Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, η Ελένη, υπεύθυνη για τις κρατήσεις σε προμισθωμένα ξενοδοχεία μεγάλης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, άρχισε να παρατηρεί ένα φαινόμενο μη αναμενόμενο για Οκτώβριο μήνα. Ξενοδοχεία στα νότια προάστια της Αττικής, που παραδοσιακά τέτοια εποχή προετοιμάζονται για κλείσιμο, εμφάνιζαν ξαφνικά πληρότητα έως και 100% λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης δωματίων από οικογένειες Ισραηλινών.
«Δεν το περίμενε κανείς αυτό που έγινε. Το προσωπικό των ξενοδοχείων σιγά σιγά μαζευόταν, τα καταλύματα οργάνωναν σταδιακά το κλείσιμό τους. Στα γραφεία μας έγινε σούσουρο γιατί βλέπαμε, από το πουθενά, πληρότητες σε ξενοδοχεία στα νότια προάστια Αττικής που έφταναν το 100%, με το 75%-80% να προέρχεται μόνο από Ισραηλινούς. Επίσης, παρατηρούμε ότι μας ζητούν παράταση και ακόμα και αν δεν έχουμε, βρίσκουν να μείνουν κάπου και κλείνουν τη μεθεπόμενη μέρα σε εμάς, ώστε να παραμείνουν εδώ πάση θυσία. Κι από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, θέλουν να μένουν κάπως όλοι μαζί. Θεωρώ ότι ήρθε μια πρώτη φουρνιά, είδε ότι είναι καλά, έκανε παράταση διαμονής και μετά αυτό πήγε από στόμα σε στόμα. Πρόκειται για ανθρώπους επαγγελματίες που έρχονται εδώ με τις οικογένειές τους για να εργαστούν εξ αποστάσεως» σημειώνει η Ελένη.
«Ερχονται με τις οικογένειές τους»
«H κατάσταση θυμίζει Αύγουστο. Ερχονται με τις πολυμελείς οικογένειές τους και μας ζητούν κι άλλα δωμάτια φίλοι και γνωστοί τους, αλλά δεν έχουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Είμαστε γεμάτοι» σχολιάζουν από τη ρεσεψιόν ξενοδοχείου στα νότια προάστια για τις κρατήσεις των Ισραηλινών. Το φαινόμενο συζητήθηκε και μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA).
«Αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς, σε περίοδο που δεν αναμενόταν αύξηση κρατήσεων, είχαμε πολλές κρατήσεις από Ισραηλινούς με τις οικογένειές τους, προφανώς για να αποφύγουν το πολεμικό κλίμα εκεί» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του STAMA Νάσος Γαβαλάς, ο οποίος κάνει λόγο για κρατήσεις από 5 ως 10 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης. Και προσθέτει: «Εγώ τις υπολογίζω σε χιλιάδες τις κρατήσεις Ισραηλινών σε Αθήνα – Κέντρο και νότια προάστια – και Θεσσαλονίκη στο κέντρο. Δεν έρχονται για διακοπές οι άνθρωποι. Δεν επιλέγουν νησιά. Επιλέγουν ένα περιβάλλον που θεωρούν πολύ πιο ασφαλές από τη χώρα τους, οικείο, σε παρόμοιο κλίμα, άρα ο πιθανότερος προορισμός για εκείνους είναι αυτές οι δύο ελληνικές πόλεις».