Το ματς Κοπεγχάγη – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θα μεταδώσει απόψε το Mega (22.00) δεν ανήκει στην κατηγορία των ευρωπαϊκών ντέρμπι αλλά είναι ένα αληθινά σημαντικό ματς κυρίως για την κάποτε κραταιά αγγλική ομάδα. Στο προηγούμενο παιχνίδι μεταξύ των δύο στο Ολντ Τράφορντ, πριν από λίγες μέρες, για να κερδίσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να έχει ελπίδες πρόκρισης χρειάστηκαν δύο σπάνια γεγονότα: το πρώτο να σκοράρει ο αμυντικός Χάρι Μαγκουάιρ (γνωστός στην Ελλάδα κυρίως γιατί κάποτε συνελήφθη στη Μύκονο σε κατάσταση απερίγραπτη…) και να πιάσει ένα πέναλτι ο τερματοφύλακας Ονάνα (που οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας είχαν ψηφίσει τον μήνα Σεπτέμβριο ως τη χειρότερη μεταγραφή της χρονιάς). Ο Μαγκουάιρ σκοράρει σπάνια. Το πέναλτι που έπιασε ο Ονάνα είναι η πρώτη στιγμή προσφοράς του στην ομάδα που τον χρυσοπλήρωσε. Να δούμε αν αυτά τα δύο απρόβλεπτα θα βοηθήσουν την αγγλική ομάδα να αλλάξει τη σεζόν της. Που σαφώς δεν είναι η καλύτερη.
Ετοιμη
Εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί και μια φημολογία που θέλει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι έτοιμη να αλλάξει προπονητή. Ο Ολλανδός Τεν Χαγκ δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και ένα είδος ομοιότητας με τον «μάτσο» ηθοποιό Τζόναθαν Στέιθαμ που είναι πολύ δημοφιλής στην Αγγλία δύσκολα μπορεί να καταμετρηθεί στα υπέρ του. Σε περίπτωση ήττας στη Δανία αυτή η φημολογία πάλι θα φουντώσει. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να αλλάξει προπονητή τώρα η Γιουνάιτεντ. Από την κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος απέχει πάρα πολύ. Δεν υπάρχει προπονητής που να μπορεί να την οδηγήσει φέτος στη διεκδίκηση του τίτλου. Αν ηττηθεί και στη Δανία ελαττώνονται τρομερά και οι ελπίδες της να συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε για ποιον λόγο να αλλάξει τον Ολλανδό; Μερικές φορές το να κάνει μια ομάδα μια μέτρια χρονιά είναι για έναν προπονητή ό,τι καλύτερο. Το βλέπουμε και συχνά στην Ελλάδα…
Ρονάλντο
Από την άλλη, η μόνη εντυπωσιακή στιγμή του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει η στιγμή που έδιωξε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το να τα βάλεις με έναν σταρ τέτοιου διαμετρήματος και να τον οδηγήσεις στην έξοδο θέλει όντως κότσια, αν είσαι προπονητής. Αυτά είναι δύσκολα ακόμα και για ιδιοκτήτες ομάδων. Αλλά αν αποτελούσε επιτυχία για έναν προπονητή το να διώξει έναν παίκτη, θα γινόμασταν όλοι προπονητές. Το να διώχνεις κάποιον είναι εύκολο: δύσκολο είναι να τον αξιοποιήσεις.
Σύλληψη
Στο μεταξύ, ενώ περιμένουν όλοι την απόφαση της Επιτροπής Εφέσων για την τύχη του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟ που διακόπηκε, έγινε γνωστό χθες ότι συνελήφθη ο τύπος που πέταξε την περίφημη κροτίδα. Σύμφωνα με τα λίγα που έγιναν γνωστά είχαμε ταυτοποίηση ενός 21χρονου, ενώ όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις μάθαμε πως «σχηματίστηκε δικογραφία για απλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση της αθλητικής νομοθεσίας». Το ότι ο ταυτοποιημένος είναι 21 ετών και ρίχνει κροτίδες σε γήπεδα μαρτυρά πως έχουμε μια ακόμα περίπτωση κάποιου που δεν θέλει να μεγαλώσει, αλλά να παραμείνει ανώριμος και ανόητος σαν επτάχρονο παιδάκι.
