Την απαισιοδοξία του ότι το Ισραήλ σύντομα θα απωλέσει της υποστήριξης μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης στο εξωτερικό, δεν κρύβει ο πρώην πρωθυπουργός και ένας από τους διαπρεπέστερους στρατιωτικούς ηγέτες του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ.
Υπενθυμίζεται ότι ο απόστρατος αντιστράτηγος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είναι ένας εκ των τριών πιο παρασημοφορημένων στρατιωτικών στην ιστορία του Ισραήλ, έχοντας λάβει μέρος σε πολλές μάχες και αποστολές, ενώ το διάστημα 1991-1995 χρημάτισε αρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΣ.
Μιλώντας στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ο Μπαράκ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου -και πολιτικό του αντίπαλο- τόσο στην διακυβέρνηση όσο και στα ζητήματα ασφαλείας.
«Η προσπάθεια του Νετανιάχου να μετατρέψει το Ισραήλ σε ανελεύθερη δημοκρατία ή σε μια de facto δικτατορία απέτυχε. Είμαστε ακόμη δημοκρατία και μόνο οι δημοκρατικές διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβέρνησης» είπε.
O Mπαράκ δεν κρύβει ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες και πρωτίστως η κυβέρνηση απέτυχαν στο ζήτημα της ασφάλειας ενώ ενίσχυσαν τη Χαμάς. «Ένας από τους ακροδεξιούς υπουργούς του Νετανιάχου είπε ρητά ότι η Χαμάς είναι ένα κεφάλαιο και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι εμπόδιο – και όχι το αντίστροφο».
Ο Νετανιάχου προώθησε αυτή την πολιτική τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Βασικά ο Νετανιάχου αποφάσισε ότι για να εμποδίσουμε αποτελεσματικά κάθε πιθανότητα να προχωρήσουμε προς μια λύση δύο κρατών, την οποία μισεί για κάποιο λόγο, πρέπει να ενισχύσουμε τη Χαμάς και να αποδυναμώσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Υποχωρούσε στις απαιτήσεις της Χαμάς και τους κρατούσε ζωντανούς και τους πλήρωνε χρήματα προστασίας μέσω των Κατάρ. Αυτή ήταν μια πολύ κακή πολιτική που πολλοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, επιτέθηκα ρητά και περιέγραψα ως μεγάλη αμέλεια των συμφερόντων μας».
Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης μας αφήνει
Έτσι ο Μπαράκ δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για τη στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι του εμπόλεμου Ισραήλ, παρατηρώντας ότι ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν άλλαξε κάπως τον τόνο του, ανησυχώντας για τις αυξανόμενες απώλειες αμάχων στη Γάζα.
«Γνωρίζω τον Πρόεδρο Μπάιντεν 40 χρόνια τώρα. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος φίλος του Ισραήλ στην τελευταία γενιά που έχει καθίσει στον Λευκό Οίκο και απάντησε αμέσως με ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ και να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν» είπε.
Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ που ηγούνται του ελεύθερου κόσμου και είναι αφοσιωμένες στο διεθνές δίκαιο αναμένουν από το Ισραήλ να δεσμευτεί. «Γνωρίζουμε ότι μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες θα χάσουμε πιθανώς την υποστήριξη της κοινής γνώμης σε πολλά μέρη του ελεύθερου κόσμου και μέσα σε άλλες δύο ή τρεις εβδομάδες μπορεί να χάσουμε την υποστήριξη πολλών από τις κυβερνήσεις στον ελεύθερο κόσμο».
Εκτιμά μεν ότι οι ΗΠΑ θα είναι με το πλευρό του Ισραήλ, αλλά θα είναι όλο και πιο περίπλοκο να το μείνουν.
«Αυτό στο οποίο επικεντρώνονται οι Αμερικανοί είναι η ανάγκη να διευθετήσουν κάτι με τους γείτονες της Γάζας, κάτι που δεν είναι εύκολο» είπε και προσέθεσε πως εάν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ χρειάζονται τους γείτονες ώστε να καταστείλουν τις αντι-ισραηλινές λαικές αντιδράσεις σε αυτές τις χώρες πρέπει το Ισραήλ να ετοιμαστεί να εξετάσει πράγματα που δεν θα το έκανε στο παρελθόν.
«Για παράδειγμα, το πώς να συζητήσουν την πολιτική διαδικασία απέναντι σε δύο κράτη, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν για τους δικούς τους λαούς γιατί στο διάολο υποστηρίζουν το Ισραήλ ή κάθονται αδρανείς. Είναι πολύ ευαίσθητο».
Το κόμμα Νετανιάχου είναι ρατσιστικό
Ο Εχούντ Μπαράκ είναι πεπεισμένος ότι το μόνο βιώσιμο όραμα για το μέλλον του Ισραήλ είναι μια λύση δύο κρατών, ωστόσο η κυβέρνηση Νετανιάχουν σκέφτεται διαφορετικά, όπως υποστηρίζει. «Θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την επιλογή λύσης δύο κρατών. Είναι ένα εξτρεμιστικό, δεξιό, ρατσιστικό, μεσσιανικό κόμμα».
Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παρέμβουν στα εσωτερικά του Ισραήλ και ότι οι αλλαγές στη πολιτική διαδικασία πρέπει να αναδύονται εκ των έσω. «Δεν είναι εύκολο. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στον αγώνα. Όλοι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών παραδέχονται ότι ευθύνονται για τη μεγαλύτερη αποτυχία των υπηρεσιών τους. Αλλά επικεντρώνονται στον αγώνα. Ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε ποτέ να παραδεχτεί ότι είναι υπεύθυνος με οποιονδήποτε τρόπο για όσα συνέβησαν στη χώρα, και ως εκ τούτου, η απώλεια εμπιστοσύνης στον Νετανιάχου βαθαίνει».