«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί χρόνος να βγάλουμε τους ομήρους από εκεί» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση και απαντώντας σε μια γυναίκα η οποία τον διέκοψε φωνάζοντας «εκεχειρία τώρα». «Είναι μια κατάσταση τρομερά περίπλοκη για τους Ισραηλινούς. Είναι μια κατάσταση απίστευτα περίπλοκη και για τον μουσουλμανικό κόσμο» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ – ξεκαθαρίζοντας πως το μόνο που δεν τίθεται υπό συζήτηση είναι το γεγονός ότι «η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».
Η αλήθεια είναι ότι η στήριξη προς το Ισραήλ είναι αδιαπραγμάτευτη για τον Μπάιντεν, κάτι με το οποίο δείχνει να συμφωνεί η πλειονότητα των Αμερικανών, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, έστω κι αν στις τάξεις των τελευταίων υπάρχει μεγαλύτερη συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Ιαν Μπρέμερ, η στάση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο. Κι αυτό, προσθέτει, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Ουκρανίας, σημαίνει πως «οι ΗΠΑ θα εμπλακούν άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο».
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι, αν και η εξωτερική πολιτική σπανίως καθορίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά και εν όψει της αναμέτρησης του 2024 τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. «Μια κρίση στη Μέση Ανατολή την οποία ο Μπάιντεν δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί θα βαρύνει τελικώς πάνω του, κυρίως στην περίπτωση που ο πόλεμος κλιμακωθεί, η εμπλοκή των ΗΠΑ μεγαλώσει και η αμερικανική οικονομία αρχίσει να πληρώνει το κόστος μέσω υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο» τονίζει.
Ο ίδιος διαπιστώνει, μάλιστα, ότι σε αυτή τη φάση ο Μπάιντεν μοιάζει να είναι ευάλωτος τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του – από τη μία, επειδή κάποιοι χρεώνουν τους δύο πολέμους που ξέσπασαν στη θητεία του ως ένδειξη αδυναμίας σε διεθνές επίπεδο και, από την άλλη, διότι κατηγορείται ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να σκοτώνει αθώους Παλαιστίνιους.