Είναι αλαζονεία ή πραγματικότητα; Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μετράει τρεις εθνικούς εκλογικούς θριάμβους από το 2019 έως σήμερα – και αυτό δεν είναι ισχυρισμός, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι η συχνότητα με την οποία το «41%» βρίσκει χώρο στις ομιλίες και τις δημόσιες παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών. Είναι το ύφος με το οποίο το επιχείρημα κάνει την εμφάνισή του για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του νικητή, λες και καμία κριτική πριν ή ύστερα από αυτό δεν έχει νόημα.
Κάτι τέτοιο έγινε και χθες στην Ολομέλεια. Ποια ήταν η απάντηση του Μητσοτάκη στη Βουλή όταν η αντιπολίτευση ανέφερε την υπόθεση των υποκλοπών; Πως το θέμα στην πολιτική του ουσία τελείωσε, γιατί μπήκε στην πραγματική του διάσταση με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Κανείς δεν μπορεί να του πει ότι έχει άδικο: η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δυναμική της στην κοινωνία, εξαργύρωσε την ένδεια των αντιπάλων της με μία μεγάλη, διπλή νίκη.
Αυτό που παρέλειψε να πει (και αυτό που κανένας εκ των αντιπάλων του δεν αντέτεινε μετά τη δευτερολογία του) είναι ότι τα ζητήματα του κράτους δικαίου δεν μπαίνουν στην εκλογική ζυγαριά. Γι’ αυτό υπάρχουν θεσμοί, γι’ αυτό υπάρχουν αντίβαρα – ώστε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της εξουσίας να μην κρίνονται στην επικαιρότητα ή στη διάθεση της κοινωνίας πολιτών να ζητήσει απαντήσεις. Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνει ή να ασχολείται κανείς με τις υποκλοπές για να παραμένει το θέμα σε δημόσια συζήτηση: έτσι είναι η λειτουργία της δημοκρατίας, έτσι διατηρούνται οι πολιτειακοί αρμοί που δεν αλλάζουν και δεν επηρεάζονται, παρά τις όποιες διαχρονικές απόπειρες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί τη νίκη της ΝΔ και το 41% για να βάλει τελεία σε μια αντιπαράθεση που δεν θέλει να συνεχίσει, δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Οποιαδήποτε αναφορά σε πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, λάθη ή ολιγωρίες του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκουν τον ίδιο τοίχο στα κυβερνητικά έδρανα, σε όλους τους πιθανούς τόνους – τελείωσαν αυτά, ο λαός μίλησε, πάμε παρακάτω. Με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο, κρίθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση, άρα η όποια αναφορά στα πεπραγμένα της από το 2015 ή το 2019 παύουν να έχουν σημασία. Με τον ίδιο τρόπο κρίθηκε το ΠΑΣΟΚ για την (κατά την κυβέρνηση) πολιτική του ασάφεια και γενικολογία, που το έφερε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία σε διψήφιο ποσοστό. Ή κρίθηκαν όλοι ή δεν κρίθηκε κανείς – και αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές, που αξιοποιούν το αποτέλεσμα των εκλογών κατά το δοκούν και μόνο με τρόπο που τους συμφέρει.