«Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης»: οι φράσεις αυτές από τον χαιρετισμό του Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση προς τιμή του, που διοργανώθηκε από το «Δίκτυο» της Αννας Διαμαντοπούλου, το Ιδρυμα Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», συνοψίζουν μια τεράστια πολιτική διαδρομή, όπως αυτή περιγράφηκε και χθες στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Ενα μεγάλο, παρατεταμένο χειροκρότημα με την είσοδό του στην αίθουσα και αργότερα, όταν ανέβηκε στη σκηνή, ήταν το «ευχαριστώ» των παριστάμενων στον Κώστα Σημίτη για την προσφορά του στη χώρα. Κι εκείνος, με πολιτικές ρίζες που δεν απαρνήθηκε ποτέ («Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας»), έκλεισε τη βραδιά μιλώντας για αλλαγές που δεν είναι εύκολες, γιατί υπάρχουν αντιστάσεις: «Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. (…) Να έχουμε το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο».
Στην εισαγωγική της ομιλία, η Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε για τον εκσυγχρονισμό που «για μεγάλα διαστήματα ξαποσταίνει και μένει κάθε φορά να τραβήξει προς τη δόξα ξανά». Είπε πως ο Σημίτης είναι ένας επαναστάτης με αιτία, αιρετικός με άποψη και πειθαρχημένη διαφωνία, αλλά και μια ιδεολογική ταυτότητα που ορίζει τη σχέση του με την κοινωνία.
«Παγκόσμιος statesman»
Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, ο Σημίτης περιγράφηκε από τον πρέσβη επί τιμή, Αριστείδη Αγαθοκλή, ως «παγκόσμιος statesman» για τους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο Γιάννης Βούλγαρης υπενθύμισε ότι η εντολή που έλαβε ο Σημίτης ήταν «να υπερβεί τον κομματικό του χώρο». Ο Γιάννης Στουρνάρας περιέγραψε μια άγνωστη ιστορία για την ισοτιμία του ευρώ, για τα 7 πρόσωπα που, με εντολή πρωθυπουργού, δεν μπορούσαν να πουν λέξη ούτε στη σύζυγό τους – «όταν λέμε επτά εννοούμε επτά. Και αν κάποιος παραμιλάει το βράδυ να πάει να κοιμηθεί σε διπλανό δωμάτιο», τους είχε πει τότε ο Σημίτης. Στα βίντεο που ακολούθησαν, ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε «περήφανος» που οι θητείες τους συναντήθηκαν, ο Ζακ Ντελόρ έκανε λόγο για την κοινή ηθική αντίληψη που έχουν για την εξουσία, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για έναν «θαρραλέο πολιτικό» και ο Ρομάνο Πρόντι θυμήθηκε πως συνεργάστηκαν αθόρυβα, «χωρίς κραυγαλέα οράματα».
Ηταν όλοι εκεί
Ενδεικτικές του αποτυπώματος του Σημίτη ήταν οι παρουσίες στο ΙΜΕ χθες το απόγευμα: η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δύο υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί (Παναγιώτης Πικραμμένος και Ιωάννης Σαρμάς), ένας κοινής αποδοχής (Λουκάς Παπαδήμος) έδωσαν το παρών, καθώς επίσης και τεχνοκράτες όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γιάννης Σπράος και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Επιχειρηματίες όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης όπως ο Χάρης Δούκας και ο Στέλιος Αγγελούδης.
Από την κυβέρνηση, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν εκεί ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Θανάσης Κοντογεώργης, η Λίνα Μενδώνη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο Πάνος Τσακλόγλου. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όλες οι πτέρυγες θέλησαν να τιμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό: ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, νυν και πρώην βουλευτές, ιστορικά στελέχη του κόμματος και πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Μανώλης Οθωνας κ.ά., αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το παρών με βίντεο-μήνυμα, στο οποίο τόνισε πως η Σημίτης «σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας». Ενδεικτικό της σχέσης του Σημίτη με το κόμμα του, η οποία ακόμα συνεχίζεται, είναι πως σε «πηγαδάκι» στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσία του Ανδρουλάκη, τόνισε πως ήθελε να ξεκινήσει τον χαιρετισμό του με μια αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, για να γίνει κατανοητή σε όλους η πολιτική σύνδεση της παρακαταθήκης του.