Με μία διφορούμενη δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διεκδίκησης του διυλιστηρίου του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, ο Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο ελληνικός όμιλος, δέχθηκε ερώτηση για το αν ενδιαφέρεται για την απόκτηση του διυλιστηρίου της Lukoil.
Δεν αρνήθηκε το γεγονός πως η διοίκηση της Helleniq Energy παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με την πώληση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Lukoil έφυγε από τη Βουλγαρία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το διυλιστήριο έχει περιέλθει στο γειτονικό κράτος. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Ασεν Βασίλιεφ είχε δηλώσει στους «Financial Times» πως η Lukoil βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του μοναδικού διυλιστηρίου της γειτονικής χώρας. «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη», σημείωσε ο Α. Σιάμισιης.
Μπλόκο ΑΑΔΕ στη νόθευση καυσίμων
Μεγάλη ποσότητα χημικών διαλυτών και προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στη νόθευση υγρών καυσίμων, εντόπισαν και δέσμευσαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Οι έλεγχοι έγιναν στα διόδια Ιάσμου, στη Ροδόπη, και στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές εντόπισαν βυτιοφόρο όχημα στον σταθμό διοδίων Ιάσμου το οποίο ήταν βουλγαρικής μεταφορικής εταιρείας, είχε εισέλθει στη χώρα μέσω του συνοριακού σταθμού Ορμενίου και μετέφερε – κατά δήλωση – 24.366 λίτρα adblue, το οποίο αποτελεί πρόσθετο υγρό για κινητήρες, για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Αποστολέας φερόταν βουλγαρική εταιρεία, ενώ ως παραλήπτης είχε δηλωθεί ελληνική εταιρεία με έδρα την Αττική. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η απουσία πραγματικού παραλήπτη, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες. Το βυτιοφόρο δεσμεύθηκε και οδηγήθηκε στο Τελωνείο Ξάνθης. Τα αποτελέσματα από τη χημική εξέταση του διαλύτη κατέδειξαν ότι το βυτιοφόρο μετέφερε μείγμα ελαφρών υδρογονανθράκων, που προσομοιάζει με καύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο, αλλά είναι επικίνδυνο νοθευμένο καύσιμο και όχι καθαρή βενζίνη. Ταυτόχρονα, στον Πειραιά, οι ελεγκτές εντόπισαν container με χημικούς διαλύτες, η μεταφορά των οποίων δεν είχε δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα των Τελωνείων.
10.023 ρυθμίσεις 3,7 δισ. ευρώ
Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασαν κατά τον Οκτώβριο του 2023 οι μηνιαίες ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ξεπερνώντας τις 1.200, ενώ πενταψήφιος είναι πλέον ο αριθμός του συνόλου των ρυθμίσεων που έχουν επιτευχθεί από την έναρξη λειτουργίας του. Συνολικά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 10.023 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,7 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Αλλαγή φρουράς στην ΕΕΤ
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της Alpha Bank, Βασίλη Ράπανο. Για τη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, θέση που κατείχε ο Παύλος Μυλωνάς (διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ).
Η Boeing έπεσε θύμα χάκερ
Στόχος κυβερνοεπίθεσης ανακοίνωσε ότι έγινε η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Boeing, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν επηρεάστηκε η ασφάλεια των πτήσεων αλλά μόνο η υπηρεσία των ανταλλακτικών της. Ο ιστότοπος της υπηρεσίας ανταλλακτικών της Boeing εμφάνιζε χθες μια λευκή σελίδα, με τη φράση «κλειστό λόγω τεχνικού προβλήματος», με τη διευκρίνιση ότι θα είναι και πάλι «σύντομα» διαθέσιμος. Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, μια ομάδα χάκερ με την ονομασία Lockbit είχε δώσει τελεσίγραφο στην εταιρεία την περασμένη Παρασκευή ζητώντας να της καταβληθούν λύτρα μέχρι χθες, αλλιώς απειλούσε ότι θα δημοσιοποιούσε «ευαίσθητα δεδομένα». Ενας ιστότοπος των αμερικανικών Αρχών ανέφερε στα μέσα Ιουνίου ότι με βάση στοιχεία του FBI η ομάδα Lockbit εμφανίστηκε κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2020 και έχει εξαπολύσει περισσότερες από 1.700 επιθέσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες. Υπολογίζεται ότι έχει συλλέξει περίπου 91 εκατομμύρια δολάρια από λύτρα.