Ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων λοιπόν σήμερα (15: 30) κρίνεται η τύχη του ντέρμπι των αιωνίων της 22ης του Οκτώβρη.
Και είναι αλήθεια πως έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η απόφαση που θα πάρουν οι τρεις τακτικοί δικαστές για αυτή την ιστορία.
Όχι μόνο για το αν ο Ολυμπιακός όπως λέει «θα δικαιωθεί» ή αν ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να μετρά στον λογαριασμό του τρεις βαθμούς στα χαρτιά.
Κυρίως γιατί από την απόφαση θα πληροφορηθούμε αφενός τι πρωτάθλημα Super League θα δούμε από εδώ και στο εξής, αφετέρου αν η Big 4 θα φτιάξει βαλίτσες για Λοζάνη. Αν δηλαδή θα πάει αυτή η υπόθεση ως το CAS.
Και είναι αλήθεια πως έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η απόφαση που θα πάρουν οι τρεις τακτικοί δικαστές για αυτή την ιστορία
Γιατί ολόκληρη η Big 4; Μα γιατί όταν γίνει -και αν γίνει- μπορεί κάλλιστα και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ να νιώσουν (μέσω του βαθμολογικού πίνακα) πως έχουν έννομο συμφέρον και να εμπλακούν.
Όλα όμως με τη σειρά τους. Και πριν από όλα η σημερινή διαδικασία. Εκεί όπου τρεις τακτικοί δικαστές αναλαμβάνουν την εξέταση της υπόθεσης από την αρχή δίχως να δεσμεύονται από την πρωτόδικη απόφαση της κ. Αντιγόνης Σταμολέκα που τιμώρησε τον Ολυμπιακό («μηδενισμός», αφαίρεση ενός βαθμού, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, χρηματικό πρόστιμο).
Πέντε χρόνια πριν ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα με «μηδενισμό», αφαίρεση τριών βαθμών και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό. Στην Εφέσεων όμως η ποινή άλλαξε. Έμεινε ο «μηδενισμός», διαγράφησαν η αφαίρεση βαθμών και η τιμωρία της έδρας.
Εκείνη η υπόθεση αξίζει διότι υπενθυμίζει ότι οι δρόμοι της απόφασης που αναμένουμε δεν είναι απαραίτητα δύο. Μπορεί θεωρητικά να υπάρξει και μια μικρότερη ποινή;
Σε τι ποντάρουν οι Ερυθρόλευκοι για την «ανατροπή». Σε μια σειρά από δεδομένα που κατά την άποψη τους δεν «ζυγίστηκαν» σωστά σε πρώτο βαθμό. Και σε μια σειρά από διατυπώσεις του σκεπτικού που δεν… πατάνε.
Για παράδειγμα; Κρίθηκε απαράδεκτη η παρέμβαση του Παναθηναϊκού ενώπιον του Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου. Την ίδια στιγμή όμως τα όσα υποστήριξαν οι Πράσινοι (με τον Λεωνίδα Μπουτσικάρη και τον γιατρό της ομάδας Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος να καταθέτουν ως μάρτυρες) συνυπολογίστηκαν για την απόφαση.
Την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς στην (πρωτόδικη) εκδίκαση της τύχης του ντέρμπι των αιωνίων, το Πειθαρχικό Όργανο της γαλλικής League 1 (LFP) κλήθηκε να αποφασίσει για μια παρόμοια ιστορία. Το τι μέλλει γενέσθαι με την αναμέτρηση Μονπελιέ-Κλερμόν που διακόπηκε στις καθυστερήσεις (90΄+1΄) καθώς μια κροτίδα έσκασε κοντά στον γκολκίπερ των φιλοξενούμενων, Ντιαό.
