Την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη, θα επικυρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η άρση της ασυλίας των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών», με παραπομπή από την Επιτροπή Δεοντολογίας που ψήφισε θετικά ομοφώνως. Θυμίζω ότι το σχετικό αίτημα έχει αποσταλεί στη Βουλή από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζητώντας να εξεταστούν ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων μετά τις καταγγελίες που είχε κάνει ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας κατά των βουλευτών του, χαρακτηρίζοντάς τους ως χειραγωγούμενους του Κασιδιάρη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιοι οι βουλευτές ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους. Κι όπως μαθαίνω, υποστήριξαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας ότι η δημόσια στήριξη που τους παρείχε ο κατάδικος νεοναζί είναι κάτι αντίστοιχο με τη δημόσια δήλωση στήριξης του Κώστα Ζαχαριάδη προς τον Χάρη Δούκα, αλλά και τη συνεργασία του Πάνου Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σχολιάσω καν πόσο πολιτικά άστοχη είναι η αναλογία και πως κανένας πολιτικός του δημοκρατικού τόξου δεν έκανε καμπάνια μέσα από φυλακή… Θα πω μόνο πως η εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τώρα που παίρνει κι επισήμως τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ανθρωπιστική ζώνη στη Βουλή
Μια λεπτομέρεια που δεν πέρασε απαρατήρητη χθες στη Βουλή ήταν ότι στα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων στην αίθουσα της Ολομέλειας καθόταν ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Αθήνα Γιουσέφ Ντόρκχομ, ο οποίος προσκλήθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την παρουσία του χαιρέτισαν ο παριστάμενος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς κι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ. Με αφορμή την παρουσία του μάλιστα, ο Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό ότι υπάρχει συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλες χώρες στην αναζήτηση τρόπου για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εξασφαλιστεί ότι θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το συντομότερο δυνατό. Σας είχα γράψει χθες ότι η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με τη Γαλλία για τον σκοπό αυτόν. Ο Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, εμφατικά, ότι πρέπει να υπάρξουν όχι απλά ανθρωπιστικοί δίοδοι, αλλά και «ανθρωπιστικές παύσεις», δηλαδή διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων προκειμένου να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας, σημειώνοντας ότι είναι φοβερές και απάνθρωπες οι εικόνες που φτάνουν από την περιοχή.
Οι έδρες δεν επιστρέφονται
Μια κι ανέφερα όμως την Κωνσταντοπούλου, πρέπει να πω ότι έχω αρχίσει να αγωνιώ για την εξέλιξη της υπόθεσης των εδρών των παραιτηθέντων βουλευτών της Πλεύσης, της Αρετής Παπαϊωάννου και του υιού της Μιχάλη Χουρδάκη. Θυμίζω ότι η πρόεδρος, που έχει αναφερθεί σε μάνα και γιο με βαριές κουβέντες, τους είχε δώσει τελεσίγραφο για να παραδώσουν τις έδρες, υπονοώντας ότι θα ακολουθήσουν νομικές ενέργειες, καθώς παρουσίασε σχετική… υπεύθυνη δήλωση που είχε υπογραφεί προεκλογικά. Η διορία έληξε, λοιπόν, και οι δυο ανεξάρτητοι, πια, βουλευτές επιμένουν ότι δεν θα παραδώσουν την έδρα. Η συνέχεια στις οθόνες μας.
Σύμπνοια για τον Ε. Χατζηβασιλείου
Θα μείνω στη Βουλή αλλά για κάτι πιο ευχάριστο: Αν και στη Διάσκεψη των Προέδρων «σφάχτηκαν» προσφάτως, με αφορμή την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, οφείλω να πω ότι στην περίπτωση του προσώπου που ηγείται του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, του πανεπιστημιακού καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου, υπήρξε σύμπνοια. Με μεγάλη πλειοψηφία και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, ανανεώθηκε η θητεία του στη θέση του γενικού γραμματέα του Ιδρύματος. Υπέρ τάχθηκαν 17 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας και των «Σπαρτιατών», ενώ «παρών» δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Γαλάζια μαχαιρώματα
Μια κόντρα βουλευτών απασχολεί το γαλάζιο στερέωμα και είναι αυτή του Μάριου Σαλμά με τον Θάνο Πλεύρη, η οποία κρατά από την περίοδο που ο δεύτερος ήταν υπουργός Υγείας. Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, μια και αφορούσε την επιλογή διοικητών σε δημόσιους φορείς, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε μια πονηρή «προβοκάτσια», υπενθυμίζοντας ότι ο Σαλμάς είχε αντιδράσει για το διορισμό από τον Πλεύρη ενός διοικητή στο νοσοκομείο Αγρινίου. Στην απάντησή του ο Πλεύρης απάντησε με ένα καρφί, λέγοντας πως ο Φάμελλος επικαλέστηκε «έναν βουλευτή που προφανώς είχε ενοχληθεί γιατί δεν μπήκε αρεστός στο νοσοκομείο». Και ο Σαλμάς ανταπάντησε γραπτώς, σημειώνοντας «με τον Θάνο Πλεύρη ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχω καμία συνάφεια»…