Την εβδομάδα που έρχεται και με πιθανότερη ημέρα τη Δευτέρα θα είναι το θεσμικό τετ α τετ που έχει ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Προηγήθηκε αυτό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έπεται ένα ακόμη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Από Δευτέρα βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει στον νου του και την ίσως πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του που διεξάγεται στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την άλλη, το συνέδριο του PES στη Μάλαγα στις 10-11 του ίδιου μήνα, στο οποίο προτίθεται να παραστεί.
Ο ένας θα κοιτάει μέσα, ο δεύτερος έξω. Η συνάντηση όμως, εθιμοτυπική αποσαφηνίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζοντας να σκανάρουν προσεκτικά τον αντίπαλο, έχει τη δική της ειδική σημασία. Δύο ατζέντες των δύο ανδρών, αλλά και τρεις στόχοι που βάζει ο καθείς εξ αυτών για τον χώρο του, θέτουν τα δύο κόμματα σε έναν παράδοξο μαραθώνιο εννιά μηνών μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι Κασσελάκης – Ανδρουλάκης θα συναντηθούν και στο φόντο δημοσκοπήσεων που τους φέρνουν να διαγκωνίζονται σχεδόν ισότιμα πια για τον προοδευτικό χώρο.
Η επόμενη ημέρα
Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ δεν είναι απλώς μάχη γοήτρου. Είναι μάχη για την επόμενη ημέρα και την ίδια την κατοχύρωση της θέσης του ισχυρού πόλου. Η πλευρά Κασσελάκη θέλει ταχύτατα να σπάσει τον γόρδιο δεσμό της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη στρατηγική τη βλέπει ως προϋπόθεση ανάταξης. Επιδιώκει, επίσης, να διευρύνει τον ρόλο της ως ο μείζον παίκτης στο αντιδεξιό μέτωπο. Από θέση ισχύος και μόνο να κάνει και στρατηγικά ανοίγματα. Εδώ ορισμένοι δικοί του ήδη ψελλίζουν μοντέλο Επινέ, αλλά ζητείται Μιτεράν. Ο χρόνος και τα εσωτερικά χαρακώματα στην Κουμουνδούρου δεν βοηθούν. Η πλευρά Ανδρουλάκη δεν ορθώνει τείχη. Ούτε εκ προοιμίου αποκλείει συμπορεύσεις σε πεδία. Το κατέδειξε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, απλώς εκεί, το ΠΑΣΟΚ το έπραξε πιο ηγεμονικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε τους δεσμούς του με τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτό που σίγουρα αποκλείει η μεριά της Χαριλάου Τρικούπη είναι συνέργειες με έναν εταίρο που επιδίδεται ξανά σε τοξικότητες ή βερμπαλισμούς. Ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, λένε από το ΠΑΣΟΚ και σε αυστηρούς τόνους, πότε τα πληρωμένα τρολ του Διαδικτύου είναι άσκηση πολιτικής και πότε είναι μηχανισμός συκοφαντίας.
Οι υποκλοπές
Αν η μία ατζέντα των δύο συνομιλητών είναι η καλύτερη θέση για το κόμμα τους, η δεύτερη είναι προφανώς οι υποκλοπές. Πεδίο που επίσης θα μπορούσε δυνητικά να τους ενώσει αλλά και εδώ υπάρχουν διαφορετικές θεάσεις. Η πλευρά Κασσελάκη κινήθηκε θεσμικά όλη την εβδομάδα, φτάνοντας στον Αρειο Πάγο για ενημέρωση. Η πλευρά Ανδρουλάκη έκανε προσομοίωση αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή σε υψηλούς τόνους και με μπρα ντε φερ του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Μάκη Βορίδη για τις υποκλοπές.
Ο Ανδρουλάκης έχει στον νου του την κλιμάκωση ακόμη και μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Κασσελάκης θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει μέτωπο στο θέμα. Μένει να φανεί. Τρεις ακόμη στόχοι υπάρχουν στο μυαλό και των δύο ενόψει της συνάντησής τους. Η δυναμική με στόχο τις ευρωεκλογές. Ποιος θα είναι καλύτερος αντι-Μητσοτάκης. Και ποιος θα πείσει εκ νέου τους Ευρωπαίους ως καλύτερος και σοβαρότερος συνομιλητής και εγγυητής του προοδευτικού χώρου. Ο Ανδρουλάκης έχει στρατηγική βαθέματος των σχέσεών του και τον βοηθά η πρότερη εμπειρία του, αλλά και η αποσαφηνισμένη πυξίδα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις ευρωοικογένειες. Ο Κασσελάκης παραλαμβάνει την ιδιότυπη τσιπρική θέση για «γέφυρα» του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αριστερών και σοσιαλιστών. Που οφειλόταν και στο γεγονός πως ο προκάτοχος του ήταν πρωθυπουργός. Δύσκολη εξίσωση.