Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Εύβοιας ο σεισμός μεγέθους 5,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου της Εύβοιας και 85χλμ της Αθήνας και έγινε αισθητός σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην Βόρεια Εύβοια, και συγκεκριμένα το Προκόπι, στο Δήμο Μαντουδίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Καντζούρα, κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στου δρόμους.
Στις πρώτες εικόνες που μεταδίδει το evima.gr από την περιοχή, φαίνονται μαθητές σε σχολείο να έχουν βγει έξω, όπως και ζημιές που έχουν προκληθεί σε σούπερ μάρκετ, με πράγματα να έχουν πέσει από τα ράφια.
«Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός ήταν πάνω κάτω που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης,
«Τα παιδιά έχουν βγει από τα σχολεία, τα λύκεια, τα δημοτικά σε όλα τα χωριά, ο κόσμος έχει βγει έξω. Η περιοχή έχει παλιά κτήρια αρκετά. Πρώτα κοιτάμε τα σχολεία. Θα ειδοποιηθούν οι καθηγητές σε λίγο να φύγουν τα παιδιά, να πάνε σπίτια τους», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί»
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην κεντρική Εύβοια , βορειοδυτικά από τα Ψαχνά και έγινε αρκετά αισθητός τόσο στην Αττική, όσο και στην Κεντρική Ελλάδα» ανέφερε αρχικά ο σεισμολόγος.
Στη συνέχεια ο σεισμολόγος αναφέρθηκε στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν λέγοντας πως «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας». «Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη»
«Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει ότι ήταν ο κύριος σεισμός»
Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.
«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».
Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.
«Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί»
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κ. Λέκκας ανέφερε ότι «Ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός. Περιμένουμε τα δεδομένα.» Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί.»
Παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι η περιοχή είναι γνωστή για σεισμούς τέτοιου μεγέθους ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
Τσελέντης: Θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί
Φυσιολογική χαρακτηρίζει προς το παρόν τη σεισμική ακολουθία στην Εύβοια, με επίκεντρο το Μαντούδι, ο Άκης Τσελέντης, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εκτιμά ότι η περιοχή θα δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και «για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Η εκτίμηση του Άκη Τσελέντη είναι ότι κατά μεγάλη πιθανότητα τα 5,2 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός καθώς το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
Τι ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος
Τέλος, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή.
Ακόμη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.
Καρακώστας: Η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς
«Ο σεισμός έχει γίνει μεταξύ των χωριών Προκόπι και Βλαχιά. Εκεί γίνονται σεισμοί. Είναι γνωστό ότι γίνονται σεισμοί. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν είναι κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα που έχει δραστηριοποιηθεί, αλλά προφανώς για να γίνει ένας σεισμός αυτού του μεγέθους προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο θα μας πάρει όμως κάποιο χρόνο για να το εντοπίσουμε ποιο ακριβώς είναι και αφού καταγράψουμε και κάποια μετασεισμική δραστηριότητα. Στην περιοχή αυτή, δεν είναι γνωστό να έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί, άρα αυτό είναι το αισιόδοξο του θέματος. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια στην Εύβοια, ξεκινώντας από τα Στύρα και προχωρώντας προς τα βόρεια μέχρι αυτή την περιοχή αλλά και λίγο βορειότερα που υπάρχει μία διακοπή βέβαια και συνεχίζει λίγο βορειότερα υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα. Κάποιοι από τους σεισμούς αυτούς που έχουν γίνει εκεί, έχουν δημιουργήσει κάποια ανησυχία και στους κατοίκους αλλά και στα σπίτια έχουν δημιουργήσει κάποια μικρά προβλήματα. Έχουν γίνει κάποιοι αισθητοί μέχρι και στην Αθήνα, πιστεύω ο σημερινός έγινε αισθητός και εκεί και θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο εκτός από το ότι παρακολουθούμε πολύ πολύ καλά τη δραστηριότητα εκεί. Το μόνο που να δώσω ως οδηγία αν υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία έχουν πάθει μικροζημιές και μέχρι να ελεγχθούν από τους μηχανικούς, να αποφύγουν οι κάτοικοι να τα χρησιμοποιήσουν».