Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο γαλάζιοι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς είχαν κοινή παρουσία σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν στελέχη – από όλες τις «τάσεις» – της ΝΔ και κυβερνητικοί παράγοντες. Ηταν ωστόσο η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης παρέστη – χωρίς δηλαδή να ανέβει και ο ίδιος στο πόντιουμ – σε ομιλία του Καραμανλή. Εξάλλου μετά την αναπροσαρμογή στο αρχικό πρόγραμμα της εκδήλωσης της οργάνωσης γυναικών «Παναθηναϊκή» για την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς ο Καραμανλής σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να κλείσει την εκδήλωση μετά τις 20.30 αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μέρες συμφωνήθηκε να απευθύνει την ομιλία του μία ώρα νωρίτερα, αμέσως μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο Μητσοτάκης παρευρέθηκε και στον χαιρετισμό του Κώστα Σημίτη στην παράλληλη εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οι αναφορές του Καραμανλή ήταν μάλιστα εκτεταμένες για το πολιτικό παράδειγμα της Μαριέττας Γιαννάκου – το ύφος και το ήθος της εξουσίας δηλαδή. Ο χαρακτήρας της, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «χρησιμεύει πάντα για όλους μας ως φωτεινός φάρος σε ομιχλώδες τοπίο» γιατί «ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας». Εξού και χαρακτήρισε ως σπουδαιότερη προσφορά στα κοινά, «πέρα από το σημαντικό έργο της», τη διαδρομή της. «Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης» σημείωσε. Ο Καραμανλής αναφέρθηκε και στις κινήσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων, μιλώντας για προσπάθεια «που προσέκρουσε σε κοντόφθαλμες κομματικές και συντεχνιακές παρωπίδες» και, άρα, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για το ΠΑΣΟΚ. «Είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση» σχολίασε «ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών».
Η αιχμή του Κακλαμάνη
Στο μεταξύ ως έμμεση νύξη για την αποχώρηση του Μητσοτάκη μετά την ομιλία του Καραμανλή ώστε να προλάβει να παραστεί στην εκδήλωση για τον Σημίτη (κάτι που ο ίδιος θεωρούσε «αυτονόητο», όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του) ερμηνεύτηκε η αναφορά του Νικήτα Κακλαμάνη «στα πρόσωπα των δύο πρώην πρωθυπουργών, που είναι ακόμη στην αίθουσα» με την οποία θέλησε να καλωσορίσει «την όλη Νέα Δημοκρατία, την παλιά και τη νέα, την κεντροφιλελεύθερη και την παραδοσιακή λαϊκή πτέρυγά της». Ο ίδιος είπε για τη Μαριέττα Γιαννάκου ότι δεν δίστασε να πει μεγάλα «όχι» προκειμένου να πει τα μεγάλα «ναι» στην άσκηση της πολιτικής.
Στη Βουλή το αρχείο της
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε ότι η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε πολιτικός των ευρύτερων συναινέσεων και μια προσωπικότητα που «μετέτρεψε τη δουλειά σε προσφορά, την προσφορά σε αναγνώριση και την αναγνώριση σε δικαίωση». Το αρχείο της βρίσκεται ήδη στη Βουλή και θα είναι διαθέσιμο σύντομα, ενώ ομιλία απηύθυνε επίσης ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ και στο τέλος έγινε ανοιχτή συζήτηση, υπό τον συντονισμό της Μαριάννας Πυργιώτη, με τους Κακλαμάνη, Πέτρο Ευθυμίου, Ανδρέα Καραμάνο, Βάσω Κόλλια.