεν, που γράφτηκε λίγο πριν από την επίθεση της Χαμάς από τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
«Αν και η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να μαστίζεται από πολυετείς προκλήσεις, η περιοχή είναι πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», έγραψε ο Sullivan στο περιοδικό Foreign Affairs. «Η ισραηλινο-παλαιστινιακή κατάσταση είναι τεταμένη, ιδίως στη Δυτική Όχθη, αλλά μπροστά σε σοβαρές τριβές, έχουμε αποκλιμακώσει τις κρίσεις στη Γάζα και έχουμε αποκαταστήσει την άμεση διπλωματία μεταξύ των μερών μετά από χρόνια απουσίας της». Ο Sullivan επικαιροποίησε αργότερα τις παρατηρήσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του άρθρου.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σταμάτησαν να παρακολουθούν την Χαμάς
Σκληρή ιεράρχηση των στόχων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ
Ούτε η Χαμάς ούτε η Γάζα αναφέρθηκαν στην Ετήσια Εκτίμηση Απειλών του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία επισημαίνει τις κορυφαίες απειλές για τις ΗΠΑ και εκδόθηκε τον Φεβρουάριο. Οι γερουσιαστές και οι βουλευτές που συμμετέχουν στις επιτροπές πληροφοριών του Κογκρέσου δεν ρώτησαν τους επικεφαλής των κατασκοπείας για τα θέματα αυτά σε δημόσιες ακροάσεις.
Παρά τον συνολικό προϋπολογισμό περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη φήμη ότι έχουν μάτια και αυτιά παντού, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να ιεραρχούν τους στόχους τους μέσω μιας πολύπλοκης επίσημης διαδικασίας. Τα τελευταία χρόνια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικεντρωθούν περισσότεροι πόροι στην Κίνα και λιγότεροι στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Υπάρχει μια πραγματικά σκληρή άσκηση ιεράρχησης προτεραιοτήτων που πρέπει να γίνει», δήλωσε ένας δεύτερος πρώην αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχεις πόρους συλλογής που μπορείς να εκμεταλλευτείς σε όλο τον κόσμο.»
Οι λεπτομέρειες των δαπανών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι απόρρητες. Μυστικές είναι επίσης οι προτεραιότητες συλλογής πληροφοριών, οι οποίες περιγράφονται σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Εθνικό Πλαίσιο Προτεραιοτήτων Πληροφοριών. «Η Χαμάς και η παλαιστινιακή τρομοκρατία δεν βρίσκονταν σε αυτό το κατάλογο», δήλωσε ένας άλλος πρώην αξιωματούχος, αλλά δεν ήταν και στο πρώτο μισό.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο Emile Nakhleh, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας ανάλυσης του Πολιτικού Ισλάμ της CIA, δήλωσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν παρερμηνεύσει τη Χαμάς και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και όταν σόκαρε τη Δύση κερδίζοντας εκλογές το 2006 μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτίμησαν τότε ότι σημαντικές φατρίες εντός της ομάδας ευνοούσαν την εμπλοκή με το Ισραήλ, αλλά η προοπτική αυτή δεν διερευνήθηκε ποτέ, δήλωσε ο Nakhleh, ο οποίος τώρα είναι διευθυντής των Προγραμμάτων Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.
Ο Jonathan Schanzer, ο οποίος παρακολουθούσε τη Χαμάς ως αναλυτής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η εστίαση στα οικονομικά δίκτυα της ομάδας μετά την 11η Σεπτεμβρίου υποχώρησε καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα και στη συνέχεια ο Μπάιντεν προσπάθησαν να δεσμεύσουν την Τεχεράνη. Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ο Schanzer, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών. «Θα πρέπει να υπάρξει μία. Αν δεν υπάρχει, πρόκειται για κακοδιαχείριση της εξωτερικής πολιτικής».