«Κατά την εξωτερική επισκόπηση και εξέταση διαπιστώθηκε ότι το πτώμα βρισκόταν σε στάδιο προχωρημένης σήψης ιατρικής αλλοίωσης και ολικής οργανικής αποσύνθεσης. Κατά τη διάνοιξη της κοιλιακής και θωρακικής κοιλότητας διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των εσωτερικών και παρεγχυματικών οργάνων είχαν απώλεια της ανατομοφυσιολογικής και ιστολογικής εικόνας της δομής τους. Με δεδομένη την έλλειψη αξιόπιστων μακροσκοπικών, νεκροτομικών ευρημάτων δεν δύναται να προσδιορισθεί η ακριβής αιτία θανάτου. Ομως αναμένονται από το αρμόδιο εργαστήριο τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για διερεύνηση πιθανής δηλητηρίασης».
Αυτό είναι ένα από τα 120 πορίσματα νεκροτομών που εντάσσονται κάθε χρόνο στους ογκώδεις φακέλους που σχηματίζει η ΕΛ.ΑΣ., η οποία ερευνά διεξοδικά και με κλήσεις πολλών μαρτύρων το ενδεχόμενο δολοφονίας… ζώων συντροφιάς. Σε καθεμία από αυτές τις έρευνες, μάλιστα, απασχολούνται σε μηνιαία βάση τουλάχιστον τέσσερις – πέντε αστυνομικοί, ακολουθώντας διαδικασίες που θυμίζουν διεξοδική αναζήτηση ενόχων σε εγκληματικές ενέργειες με ανθρώπινες απώλειες.
Ομως, σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και ενημερώσεις ηγετικών στελεχών του Σώματος, οι εν λόγω υποθέσεις πιέζουν και δημιουργούν μεγάλο φόρτο στις ήδη αποδυναμωμένες κατά 60%-80% αστυνομικές υπηρεσίες. «Πολλές φορές “χάνονται” περιπολικά στη μεταφορά των νεκρών ή τραυματισμένων ζώων – χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό ή εξοπλισμό –, στην ανταλλαγή εγγράφων με κτηνιατρικά κέντρα, σε λήψεις καταθέσεων για δύσκολες και σύνθετες υποθέσεις κακοποίησης. Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται οι ενδελεχείς, πολυήμερες έρευνες να οδηγούν τελικά στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι των άτυχων τετράποδων ήταν αποτέλεσμα επιθέσεων από άλλο ζώο, κάποιου χτυπήματος από όχημα κ.ο.κ. Προφανώς, είναι μεγάλο ζητούμενο η προστασία των ζώων, η σύλληψη των ασυνείδητων που τα βασανίζουν και είναι απόλυτα κατανοητή η ευαισθητοποίηση των πολιτών, παρότι ορισμένες φορές υπάρχουν υπερβολές. Ωστόσο, πρέπει να μην υπάρχουν κενά σε κρίσιμους τομείς αστυνόμευσης που σχετίζονται με τον περιορισμό της εγκληματικότητας, με τις περιπολίες και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει παντού να υπάρχει μέτρο, ισορροπία, προσαρμογή των αστυνομικών ενεργειών και ενίσχυση του προσωπικού», λένε στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
1.000 καταγγελίες κάθε μήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μηνιαία βάση η ΕΛ.ΑΣ. δέχεται περί τις 1.000 καταγγελίες για κακοποίηση – κυρίως – γατιών και σκυλιών, με τον αριθμό αυτό να παρουσιάζει φέτος αύξηση της τάξης του 150% σε σχέση με το 2022. Επιπλέον, κάθε μήνα σχηματίζονται περίπου 210 δικογραφίες για βασανιστήρια ή θανάτους ζώων, καταγράφονται περίπου 41 συλλήψεις και επιβάλλονται κατά μέσο όρο 215 πρόστιμα που ξεπερνούν μηνιαίως τα 780.000 ευρώ.
Το 45%-50% αυτών των υποθέσεων αφορά την Αττική, όπου κάθε μήνα υπάρχουν 420-450 καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων – αριθμοί που παρουσιάζουν αύξηση κατά 360% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των αναφορών για θανάτωση ζώων ανέρχεται στις 130 μηνιαίως, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (Δυτική Ελλάδα, Στερεά, Πελοπόννησος κ.ο.κ.) καταγράφονται μηνιαίως περίπου 40-50 σχετικές καταγγελίες. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, τα αστυνομικά τμήματα των πυκνοκατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας ασχολούνται με τουλάχιστον δέκα τέτοιου είδους αναφορές μηνιαίως, με τις καταγγελίες να οδηγούν συχνά σε σχηματισμό φακέλων και εξέταση όλων των δεδομένων που θυμίζουν… CSI.
Δηλητηριάσεις από φόλες
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Διεύθυνση του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών στην Αγία Παρασκευή και ειδικότερα στα Εργαστήρια Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής και Ιστολογίας (με προϊστάμενο τον Δ. Βουρβίδη) αλλά και στο Εργαστήριο Τοξικολογίας (με προϊσταμένη την Π. Μιχαλοπούλου) πραγματοποιούνται ετησίως εκατοντάδες νεκροψίες και τοξικολογικές εξετάσεις σε τετράποδα.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται 100-120 νεκροτομές, από τις οποίες ποσοστό περίπου 95% αφορά νεκρές γάτες που έχουν παραδοθεί από τους πολίτες. Από αυτά τα περιστατικά, σε ποσοστό 85% εξετάζεται το ενδεχόμενο δηλητηρίασης ή τοξίκωσης (θάνατος από τρόφιμα και φυτά που είναι τοξικά για τον σκύλο και τη γάτα). Ακόμη, στο Εργαστήριο Τοξικολογίας εξετάζονται ετησίως δείγματα από περίπου 70 γάτες, με το ποσοστό δηλητηριάσεων να είναι της τάξης του 50%-60%, και 300-350 σκυλιά από όλη τη χώρα, με το ποσοστό θανάτων που αποδίδεται σε σκόπιμη ενέργεια (φόλες κ.ο.κ.) να ανέρχεται περίπου στο 70%.