Ανοικτές πόρτες και διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα θέλει να διατηρήσει η Ελλάδα, σε μία περίοδο που το Πεκίνο έχει μπει στο στόχαστρο τόσο της ΕΕ, όσο και των ΗΠΑ, σε επίπεδο οικονομικού ανταγωνισμού.
Με την ελληνική διπλωματία να φιλοδοξεί να κάνει την Αθήνα γέφυρα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Πεκίνο με στόχο μία ισορροπημένη σχέση. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη τη βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία της Κίνας, σε μία περίοδο που συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ έχει ξεσπάσει και ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη και είχε χθες σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Τζάο Λετζί, δείχνοντας ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να αγνοήσει την Κίνα.
Στο πλαίσιο μιας διπλωματίας που επιδιώκει να ισορροπήσει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας χωρίς να θέτει εν αμφιβόλω την προσήλωσή της στους στόχους της Δύσης.
Μία επίσκεψη προγραμματισμένη από καιρό, με το βλέμμα τόσο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, όσο και στον ρόλο του Πεκίνου στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. Και ενώ η Τουρκία επίσης έχει στρέψει το βλέμμα στην Κίνα.
Πάγια θέση της Αθήνας, η οποία υπογραμμίστηκε στη συζήτηση Μητσοτάκη – Σι, είναι και η ανάγκη η ΕΕ να διατηρεί ανοικτούς διαύλους με την Κίνα, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή» και να μεταφέρει την πρόθεση της Ελλάδας να λειτουργήσει ως γέφυρα στη σχέση αυτή.
Ο Μητσοτάκης επέμεινε ακόμα ότι είναι πεποίθησή του πως η Ευρώπη «χρειάζεται στρατηγική αυτονομία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με την Αθήνα να επαναλαμβάνει σταθερά την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Για την ελληνική πλευρά άλλωστε ο ρόλος της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο με φόντο τα ελληνοτουρκικά όσο και για το Κυπριακό.
Ο Πρωθυπουργός και ο κινέζος πρόεδρος συζήτησαν ακόμα την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Κίνα για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Μητσοτάκης και Σι αναφέρθηκαν εκτενώς και στην υφιστάμενη οικονομική σχέση Ελλάδας – Κίνας που αφορά το λιμάνι του Πειραιά και την επέκτασή της, με τον Πρωθυπουργό να θέτει στον κινέζο πρόεδρο τη βούληση της Αθήνας για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων με το Πεκίνο, με περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά αλλά και την αύξηση των κινέζων επισκεπτών στη χώρα.
Ο Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα, έχοντας αφήσει πλέον στο παρελθόν την οικονομική κρίση.
Ο Πρωθυπουργός στο Πεκίνο συνοδευόταν από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Κώστα Φραγκογιάννη, οι οποίοι μεταβαίνουν στη Σαγκάη προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια της 6ης διεθνούς εμπορικής έκθεσης China International Import Expo (CIIE), με την Ελλάδα να συμμετέχει στην έκθεση με εθνικό περίπτερο βασισμένο στις θεματικές: βιομηχανία/κατασκευές, ναυτιλία, υψηλή γαστρονομία/μεσογειακή διατροφή, τουρισμός, πολιτισμός, καθώς και με κλαδικό περίπτερο στον τομέα των τροφίμων, το οποίο πλαισιώνουν εκπρόσωποι 20 ελληνικών εταιρειών, υπό την ευθύνη του Enterprise Greece.
ΝΕΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ. Να σημειωθεί ότι χθες υπεγράφη και συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας – Κίνας, που εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων.