Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ζήσουμε το επόμενο μεγάλο ιδεολογικό μπρα ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο που θα δίνει το «πράσινο φως» στην ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Από ό,τι μαθαίνω, ως τις αρχές του Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και να ανεβεί στη δημόσια διαβούλευση, με στόχο να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ακόμη και πριν αυτή κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της εξασφάλισης ευρύτερων συναινέσεων, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μεσολαβήσει και ένα ακόμη βήμα. Πριν από τη δημοσιοποίησή του το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στους πρυτάνεις όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για να το μελετήσουν και να το συζητήσουν στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που είναι προγραμματισμένη να συνέλθει στις 15 Δεκεμβρίου. Οσο για την αντιπολίτευση, η περισσότερη προσοχή είναι στραμμένη στο ποια στάση θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η θέση των υπολοίπων κομμάτων θεωρείται από το Μαξίμου πάνω-κάτω προδιαγεγραμμένη. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μόνο εφόσον μελετήσουν προσεκτικά το τελικό νομοσχέδιο.
Πόθεν έσχες
Καινούργια δουλειά θα πιάσουμε από σήμερα, από τις 10.30 το πρωί, οι κοινοβουλευτικοί και λοιποί πολιτικοί συντάκτες, με τη δημοσίευση των 1.034 δηλώσεων πόθεν έσχες όλων των υπόχρεων πολιτικών προσώπων. Δηλαδή πολιτικών αρχηγών, των βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων κ.ά. Οι δηλώσεις που θα δούμε είναι αυτές του 2022 (χρήση του 2021 δηλαδή). Κι, άρα, επειδή είδα ήδη κάποια μπερδεμένα σχόλια, όχι, δεν θα περιλαμβάνεται δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόχρεος από τη μέρα της εκλογής του και, κατά τον νόμο, θα πρέπει να καταθέσει την πρώτη του δήλωση εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της.
Οι προτάσεις Κασσελάκη
Σημειώνω, πάντως, μιας και τον ανέφερα, ότι μέσα στις προτάσεις που έδωσε στον Μητσοτάκη ο Κασσελάκης στην προ ημερών συνάντησή τους μια αφορούσε τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ώστε, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, να αποκαλύπτεται και το «πόθεν». Μεταξύ άλλων ζήτησε και μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές όπως, π.χ. η αναλυτική δημοσίευση όλων των στοιχείων των δανείων που έχουν λάβει τα υπόχρεα πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή κι αυτός, μια και πλέον περιλαμβάνεται.
Νίκη της Λευκωσίας
Εκτός συνόδου του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Καζακστάν έμεινε το ψευδοκράτος, με τη Λευκωσία να δίνει διπλωματική μάχη έναντι της Αγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση και να κερδίζει. Η Κυπριακή Δημοκρατία άλλωστε πρόσφατα αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Καζακστάν και άνοιξε προξενείο στη Λευκωσία, ενώ έγιναν και οι απαραίτητες διπλωματικές παρεμβάσεις ώστε να μη λάβει πρόσκληση το ψευδοκράτος. Με τον Ερντογάν να εκφράζει την πεποίθηση ότι στην επόμενη σύνοδο τα Κατεχόμενα θα δώσουν το «παρών» με το καθεστώς του παρατηρητή.
Κοινές παρουσίες
Ως εσωκομματικό μήνυμα «διαβάζεται» η κοινή παρουσία του Αλέξη Χαρίτση και άλλων στελεχών του κύκλου της Εφης Αχτσιόγλου στο τραπέζι που έγινε με τον Στέφανο Κασσελάκη και κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε wine bar της Κορίνθου, στο πλαίσιο της περιοδείας που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος στην περιοχή. Οι δυο τους τα έλεγαν σε καλό κλίμα για αρκετή ώρα, μαζί και με το ντουέτο των γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ, τη Ράνια Σβίγγου και τον Γιώργο Βασιλειάδη. Κίνηση ενδεικτική – ίσως – του ότι η «ομάδα της Εφης» δεν κινείται παράλληλα και στην ίδια γραμμή με την Ομπρέλα.
Χωρίς τον Μπλίνκεν στη Σούδα
Το αεροσκάφος του Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Σούδα, αλλά χωρίς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος πάτησε κυπριακό και όχι ελληνικό έδαφος, αφού έκανε στάση για λίγη ώρα στη Λάρνακα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές (στρατιωτικές και διπλωματικές) στη Σούδα στάθμευσε το δεύτερο σκάφος του αμερικανού ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο Μπλίνκεν δεν βρέθηκε στην Κρήτη αφού ο ανεφοδιασμός έγινε στην Κύπρο.