Σχολιάζοντας πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι τις Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, είπε πως «μόνο οι Ισραηλινοί μπορούν να μιλήσουν για τους στόχους που αποφασίζουν να χτυπήσουν και τον τρόπο που διεξάγουν τις επιχειρήσεις». Ωστόσο, στη πραγματικότητα η Ουάσινγκτον αρχίζει να «βράζει» με αυτόν τον «ισραηλινό τρόπο» και τους στόχους του Τελ Αβίβ.
Υπενθυμίζεται ότι στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ, αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφή την ένθερμη υποστήριξή του στο Ισραήλ, αγκαλιάζοντας συγκινητικά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μπορεί ο Μπάιντεν να έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τον στενότερο σύμμαχό του στη περιοχή να νικήσει τη Χαμάς –που θεωρείται υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ- αλλά όχι με όποιο κόστος.
Όπως αναφέρει η The Wall Street Journal τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ αποκλίνουν όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, θολώνοντας το τοπίο ως αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Πυρά εκ των έσω και ενοχλητικά τηλεφωνήματα
Μετά την επιστροφή του από το αστραπιαίο ταξίδι του στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν άρχισε να δέχεται βροχή τηλεφωνημάτων δυσαρέσκειας από το ίδιο το Δημοκρατικό κόμμα, σχετικά με την αμέριστη στήριξή του στο Ισραήλ που διεξάγει έναν βρώμικο πόλεμο προκαλώντας τη κοινή γνώμη.
Ενόψει των εκλογών, οι Δημοκρατικοί βλέπουν τον πρόεδρό τους να δέχεται κριτική από μέλη του κόμματός του -ιδιαίτερα νεότερους ψηφοφόρους και Μουσουλμάνους και Αραβοαμερικανούς- που ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα και προτρέπουν τη κυβέρνηση να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.
Ακόμη και μέλη του Κογκρέσου που ήταν υποστηρικτές του Ισραήλ και υποστήριξαν τη στρατιωτική βοήθεια για τη χώρα, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ήθελαν να δουν περισσότερη αυτοσυγκράτηση στη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς.
«Το τρέχον ποσοστό θανάτου αμάχων στη Γάζα είναι απαράδεκτο και μη βιώσιμο», δήλωσε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ο γερουσιαστής Chris Murphy, ο οποίος συμμετέχει στην υποεπιτροπή Μέσης Ανατολής του πάνελ Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. «Προτρέπω το Ισραήλ να επανεξετάσει αμέσως την προσέγγισή του και να στραφεί σε μια πιο σκόπιμη και αναλογική αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Τα ποσοστά του Μπάιντει σε δημοσκοπήσεις βρίσκονται πολύ χαμηλά.
Έτσι, δεχόμενος ο Μπάιντεν πιέσεις εκ των έσω, έχει τηλεφωνήσει επανειλημμένα στον Νετανιάχου τονζίοντά του, ότι το Ισραήλ πρέπει να εκτελέσει τη στρατιωτική του εκστρατεία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης ολοένα και περισσότερο για παύση των μαχών για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και των ομήρων με ασφάλεια, αν και αντιστέκονται στις εκκλήσεις για πλήρη κατάπαυση του πυρός.
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση» είχε δηλώσει τη Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ο Μπάιντεν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι συζήτησε το θέμα και το πώς θα λειτουργούσε μια παύση εχθροπαξιών με τον Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.
Αμείλικτος ο Νετανιάχου
Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ισραήλ διέκοψε για λίγο τις εχθροπραξίες -όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι- για να απελευθερωθούν δύο Αμερικανοί όμηροι, δεν σημαίνει ότι το Τελ Αβίβ δέχεται την παύση των εχθροπραξιών που ζητάνε οι Αμερικανοί.
Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε τη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου ότι ήταν αντίθετος σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δίχως την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ πιέζουν για ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων, προτείνοντας περισσότερα «χειρουργικά» πλήγματα ακριβείας με στόχο τους ηγέτες της Χαμάς. Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται στη Γάζα και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τα μεγάλη κλίμακας πλήγματα, όπως ήταν ο βομβαρδισμός ενός προσφυγικού καταυλισμού, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μπορεί ο Ο Λευκός Οίκος να αρνείται να εξετάσει εάν το χτύπημα ήταν «κατάλληλο», ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί με τις απώλειες μεγάλης κλίμακας.
«Αυτές είναι οι επιχειρήσεις τους και αυτοί –και μόνο αυτοί– μπορούν να μιλήσουν για τις αποφάσεις στόχευσης και τον τρόπο που διεξάγουν τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Αυτό που θα κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών μας, των διδαγμάτων που μάθαμε σε αυτού του είδους τον πόλεμο καθώς τολμούν να λάβουν αυτές τις επιχειρησιακές αποφάσεις».
Οι Ισραηλινοί όμως δεν πτοούνται προς μεγάλη απογοήτευση πολλών στην Ουάσινγκτον. Τη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα «με όλη του τη δύναμη». Προσθεσε μάλιστα ότι δεν θα επιτρέψει να περάσουν καύσιμα στη Γάζα, τα οποία οι ΗΠΑ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι χρειάζονται για τη λειτουργία γεννητριών για νοσοκομεία και εγκαταστάσεις ύδρευσης.
Αποκλίσεις στου μακροπρόθεσμους στόχους
Η ωμή στρατιωτική προσέγγιση του Τελ Αβίβ, όμως δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που δημιουργεί ρήγμα στις σχέσεις Τελ Αβίβ-Ουάσινγκτον. Ενώ ο Νετανιάχου είναι κατά της συνύπαρξης δύο κρατών, ο Μπάιντεν ζητά ολοένα και περισσότερο τη ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με τον υπουργό Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν να προβαίνει σε συζητήσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι θα ακολουθήσει για το Ισραήλ και τη Γάζα μετά τιν πόλεμο.
«Είμαστε και θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις με εταίρους σε όλη την περιοχή και πολύ πιο πέρα για το τι θα ακολουθήσει όταν η Χαμάς ηττηθεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Παρασκευή. «Το καλύτερο μονοπάτι, ίσως και το μόνο μονοπάτι, όπως είπα, είναι μέσα από δύο κράτη για δύο λαούς».
Την ίδια στιγμή όμως, οι Ισραηλινοί βρίσκονται μάλλον σε σύγχυση, δίχως να βλέπουν μακροπρόθεσμα. «Οι Ισραηλινοί δεν είναι ξεκάθαροι για το τι θα σήμαινε το τέλος του πολέμου για το μέλλον της Γάζας» αναφέρει η Wall Street Journal. «Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι στόχος είναι να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και την ικανότητά της να κυβερνά, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα συμφέρον να επανακαταλάβει μόνιμα τη Γάζα. Και κάποιοι στην ισραηλινή ακροδεξιά έχουν υποστηρίξει την κατοχή της Γάζας μακροπρόθεσμα ή την ώθηση των κατοίκων της Γάζας στην περιοχή του Σινά της γειτονικής Αιγύπτου, στην οποία οι Αιγύπτιοι ηγέτες αντιτίθενται».
Η λύση των δύο κρατών, η παύση των εχθροπραξιών και η σεβασμός του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ εντάσσονται στο ευρύτερο πλάνο της Ουάσινγκτον να υπάρξει τέτοια διαχείριση της αραβοϊσραηλινής κυβέρνησης, ώστε να μην διαραγεί η δυτική συμμαχία ενόψει των μεγάλων αντιπάλων στην ανατολή.
«Η κυβέρνησή Μπάιντεν προσπαθεί να κρατήσει τους συμμάχους της ενωμένους ενάντια στο Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα» αναφέρει η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα. Μπορεί τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ να θέλουν να αποφύγουν έναν μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο, ωστόσο, όπως προσθέτει, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να αναλάβει περισσότερους κινδύνους, απ’ ότι οι ΗΠΑ, προκειμένου να νικηθεί η Χαμάς.