Η πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας θα είναι εκ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στη σημερινή Διάσκεψη στο Παρίσι, όπου θα συμμετέχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν. Θυμίζω ότι για το συγκεκριμένο εγχείρημα, που χαρακτηρίζεται επιχειρησιακά πολύ σύνθετο, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία βρίσκονται σε μια ανοιχτή συνεννόηση εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, αναζητώντας συνεχώς τρόπους να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία για αποστολή πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην αποστολή πλοίου το οποίο θα μπορούσε, επίσης, και να απομακρύνει τραυματίες και παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.
Ανυπέρβλητα εμπόδια
Δυστυχώς βέβαια, όπως ομολογούν διπλωματικές πηγές, η πρωτοβουλία αυτή τόσες μέρες μοιάζει οριακά ανέφικτη. Εξού και – όπως λένε γαλλικές πηγές – ο Μακρόν έλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει τάχιστα αυτή την έκτακτη τρίωρη διάσκεψη σήμερα, στο περιθώριο του 6ου Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένο για τις 10-11 Νοεμβρίου στο Palais Brongniart. Σημειώνω ότι στο Φόρουμ αυτό την Ελλάδα θα εκπροσωπούσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία όμως, όπως ανακοίνωσε χθες, ασθενεί με ίωση και δεν θα παραστεί.
Συνάντηση με Σταγιέχ
Για να επιστρέψω, όμως, στη Διάσκεψη για τη Γάζα, πρέπει να επισημάνω ότι πρόκειται επί της ουσίας για μια έκτακτη συνάντηση συντονισμού, άτυπη, μια προσωπική πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου, συνδεδεμένη με τη διατυπωμένη πρόθεσή του να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Εξού και έχει περάσει αρκετά χαμηλά στη διεθνή ειδησεογραφία. Ο Μακρόν, πάντως, έχει καλέσει ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών της επίμαχης περιοχής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Σαρλ Μισέλ, εκπροσώπους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ΜΚΟ που έχουν παρουσία στη Γάζα, αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Μητσοτάκης μάλιστα το πρωί, πριν από την κυρίως διάσκεψη, θα έχει κι ένα τετ α τετ με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ. Το Ισραήλ δεν θα εκπροσωπηθεί, όμως το Ελιζέ διαμηνύει ότι ο Μακρόν θα ενημερώσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφωνικά για όσα συζητηθούν. Τηλεφωνικά τα είπε χθες και με έναν άλλον απόντα, τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου.
Νέα εύσημα από τον Πάιατ
Οι συνέπειες ενός άλλου πολέμου, εκείνου στην Ουκρανία, επικράτησαν στο 7ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου είδαμε μαζί ως ομιλητές τον τέως και τον νυν πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και Τζορτζ Τσούνη. Ο Πάιατ ξαναβρέθηκε στα μέρη μας, καλεσμένος με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών με το χαρτοφυλάκιο της ενεργειακής πολιτικής. Και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής, ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, δίνοντας έμφαση στη σημασία της επέκτασης του σταθμού της Ρεβυθούσας και της ολοκλήρωσης του σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης. Οσο για τον Τσούνη, στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα ταχύτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σημείωσα μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψή του: «Το 30% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας προέρχεται από τον λιγνίτη», είπε και «σε δύο χρόνια το ποσοστό αυτό θα είναι στο 0%».
Ο Αδωνις, τα Τέμπη και το χαμένο τακτ
Ο αυθορμητισμός μπορεί να είναι ελκυστικός αλλά, καμιά φορά, χρειάζεται και λίγο τακτ. Αυτή τη σκέψη έκανα ακούγοντας το σχόλιο του Αδωνη Γεωργιάδη για την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη και την προανακριτική που σχεδιάζει να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Και για να μην τον αδικήσω θα το παραθέσω ολόκληρο: «Κατά τη γνώμη μου ο κυριότερος λόγος που έχει αυτή την κυριαρχία (σ.σ.: ο Μητσοτάκης) είναι γιατί όλοι του οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν αποφασίσει – δεν ξέρω για ποιους λόγους – αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πράγματι τους Ελληνες, να ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν, παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα, πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη. Και πόσοι ενδιαφέρονται για την ακρίβεια, πόσοι ενδιαφέρονται για να βρει το παιδί τους δουλειά, πόσοι ενδιαφέρονται για το Μεταναστευτικό, πόσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια;». Διερωτώμαι γιατί πρέπει να τίθενται αντιπαραθετικά τα ζητήματα αυτά. Ειδικά όταν υπάρχουν 57 οικογένειες που θρηνούν ακόμη τους δικούς τους ανθρώπους, τα παιδιά τους, που χάθηκαν στα Τέμπη, λίγη προσοχή δεν βλάπτει…