Ποινή
Εχω μεγάλη περιέργεια ποια θα είναι η δική του ποινή. Πιστεύω πως δεν θα του συμβεί απολύτως τίποτα το δυσάρεστο. Θα ταλαιπωρηθεί πηγαίνοντας δυο-τρεις φορές στην Ευελπίδων. Οι δικηγόροι του θα ισχυριστούν πως κροτίδες στα γήπεδα πέφτουν διαρκώς, αλλά απλά ο πελάτης τους υπήρξε άτυχος διότι το παιχνίδι διακόπηκε. Θα βρεθούν διάφοροι μάρτυρες υπεράσπισης που θα ορκιστούν ότι αυτό που συνέβη είναι μια κακιά στιγμή. Θα τιμωρηθεί με αναστολή ή θα του επιβληθεί η υποχρέωση να περνά από κάποιο αστυνομικό τμήμα για κάποιο διάστημα. Και δεν το λέω για να καταδείξω ότι υπάρχει ατιμωρησία κ.λπ. Αλλά γιατί η γελοιότητα της πράξης του απλά δεν μπορεί να τιμωρηθεί επαρκώς…
Γιούτσος
Θλίψη προκάλεσε η είδηση ότι έφυγε στα 81 του χρόνια ο Νίκος Γιούτσος, που υπήρξε ένας από τους αέρινους εξτρέμ του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν αυτό γίνει επαγγελματικό. Οι πιο πολλοί έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι στο άκουσμα του ονόματός του φέρνουν στο μυαλό την έκφραση «έμπαινε Γιούτσο», ένα από τα θρυλικότερα συνθήματα των ελληνικών γηπέδων που ακουγόταν την εποχή που στις εξέδρες των γηπέδων δεν σύχναζε κόσμος που έβριζε μανάδες και πατεράδες. Εγώ που την εποχή δεν την πρόλαβα, όταν άκουγα για τον Γιούτσο θυμόμουν μια ιστορική του απάντηση σε μια συνέντευξή του στην οποία διηγούνταν τα πρώτα του χρόνια στην Ελλάδα. Ελεγε πως επειδή είχε έρθει από την Ουγγαρία οι αμυντικοί που τον μάρκαραν τον έλεγαν «παλιοκομμούνι» και τον συμβούλευαν να γυρίσει στη Βουδαπέστη. Δεν θυμάμαι κανέναν άλλο που να ισχυρίζεται κάτι ανάλογο: αυτή του η απάντηση ήταν πολύ ενδεικτική και για τα ήθη της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ο Γιούτσος που είχε γεννηθεί στην Καστοριά επέστεψε στην Ελλάδα το 1964. Από τον Εμφύλιο είχαν περάσει περίπου είκοσι χρόνια. Ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν φύγει από την Ελλάδα το 1947. Κι όμως για τους αντιπάλους του το να τον αποκαλούν «παλιοκομμούνι» ήταν ένας τρόπος για να του σπάσουν τα νεύρα. Στο μεταξύ, το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο Γιούτσος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να επιστρέψει στην Ουγγαρία. Ηταν ένας σταρ του ουγγρικού πρωταθλήματος που ήταν πολύ ανώτερο από το δικό μας και για να μείνει στην Ελλάδα αρχικά έλεγε ότι του πήραν το διαβατήριο!
Ατραξιόν
Οχι ότι τα κατάφεραν και πολλοί να τον εξοργίσουν. Ο Γιούτσος στα δέκα χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό ήταν μια αληθινή ατραξιόν. Με την παρουσία του συνέδεσε τον «Ολυμπιακό του Μπούκοβι» με τον «Ολυμπιακό του Γουλανδρή» καθώς ήταν από τους σχετικά λίγους που αγωνίστηκαν και στις δύο ομάδες. Φόρεσε και 15 φορές συνολικά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και σημείωσε 6 γκολ. Εβρισκα πάντα πολύ ωραίο ότι το ντεμπούτο του το έκανε στις 23 Μαΐου 1965 στον εκτός έδρας αγώνα της Εθνικής μας εναντίον της ΕΣΣΔ, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1966. Είχε τον σοσιαλισμό στο αίμα του…
Συναρπαστική
Προσωπικά τον θυμάμαι τη δεκαετία του ’90 και ως υπηρεσιακό προπονητή του Ολυμπιακού: ένιωθε στρατιώτης του συλλόγου – η προπονητική καριέρα δεν τον ενδιέφερε ποτέ. Τον Ολυμπιακό έμαθε να τον αγαπάει πολύ, όπως και τον Πειραιά. Ενα διάστημα υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος νομίζω εκλεγμένος με την παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα. Εφυγε έχοντας ζήσει μια συναρπαστική ζωή. Ας είναι ελαφρύ το χώμα.