«Μπορούσαμε να είχαμε νεκρό», αυτή η φράση ήταν στο στόμα των εργαζομένων στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, που στεγάζεται στο υπόγειο του Εφετείου, μετά την κατάρρευση μεταλλικών ραφιών που καταπλάκωσαν έναν υπάλληλο των δικαστηρίων και έναν εργαζόμενο μεταφορικής εταιρείας.
Το πρόσφατο αυτό περιστατικό, που προκάλεσε και την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, φέρνει για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο, και μάλιστα με τρόπο δραματικό, τις χρόνιες ελλείψεις στις υποδομές των δικαστηρίων και τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν για εργαζομένους αλλά και τους πολίτες, την ώρα μάλιστα που η πολιτεία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη δικαιοσύνη με στόχο να περάσει στην εποχή της ψηφιοποίησης.
Οι εικόνες, ακόμα και στα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, όπως είναι το Πρωτοδικείο και το Εφετείο της Αθήνας, είναι αδιάψευστοι «μάρτυρες» ότι απαιτείται να γίνουν ακόμα πράγματα μέχρι η Δικαιοσύνη να γυρίσει σελίδα και να περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πολλοί εξ αυτών που γνωρίζουν εκ των έσω τη λειτουργία της Δικαιοσύνης επισημαίνουν με νόημα ότι «στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης εμείς εδώ ακόμα ζούμε στην εποχή του χαρτοβασιλείου και αναζητούμε τρόπους να ψηφιοποιήσουμε αρχεία, που παραμένουν φυλαγμένα σε χιλιάδες τόμους και εκατομμύρια σελίδες χαρτιού».
Το προαναφερόμενο περιστατικό, που κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της εισαγγελικής Αρχής, είναι αλήθεια ότι δεν αποτέλεσε «είδηση» για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα στις κτιριακές, και όχι μόνο, υποδομές, για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των οποίων το υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλει τη δική του προσπάθεια, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Τρύπες στα ταβάνια. Στο Εφετείο της Αθήνας σε πολλά σημεία υπάρχουν ανοίγματα – τρύπες στα ταβάνια που στάζουν. Σε μία από τις αίθουσες μάλιστα όπου δικάζονται σοβαρά κακουργήματα, έχουν… επιστρατευθεί ένας πλαστικός κουβάς και ένα μεταλλικό δοχείο για να συγκεντρώνεται το νερό και να μη στάζει πάνω στους δικαστές που περνούν από τον συγκεκριμένο χώρο για να φτάσουν στην αίθουσα διασκέψεων.
Οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή υπάλληλοι των δικαστηρίων, επισημαίνουν ότι υπάρχουν και άλλες ελλείψεις που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε μία φωτογραφία, παραπέμποντας σε «τυφλά» γραφεία στο κτίριο του Εφετείου όπου σε καθημερινή βάση περνούν εκατοντάδες πολίτες και υπάλληλοι, χωρίς καν παράθυρο ή εξαερισμό, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα ψύξης – θέρμανσης που ταλαιπωρούν δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και πολίτες. Και όσο και αν ακούγεται υπερβολικό εν έτει 2023, έχει γίνει και αυτό: δικαστήρια που δικάζουν μάλιστα μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τις συνεδριάσεις τους λόγω υπερβολικού κρύου στην αίθουσα που δεν τους επέτρεπε να δικάσουν!
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας Γιώργος Ντερζής επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι το ζήτημα δεν είναι ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν τη γνώση τού τι ακριβώς συμβαίνει στα δικαστήρια. Αντίθετα, προσθέτει, όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα συντήρηση των κτιρίων, να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των αρχείων και να καλυφθούν τα τεράστια κενά των δικαστικών υπαλλήλων που κατά μέσο όρο φτάνουν το 40% με 45% σε όλη την Ελλάδα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης – ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας – αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους διενήργησαν αυτοπρόσωπη «αυτοψία» τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο της Αθήνας για να έχουν προσωπική άποψη για τις συνθήκες λειτουργίας τους, και έχουν ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για τη βελτίωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το υπουργείο δεν έμεινε στην αυτοψία εκείνη, καθώς ήδη, όπως επισημαίνεται από την πλευρά αυτή, έχουν ξεκινήσει εργασίες στο Πρωτοδικείο, και στο Εφετείο έχει επισπευσθεί η αποκατάσταση των κλιματιστικών, η αντικατάσταση των πατωμάτων, ενώ ετοιμάζεται και μία καινούργια δικαστική αίθουσα για να καλύψει τις ανάγκες πολυπρόσωπων δικών. Οσο για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση πριν οι συμβάσεις σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.