Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα είναι «τομή και για την εσωτερική ασφάλεια στη Γερμανία», εκτιμούσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία Τόμας Χάντελβανγκ, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η επιβεβαίωση δεν άργησε. Το πρώτο σύμπτωμα της «τομής» είναι η εκτίναξη του αντισημιτισμού.

Τρέφεται από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, εκφράζεται λεκτικά με ηρωοποίηση της Χαμάς αλλά και επιθέσεις εναντίον Εβραίων και εβραϊκών στόχων. Διογκώνεται από το μίσος κατά των Εβραίων στα κοινωνικά δίκτυα.

Το πρώτο εικοσαήμερο μετά την τρομοκρατική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, έχουν ήδη καταγραφεί 1.800 ποινικά αδικήματα στη Γερμανία που συνδέονται με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας του Χάντελβανγκ.

Μόνο την εβδομάδα από 7 έως 15 Οκτωβρίου ο Σύνδεσμος Ερευνας και Αναφοράς Αντισημιτικών Περιστατικών «RIAS»  κατέγραψε 202 διασταυρωμένα αντισημιτικά περιστατικά στη Γερμανία που σχετίζονταν με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αύξηση τουλάχιστον 240% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στις πρώτες 9 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σημειώνονταν 22 αντισημιτικά περιστατικά ημερησίως στη Γερμανία.

P

Στους 225.000 υπολογίζονται οι Εβραίοι που ζουν σήμερα στη Γερμανία, 91.000 είναι οργανωμένοι στις 105 εβραϊκές κοινότητες στη χώρα.

Από την πρώτη ημέρα φάνηκε ότι η κρίση της Γάζας θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Εβραίων.

Μία αποτυχημένη εμπρηστική επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των γραφείων εβραϊκής κοινότητας στο Βερολίνο, το Αστέρι του Δαβίδ σε σπίτια Εβραίων, παραπέμπουν στην απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Εβραϊκοί στόχοι φυλάσσονται σε 24ωρη βάση.

«Οι Αρχές μάς προειδοποίησαν με επιστολή ότι δεν πρέπει να δείχνουμε τίποτα δημόσια, που θα μας έκανε αναγνωρίσιμους ως Εβραίους.

Το εβραϊκό αστέρι αντιστρόφως, δηλαδή», λέει o δημοσιογράφος, συγγραφέας Μπερντ Ζούχερ, στο Βαυαρικό Ραδιόφωνο (BR).

«Μας συνέστησαν να μη φοράμε κιπά, οι γυναίκες να μη φορούν αλυσίδες με το μεγάλο αστέρι του Δαβίδ, να φεύγουμε από τη συναγωγή το συντομότερο δυνατό μετά τη λειτουργία», προσθέτει ο συγγραφέας του βιβλίου «Ανασφαλής πατρίδα». Παιδιά Εβραίων φοβούνται να πάνε σχολείο ή σε αθλητικούς συλλόγους.

Ο αντισημιτισμός δεν τελείωσε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει ο Ζούχερ.

Θυμίζει ότι «ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ δεν αναφέρθηκε ποτέ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ο λανθάνων συντηρητικός αντισημιτισμός συμπληρώθηκε με τον αριστερό αντισημιτισμό κυρίως των φοιτητικών οργανώσεων, που κατήγγελλαν το Ισραήλ για τη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους.

Στον εγχώριο αντισημιτισμό προστέθηκε και ο «εισαγόμενος» με τη μαζική έλευση μουσουλμάνων από αραβικές χώρες, γαλουχημένων με μίσος κατά του Ισραήλ.

Η πολιτική απάντηση; Σχεδόν ογδόντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, «ο αντισημιτισμός κάθε μορφής δεν έχει θέση στη Γερμανία. Κάθε μορφής», τονίζει ο Πράσινος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Οι Γερμανοί που αδικοπραγούν οδηγούνται στα δικαστήρια, όσοι έχουν άσυλο διακινδυνεύουν την  παραμονή τους στη Γερμανία, όσοι ζητούν άσυλο ρισκάρουν την άμεση απέλασή τους», προειδοποιεί.

Εκρηξη του αντισημιτισμού παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, Γαλλία, Βρετανία, που έχουν μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες από τη Γερμανία.

Το γερμανικό σκέλος του κινήματος «Fridays for Future» αποστασιοποιήθηκε καθαρά από την Γκρέτα Τούνμπεργκ και την επίθεσή της στο Ισραήλ για «γενοκτονία», «απαρτχάιντ» και «πλύση εγκεφάλου» των δυτικών μέσων ενημέρωσης. «Η Τούνμπεργκ δεν εκφράζει το σύνολο του κινήματος» αντέταξε η γερμανίδα ακτιβίστρια Λουίζα Νόιμπαουερ.

Τι είναι αυτό που συνδέει την Γκρέτα Τούνμπεργκ με φοιτητές του Χάρβαρντ, ισλαμιστές φονταμενταλιστές, ταυτοτικούς ακτιβιστές και μεταποικιοκρατική κριτική; Ο αντισημιτισμός, διαπιστώνει ο ιστορικός Αντρέας Ροέντερ, και το αφήγημα για ένα «μεροληπτικό, καταστροφικό, δυτικό κοινωνικό μοντέλο».