Στη διπλή ατζέντα «καθημερινότητας» και «μεταρρυθμίσεων» ποντάρει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να καλλιεργήσει από την πρώτη φάση της νέας τετραετίας την εικόνα μιας ομάδας διακυβέρνησης υπεράνω των στενών κομματικών τειχών, με ανοιχτό πάντως το στοίχημα για την κυβέρνηση να μη μείνει στην επικοινωνία αλλά να περάσει στο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Σε περίοδο έντονων διεργασιών έως σοβαρών αναταράξεων στο αντιπολιτευτικό σκηνικό, ο στόχος του Πρωθυπουργού, να απευθύνεται αποτελεσματικά σε ακροατήρια που, σύμφωνα με το δικό του σκεπτικό, κοιτάζουν πέρα από ταμπέλες του παρελθόντος ή και έχουν μικρή κομματική ταύτιση, διατρέχει την προσήλωσή του στον κεντρώο προσανατολισμό. Εξού και η ανάγκη ενότητας της παραδοσιακής ΝΔ που δεν έχει υποδεχτεί πάντα με ενθουσιασμό όλα τα πρωθυπουργικά «ανοίγματα» και ταυτόχρονα η σημασία διεύρυνσης του ζωτικού χώρου της παράταξης – δύο μηνύματα τα οποία επιχειρήθηκαν πιο πρόσφατα μέσα από την παρουσία του Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου και για τον Κώστα Σημίτη – «οδηγούν» το Μαξίμου σε συνεχή στάθμιση κινήσεων και ρητορικής.
Την ώρα που ο απόηχος της εκδήλωσης για τον Σημίτη – συγκεκριμένα η ρητορική του Στέφανου Κασσελάκη μετά την κενή καρέκλα του στον «Ελληνικό Κόσμο», ώρες αφότου ο ίδιος είχε καθίσει στον πράσινο καναπέ του Νίκου Ανδρουλάκη – έφερνε χθες νέες συγκρούσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ αλλά και Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός επανερχόταν στον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».
Η πλατφόρμα
Είναι ο όρος που ο ίδιος έφερε στο προσκήνιο μετά τις εκλογές ως πολιτική πλατφόρμα για τη νέα τετραετία του, διεκδικώντας αποκλειστικά για την κυβέρνηση της ΝΔ τον ρόλο του κύριου εκφραστή του κεντρώου χώρου. «Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μια σημαντική επένδυση για το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποτελεί ταυτόχρονα επένδυση για το μέλλον της χώρας» είπε από την Αρκαδία και μίλησε για «μία ακόμα όψη του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης», αναφερόμενος στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, στην ανάπτυξη του τουρισμού και στη βελτίωση «σε πολλά πεδία της καθημερινότητας» του πολίτη.
«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» έλεγε στους υπουργούς του την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στον χαρακτηρισμό «κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα» είπε ότι «εκπροσωπώ έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, προσπαθούν και βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα του παρόντος μιλώντας με όρους μέλλοντος», χρεώνοντας στον Κασσελάκη ρητορική «του χθες, της τοξικότητας και της παραπληροφόρησης».
Η διπλή πίεση
Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, η ατζέντα που προωθεί στον δημόσιο διάλογο και οι ανησυχίες της, όπως προκύπτουν από ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων στις μετρήσεις κοινής γνώμης, μαρτυρούν ότι το Μαξίμου πιέζεται και για λύσεις στην καθημερινότητα και για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Είναι τα δύο πεδία, όπως αναγνωρίζουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, που θα κρίνουν καθοριστικά την απήχηση της κυβέρνησης στις πιο απαιτητικές δεξαμενές και στα οποία το Μαξίμου θα προσπαθεί έναντι των πολιτικών αντιπάλων του να χαράσσει διαχωριστικές γραμμές «νέας εποχής». Αυτές θα επιχειρούνται προσωπικά από τον Μητσοτάκη κυρίως μέσω της Βουλής, με αντιπαραθέσεις σε επίπεδο αρχηγών. Μία τέτοια σύγκρουση αναμένεται άμεσα – η κυβέρνηση θα ήθελε ακόμα και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας – καθώς το Μαξίμου έχει βγάλει από το συρτάρι την ερώτηση Ανδρουλάκη για την «ανοχύρωτη Θεσσαλία» και τις κυβερνητικές ενέργειες μετά τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias».