Ανθεκτικότητα στους «κραδασμούς» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι διαφορετικές θέσεις που έχουν πάρει οι δύο πλευρές απέναντι στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς δείχνουν Αθήνα και Αγκυρα. Ελλάδα και Τουρκία όπως τόνιζε ανώτατη διπλωματική πηγή στα «ΝΕΑ» προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση του οδικού χάρτη του διαλόγου, με ορίζοντα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προγραμματίζεται για τις 7 Δεκεμβρίου. Το πλέον σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι η διατήρηση της ηρεμίας, κάτι που φαίνεται να επιθυμεί και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αυτή την περίοδο έχει εστιάσει την προσοχή του στις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Τουρκικές πηγές επιμένουν σταθερά στα οφέλη της βελτίωσης των κλίματος μεταξύ των δύο χωρών καθιστώντας σαφές ότι και η Αγκυρα επενδύει στη συνεργασία και τη συνέχιση της ηρεμίας μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλωστε η μη διατάραξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε μία περίοδο έντασης στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι που διπλωματικά δεν συμφέρει μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία, δεδομένου ότι επί του παρόντος πολιτικά δεν εξυπηρετεί η συντήρηση ενός ακόμα μετώπου.
Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ
Η προετοιμασία της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη άλλωστε βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίες θα είναι παρόντες μεταξύ άλλων υπουργοί αρμόδιοι για τις υποδομές και τις μεταφορές, το μεταναστευτικό, τη ναυτιλία, αλλά και την πολιτική προστασία. Στην ατζέντα θα είναι και ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και του εμπορίου. Στόχος να εξετασθούν μέχρι τότε ποιες υφιστάμενες συμφωνίες που έχουν παγώσει πρέπει να ξεμπλοκάρουν, ποιες να εξελιχθούν αλλά και η θεσμοθέτηση νέων πεδίων συνεργασίας. Συμφωνίες που θα βασιστούν στην επεξεργασία συγκεκριμένων τομέων που έχει γίνει στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας που χειρίζονται οι ΥΦΥΠΕΞ, Κώστας Φραγκογιάννης και Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Δικλίδες ασφαλείας μεταξύ Αθήνας – Αγκυρας
Διπλωμάτες στην Αθήνα υπογραμμίζουν την αξία της δημιουργίας δικλίδων ασφαλείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα μπορούν να προλαμβάνουν ενδεχόμενες κρίσεις στο μέλλον και να εκτονώνουν την ένταση πριν εκδηλωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό κεφάλαιο στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει και η εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου, που πλέον έχει «απορροφήσει» τις διερευνητικές. Στην πρώτη συνάντηση που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, ανάμεσα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Μπουράκ Ακτσαπάρ, υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ανάγκη συνέχισης του άτυπου μορατόριουμ ηρεμίας και την ανάγκη προσπάθειας επίλυσης ζητημάτων που προκαλούν ένταση, χωρίς οι δύο πλευρές να μπαίνουν σε λεπτομέρειες. Παπαδοπούλου και Ακτσαπάρ επίσης παραμένουν σε επικοινωνία για την οργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντησή τους πριν από τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ενα τραπέζι διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών που αυτή τη φορά θα στηθεί στην Αγκυρα. Η Ελλάδα έχει θέσει επικεφαλής της ομάδας της τον τέως γ.γ. του ΥΠΕΞ, που πλέον έχει αποσπαστεί στο υπουργείο Αμυνας, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο και με στόχο να υπάρχει μία ενιαία διπλωματική καθοδήγηση και συντονισμός σε όλα τα επίπεδα του διαλόγου.