Επίθεση κατά της αισχροκέρδειας σηματοδοτούν τα βαριά πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, με τις «καμπάνες» να αφορούν παραβίαση στο πλαφόν περιθωρίου κέρδους. Πρόκειται για τους δύο πρώτους κολοσσούς, από τους επτά συνολικά που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και στον απόηχο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα «δεν είναι μπανανία».
Το ανώτατο πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία, ύψους 1 εκατ. ευρώ για καθεμία από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες (συνολικά 2 εκατ. ευρώ), Πρόκτερ & Γκαμπλ Ελλάς και Ελαΐς Unilever Hellas, είχε να κάνει με παραβίαση σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, το οποίο θεσμοθετήθηκε λόγω της πρόσφατης κρίσης ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές αφορούν κυρίως απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και προϊόντα καθαριότητας σπιτιού.
Αντιδράσεις
Η αντίδραση από την πλευρά της Ελαΐς Unilever Hellas ήταν άμεση: ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου που της επιβλήθηκε. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι ενώ γίνεται απόλυτα κατανοητό το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη διατήρηση του μεικτού περιθώριου κέρδους, υπάρχει διαφωνία με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο, «μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν βασικές παραμέτρους του τρόπου λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και των λογιστικών προτύπων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και επόμενο κύμα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων για ακόμα πέντε πολυεθνικές, ενώ δεν αποκλείονται νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη για αμφισβήτηση των προστίμων. Ουσιαστικά, πρόκειται για το δεύτερο κύμα επιβολής κυρώσεων σε πολυεθνικές, καθώς είχε προηγηθεί το πρόστιμο ύψους 230.150 ευρώ στην εταιρεία BIC ΒΙΟΛΕΞ ΜΑΕ, επειδή διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.
Εντατικοποίηση
«Το πράγμα δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη, τα νοικοκυριά πιέζονται, και υπάρχουν κάποιες εταιρείες που προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε – το είπε ο Πρωθυπουργός, το λέμε σε κάθε τόνο – τον πληθωρισμό της απληστίας, ενώ μειώνεται το κόστος των προϊόντων, μειώνεται το ενεργειακό κόστος, μειώνονται οι πρώτες ύλες, κάποιες εταιρείες να διατηρήσουν ψηλά και ακριβά τις τιμές στο ράφι» υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
Το σήμα για εντατικοποίηση των ελέγχων είχε δοθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες είχε σταθεί στο ζήτημα της ακρίβειας. Ο Πρωθυπουργός είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους χωρίς να υπάρχει αιτία. Στις αρχές της εβδομάδας, ο αρμόδιος υπουργός είχε προαναγγείλει τον έλεγχο σε επτά πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόστιμα (συνέντευξη στον Alpha).
Μιλώντας για τις διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων προϊόντα καθαρισμού, σκόνες πλυντηρίου και είδη προσωπικής φροντίδας, ο Κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και συνέχισε λέγοντας πως αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας της. Οπως είπε, η αγορά μας είναι «ρηχή και κάποιοι έχουν δεσπόζουσα, ολιγοπωλιακή θέση».