Για «ανοιχτές, δημόσιες, υβριστικές, δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές» «πρωτοφανούς οξύτητας από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους βουλευτές και υπουργούς», που δέχθηκε στο πλαίσιο του συνταγματικού του ρόλου με φόντο την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μίλησε χθες ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος από το βήμα του συνεδρίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές.
Κατά τη διάρκεια της θεσμικής τοποθέτησής του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν μάσησε τα λόγια του και δεν έκρυψε τη συναισθηματική του φόρτιση αναφερόμενος στις διαρκείς επιθέσεις που έχει δεχθεί, με αποκορύφωμα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός εμφανίζοντάς τον επί της ουσίας να έχει προσωπική του ατζέντα. «Τώρα στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα. Σαράντα χρόνια στο Συμβούλιο Επικρατείας ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό και νιώθω ότι θίγεται η τιμή μου, η υπόληψή μου, η προσωπικότητά μου, και όχι μόνο αυτό, κάτι ακόμη πιο πολύτιμο, η δικαστική μου τιμή» είπε φανερά συγκινημένος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος έκανε μια μεγάλη παύση καταχειροκροτούμενος από το κατάμεστο ακροατήριο. Και αυτή ακριβώς ήταν η πιο έντονη στιγμή στη διάρκεια του συνεδρίου, καθώς όλα όσα έλεγε ο Ράμμος δεν αφορούσαν, όπως και ο ίδιος εξήγησε, τον ίδιο ως πρόσωπο, αλλά τον θεσμικό του ρόλο.
Η αποκορύφωση των επιθέσεων στην ΑΔΑΕ, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, έγινε με την κλήση σε απολογία ως υπόπτων για διαρροή στοιχείων των μακρά καλύτερων, πιο ικανών και εργατικών και πιο ικανών συναδέλφων του, όπως χαρακτηριστικά είπε, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Τη στοχοποίηση του καθηγητή Γκρίτζαλη, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στηλίτευσε χθες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), τονίζοντας ότι «περιλαμβάνεται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως στο επιστημονικό του πεδίο, στην Κυβερνοασφάλεια και Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας».
Η γνωμοδότηση Ντογιάκου
Ο Χρήστος Ράμμος αναφέρθηκε και στη γνωμοδότηση του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έβαζε «φραγμούς» στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, επισημαίνοντας ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα να ερμηνεύει κανόνες δικαίου για μια Ανεξάρτητη Αρχή και να δίνει επιταγές για το πώς θα επιτελέσουν τα μέλη της τον συνταγματικό τους ρόλο.
«Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει κλίμα διαρκώς αυξανόμενης πίεσης. Παρ’ όλα αυτά η ΑΔΑΕ κατάφερε να μείνει όρθια και αντιστεκόμενη» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος έκλεισε με τέσσερις λέξεις: «Είμαι απαισιόδοξος και βαθιά ανήσυχος» είπε, για να εισπράξει για μια ακόμα φορά το δυνατό χειροκρότημα όχι μόνο από το ακροατήριο, αλλά και από τους άλλους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών (Ευτέρπη Κουτζαμάνη από το ΕΣΡ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου από το ΑΣΕΠ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος από την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Ανδρέας Ποττάκης από τον Συνήγορο του Πολίτη).
Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος μάλιστα στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις επιθέσεις που έχει δεχθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, επισημαίνοντας ότι «25 χρόνια που λειτουργούν οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά». Και πρόσθεσε πως «τέτοιες επιθέσεις υπερβαίνουν κάθε όριο κριτικής και μπορούν να ερμηνευθούν και ως απειλή».