Πόλεμο στους κοριούς κήρυξε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εν μέσω πανικού για επιδρομή των ζωυφίων σε μια χώρα που είχε απαλλαγεί απ’ αυτά εδώ και δεκαετίες.
Από την επόμενη εβδομάδα οι Αρχές θα πραγματοποιούν ελέγχους σε «ευάλωτες» τοποθεσίες, όπως τα δημόσια λουτρά και εγκαταστάσεις φιλοξενίας (ξενοδοχεία, μοτέλ, ξενώνες κτλ) και θα προχωρούν σε άμεση απεντόμωση όπου εντοπίζονται κοριοί.
Η εκστρατεία που θα διαρκέσει ένα μήνα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η επιδρομή των κοριών, που πιστεύεται ότι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο από τη Γαλλία, έφθασε και στη Νότια Κορέα, όπου μέχρι χθες καταγράφηκαν 30 κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων στην πρωτεύουσα Σεούλ, όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.
Η κρίση στη Νότια Κορέα έρχεται μετά το ξέσπασμα στη Γαλλία στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι και ενώ το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Επιβάτες ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν κοριούς στο μετρό, σε τρένα υψηλής ταχύτητας και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ.
Η μόλυνση πυροδότησε ανησυχίες για εξάπλωση στη Βρετανία, αλλά ορισμένοι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι κοριοί ήταν ήδη παρόντες στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου και σε κινηματογράφους, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους.
Η εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων Rentokil ανέφερε ότι κατέγραψε αύξηση 65% στα κρούσματα κοριών στη Βρετανία το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των κοριών στη Νότια Κορέα
Η απειλή των κοριών είχε σχεδόν εξουδετερωθεί στη Νότια Κορέα μετά από μια πανεθνική εκστρατεία απολύμανσης τη δεκαετία του 1960 και μόλις εννέα κρούσματα είχαν καταγραφεί την περασμένη δεκαετία.
Αλλά με την αναζωπύρωση του προβλήματος η κυβέρνηση στη Σεούλ διαθέτει 500 εκατομμύρια γουόν (περί τα 350 εκατ. ευρώ) και συγκρότησε ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση της μόλυνσης, ενώ η πρόοδος της εκστρατείας θα εξετάζεται κάθε εβδομάδα.
Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κοριών αναμένεται να αυξηθεί και προέτρεψαν το κοινό να μην ντρέπεται να αναφέρει στις Αρχές όποτε βλέπει τα ενοχλητικά ζωύφια. «Υπάρχει η αντίληψη ότι οι εμφανίσεις κοριών αφορούν σε μεμονωμένα άτομα, γι αυτό και κάποιοι αποφεύγουν να υποβάλουν αναφορά, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη κακής υγιεινής», ανέφερε αξιωματούχος σύμφωνα με το Yonhap.
Οι κοριοί δεν μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, όμως προκαλούν έντονο κνησμό που μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές λοιμώξεις.
Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε σε φοιτητική εστία στην πόλη Daegu τον Σεπτέμβριο, με περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται αργότερα σε τουριστικά ξενοδοχεία και μια δημόσια σάουνα στην πόλη Incheon κοντά στη Σεούλ.
Η μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ έχει ξεκινήσει επιθεωρήσεις σε περισσότερα από 3.000 δημόσια λουτρά, σάουνες και ξενοδοχεία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για την “πόλη χωρίς κοριούς”, αναφέρει η Korea Herald.
Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλάξει τις καθημερινές τους συνήθειες με την ελπίδα να μείνουν μακριά από τα ζωύφια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας. Ορισμένοι αποφεύγουν να κάθονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να τρώνε έξω, ενώ τα κέντρα δημόσιας υγείας ανέφεραν αύξηση των επισκεπτών που ζητούν συμβουλές για τσιμπήματα εντόμων.