Χθες πάλι, παραμονή της εκδίκασης της τύχης του ντέρμπι των αιωνίων σε δεύτερο βαθμό (15:30) οι Γάλλοι είχαν μια ακόμη δυσκολότερη υπόθεση στα χέρια τους. Να αναζητήσουν τη δικαιότερη λύση για την τύχη της αναμέτρησης Μαρσέιγ-Λιόν που δεν ξεκίνησε ποτέ (29/10) λόγω εκτεταμένων επεισοδίων. Κανονική επίθεση δέχτηκε το πούλμαν των φιλοξενούμενων, και από αυτή τραυματίστηκε ο προπονητής τους Φάμπιο Γκρόσο.
Τι έκαναν και τις δύο φορές οι Γάλλοι σε ένα ενδιαφέρον case study; Το αυτονόητο. Θωράκισαν το «προϊόν» ξεχωρίζοντας τις τιμωρίες από το ποδόσφαιρο. Και τα δύο ματς γίνονται κανονικά. Όπως αρμόζει σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα με τηλεοπτικό συμβόλαιο 600 εκατ ευρώ. Όπως αξίζει σε κάθε επαγγελματικό πρωτάθλημα που η βαθμολογία του πρέπει να μιλά για αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων και όχι υποθέσεων από το πινάκιο της Αθλητικής Δικαιοσύνης.
Φυσικά και έχει σημασία να υπάρχουν Κανονισμοί και Πειθαρχικό Δίκαιο. Προφανώς όταν διαπιστώνονται παραβάσεις δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αλλοιώνοντας την ιστορία που γράφεται στους αγωνιστικούς χώρους. «Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα» είπε μόλις χθες ο Βάλντας Νταμπράουσκας. Ο προπονητής του ΟΦΗ, που αντιμετώπισε τους Ερυθρόλευκους μόλις την περασμένη Δευτέρα.
Η άποψη του όμως δεν αποτυπώνεται στον τρέχοντα βαθμολογικό πίνακα διότι μια δικαστική απόφαση (έστω σε πρώτο βαθμό) υποστηρίζει πως ο Ολυμπιακός έπειτα από 7 νίκες και 1 ισοπαλία στο πρωτάθλημα δεν μετρά 22 βαθμούς σε 8 αγωνιστικές αλλά 21 βαθμούς σε 9: Του χρεώνεται μια ήττα 0-3 από τον Παναθηναϊκό στα χαρτιά σε ένα ματς που διακόπηκε στο 49΄ και για το οποίο το φύλλο αγώνος δεν του αποδίδει την παραμικρή υπαιτιότητα.
Υπάρχουν αρκετοί όμως που εκτιμούν ότι αν και η Επιτροπή Εφέσεων καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα δεν θα έχουμε πέραν τούδε έναν βαθμολογικό πίνακα στα χαρτιά αλλά και ένα ισχυρό δεδικασμένο: Εκείνο που ενδεχομένως θα στείλει στα δικαστήρια και άλλα ματς που θα διακοπούν, και που θα καθίσουν σε θέση κατηγορούμενου και άλλες ΠΑΕ δίχως το «φύλλο αγώνα» να τους προσάπτει υπαιτιότητα.
Στην εκδίκαση αναμένεται να παραστεί εκ νέου και ο Παναθηναϊκός, όπως έκανε και στον πρώτο βαθμό, παρότι δεν κλήθηκε.
Φυσικά υπάρχει πάντα και η πόρτα του CAS. Εκεί όπου το Διεθνές Δικαστήριο δικάζει με τρόπο διαφορετικό αυτές τις υποθέσεις. Έχοντας πάντα κατά νου και την αρχή της αναλογικότητας. Κρατήστε αυτό το τελευταίο σαν μυστικό. Διότι αν ο Πειθαρχικός Κώδικας του ποδοσφαίρου μας είναι απαρχαιωμένος, όσα ισχύουν στο εξωτερικό μπορεί τελικά να μην αποτελούν απλά ένα παράδειγμα, αλλά και τον οδηγό για την οριστική απόφαση αυτής της ιστορίας.